Zakon o nepremičninskem posredovanju in varstvo potrošnikov

6. december 2023

Zakonodaja in postopki
Zakon o nepremičninskem posredovanju in varstvo potrošnikov

Pred 20 leti je bil predvsem zaradi vztrajanja Zveze potrošnikov Slovenije, da je treba področje posredovanja pri prodaji in nakupu nepremičnin zaradi velikih oškodovanj potrošnikov (kupcev in prodajalcev nepremičnin) urediti, sprejet prvi Zakon o nepremičninskem posredovanju.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kljub temu, da se je stanje po zakonski ureditvi začelo izboljševati, pa je zakonodajalčeva intervencija na tem področju še vedno nujna, da se zagotovi ustrezno varstvo potrošnikov.

Zato v zvezi z odločbo Ustavnega sodišča RS, s katero je bil delno razveljavljen člen zakona, ki omejuje višino provizije, poudarjamo, da je sodišče ohranilo omejitev provizije za posredovanje v pogodbenih razmerjih o nakupu in najemu stanovanjskih nepremičnin, ki se sklepajo s potrošniki.

Trditev Združenja nepremičninskih posrednikov, podana na tiskovni konferenci (poročanje STA), da naj bi novela zakona iz leta 2019 poslabšala pravno varnost potrošnikov, Zveza potrošnikov Slovenije odločno zavrača, saj je varstvo potrošnikov izboljšala in potrošniki niso bili oškodovani.

Varstvo potrošnikov je v javnem interesu, zato smo na ZPS prepričani, da je poseg države z omejitvijo višine provizije nujen za zavarovanje ekonomskih interesov potrošnikov, zlasti ranljivejših skupin (najemniki, mladi kupci), saj na slovenskem trgu povpraševanje po stanovanjih (tako za najem kot za nakup) bistveno presega ponudbo.

Pogajalska moč potrošnikov glede višine provizije je zato izredno oslabljena in bi v primeru ukinitve omejitve provizije obstajala realna nevarnost drastičnega povišanja v breme zlasti omenjenih skupin potrošnikov.

Ustavno sodišče je hkrati z odločbo o delni razveljavitvi omejitve višine provizije sprejelo tudi sklep, da na Sodišče Evropske unije (SEU) naslovi predhodno vprašanje, ali je omejitev provizije v pogodbenih razmerjih s potrošniki pri nakupu in najemu stanovanj v skladu s pravom EU.

Po prejemu mnenja SEU bo odločitev sprejelo tudi Ustavno sodišče RS. Iz odločbe ustavnega sodišča izhaja, da državni zbor v postopku pred ustavnim sodiščem ni odgovoril na pobudo in zahtevo, zato smo prepričani, da bo sedaj v postopku pred Sodiščem EU naša država v korist potrošnikov in zagotavljanja socialne države podala ustrezne argumente za ohranitev omejitve posredniških provizij v pogodbenih razmerjih s potrošniki.

Besedilo poziva, ki smo ga poslali Ministrstvu za solidarno prihodnost (PDF)

 

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju