ZA znižanje DDV za higienske proizvode za ženske!

4. maj 2016

Kozmetika in nega telesa
ZA znižanje DDV za higienske proizvode za ženske!

Zveza potrošnikov Slovenije podpira predlog Združene levice ZA znižanje DDV za higienske proizvode za ženske (tampone in vložke), iz trenutnih 22% na9,5 %.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Na ZPS poudarjamo, da gre za nujne proizvode, ki jih ženske potrebujejo vsaj enkrat mesečno, in ne za luksuz. Z nižjo obdavčitvijo bi šele dosegli enakovredno obdavčitev z ostalimi nujnimi izdelki kot so hrana in zdravila ter sorodnimi izdelki kot so obliži, obkladki, plenice, ki so že zdaj obdavčeni po nižji stopnji.

Z uvedbo nižje davčne stopnje bi ženskam znižali nujne življenjske stroške in hkrati sledili dobrim praksam iz tujine. Številne države Evropske unije (Velika Britanija, Francija …), so namreč že znižale davke na ženske higienske izdelke, nekatere pa si prizadevajo celo za ničelno stopnjo obdavčitve kot jo že ima Irska.

Javni poziv ZPS trgovcem: Znižanje davka se mora odraziti v nižjih cenah!
ZPS poziva trgovce, da se javno zavežejo , da bodo razliko med 22% in 9,5 % DDV v celoti upoštevali pri oblikovanju novih, ustrezno nižjih cen teh izdelkov, v kolikor bo sprememba davka sprejeta. Prihranek pri ceni mora ostati ženskam, ki zdaj nujne življenjske potrebščine plačujejo kot da bi šlo za luksuz. Na ZPS so že pregledali cene teh izdelkov, ob pomoči potrošnic pa jih bodo ponovno preverili po sprejetju znižane davčne stopnje. Vse trgovce, ki cen kljub nižjemu davku ne bodo znižali, bomo javno izpostavili na www.zps.si .

Z nižjo obdavčitvijo bi dosegli enakovredno obdavčitev higienskih proizvodov za ženske z ostalimi nujnimi izdelki kot so hrana in zdravila ter sorodnimi izdelki kot so obliži, obkladki, plenice, ki so že zdaj obdavčeni po nižji stopnji. Gre za nujne proizvode, ki jih ženske potrebujejo vsaj enkrat mesečno. Vložki, tamponi in menstrualne skodelice so do sedaj neupravičeno in nerazumljivo iz tega izključeni.

V manj kot enem dnevu je peticijo podpisalo že več kot 3700 potrošnikov
ZPS poziva k čim večji podpori peticiji. Poslankam in poslancem v DZ je potrebno dali jasno sporočilo, da je sedaj veljavna obdavčitev neutemeljena in krivična do žensk.

Že danes, 4.5.2016 bo na Odboru za finance in monetarno politiko potekala obravnava predloga ZL o znižanju DDV za higienske proizvode za ženske. Zato pozivamo vse potrošnike, naj čim prej tudi sami podpišejo peticijo, ki je objavljena na www.zps.si. Vsem, ki so peticijo že podpisali, se za podpise zahvaljujemo.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju