Žar – na oglje za piknik, plinski za teraso

25. maj 2017

Vrt in orodje
Žar – na oglje za piknik, plinski za teraso

Pri nas je peka na žaru na piknikih precej popularna, a vse več potrošnikov s peko na žaru popestri tudi vsakdanje kuhanje, žar pa postavijo kar na balkon ali teraso. Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu žara, kako se razlikujejo in kje so prednosti oziroma slabosti posameznih izvedb?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Na splošno delimo žare v dve skupini, na plinske in tiste na oglje
Tradicionalna metoda priprave jedi na žaru je z žara na oglje, zato za marsikoga hrana z žara sploh ni prava, če ni v njej arome dima, prav tako je za številne pravi piknik le tisti, kjer se nad žarom kadi – od oglja in maščobe, ki kaplja nanj. V primerjavi z žari na oglje se pri plinskih žarih kuhalna površina ogreje bistveno hitreje (približno v 10 minutah), vzdrževanje in prilagajanje temperature je bolj preprosto, hrana pa je hitreje pripravljena. Ne pozabite na skrb za žar, s čemer boste preprečili želodčne težave in podaljšali njegovo življenjsko dobo.

Žari na oglje
"Na voljo so v različnih izvedbah, a na splošno so cenejši kot plinski žari. Pred nakupom velja preveriti, ali je zlaganje preprosto in koliko prostora zasedejo, ko so zloženi. Pomembna je tudi kakovost izdelave in zaščita ostrih delov oziroma tistih, ki so izpostavljeni vročini," poudarja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Pri prenosnih žarih na oglje je površina za peko načeloma precej omejena, a nas to na manjšem družinskem pikniku ob dobri organizaciji peke niti ne bi smelo preveč motiti. Če želite žar uporabljati doma ali pa za večjo družbo, je bolje, da se odločite za nakup večjega s konkretnim podnožjem in z velikimi kolesi za prestavljanje. Večji žari so manj primerni za prenašanje, zato pa imajo lahko pokrov, ki omogoča enakomernejšo porazdelitev toplote, z vgrajenim termometrom pa lahko tudi spremljamo trenutno temperaturo.

Najboljši modeli imajo prezračevalne odprtine v spodnjem delu in na pokrovu, kar izboljša izgorevanje oglja in kroženje zraka. Čiščenje pa je olajšano, če imajo poseben prostor za zbiranje pepela.

ZPS nasvet - Pri nakupu žara na oglje bodite pozorni na:

 • velikost površine za peko,
 • velikost prostora za oglje,
 • možnost nastavljanja višine rešetke,
 • prenašanje in zlaganje,
 • kakovost izdelave izpostavljenih delov,
 • dodatno opremo (odlagalne površine, pokrov, prezračevanje, kolesa …).

Plinski žari
Na splošno so plinski žari dražji od tistih na oglje, razlika v ceni med posameznimi modeli pa je lahko zelo velika, saj najcenejše dobite že za nekaj deset evrov, najdražji pa vas bodo stali tudi več tisoč evrov. Največ ponudbe je v območju med 100 in 500 evri, pri čemer tudi v tem primeru velja, da cena ni vedno najboljši kazalnik kakovosti. Vsekakor bodite pri nakupu pozorni na način sestavljanja in stabilnost žara, na kakovost materialov in preprost dostop do kuhalne površine, svetujejo na ZPS.

Kaj vse pa naj bi žar omogočal, je odvisno predvsem od vaših pričakovanj
Modeli z rešetko so pripravni kot klasičen žar, razlikujejo pa se po številu grelnikov, kar načeloma določa tudi velikost. Kupimo na primer lahko žar z dvema, tremi, štirimi, celo šestimi grelniki, a če bomo pekli predvsem za družino (4-6 ljudi) so modeli z dvema grelnikoma dovolj zmogljivi.

Če želite hrano na žaru pripraviti tudi na bolj klasičen način, ne samo na rešetki, potem se odločite za nakup plinskega žara, ki ima poleg rešetke še kuhalno ploščo. Tako boste lahko na žaru pripravili tudi zrezke, ki so predebeli za pripravo na rešetki, ali pa kar cele kose mesa. Ker lahko površino pokrijete, je vse skupaj podobno pripravi v pečici. Nekateri plinski žari imajo posebno vročo ploščo, ki omogoča še raznovrstnejšo peko in je uporabna predvsem takrat, ko želite naenkrat pripraviti različne vrste hrane. Na njej lahko opečete zrezke ali ribe, zelenjavo in celo jajca, zelenjavo pa lahko pripravite v kropu v ponvi.

ZPS nasvet - Pri nakupu plinskega žara bodite pozorni na:

 • kakovost materialov,
 • število grelnikov,
 • način sestavljanja in priklopa,
 • ostopnost do kuhalne površine,
 • uporabne dodatke (pokrov, zbiralnik maščobe, prostor za shranjevanje…),
 • velikost.

 

favicon Preberite več o tem, kako izbrati, kako skrbeti za žar in kako preprečiti rjavenje

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju