ZA znižanje DDV za higienske proizvode za ženske!

3. maj 2016

Kozmetika in nega telesa
ZA znižanje DDV za higienske proizvode za ženske!

Podpiramo predlog Združene levice ZA znižanje DDV za higienske proizvode za ženske (tampone in vložke), iz trenutnih 22% na 9,5 %. Gre za nujne proizvode, ki jih ženske potrebujejo vsaj enkrat mesečno, in ne za luksuz. Z nižjo obdavčitvijo bi šele dosegli enakovredno obdavčitev z ostalimi nujnimi izdelki kot so hrana in zdravila ter sorodnimi izdelki kot so obliži, obkladki, plenice, ki so že zdaj obdavčeni po nižji stopnji.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Z uvedbo nižje davčne stopnje bi ženskam znižali nujne življenjske stroške in hkrati sledili dobrim praksam iz tujine. Številne države Evropske unije (Velika Britanija, Francija …), so namreč že znižale davke na ženske higienske izdelke, nekatere pa si prizadevajo celo za ničelno stopnjo obdavčitve kot jo že ima Irska. Pridružimo se jim! Podprite naša prizadevanja tudi VI!

Sedanja obdavčitev po višji stopnji brez podlage

V Sloveniji nižja, tj. 9,5 odstotna stopnja DDV velja za različne skupine izdelkov od hrane, vode in zdravil do knjig, vstopnic za kulturne prireditve in uporabe športnih izdelkov. Mednje sodijo tudi nekateri izdelke za higiensko zaščito, med katere sodijo vata, gaza, obveze in podobni proizvodi (npr. obliži, obkladki) ter tudi plenice za enkratno uporabo in pralne plenice za večkratno uporabo. Vložki, tamponi in menstrualne skodelice so do sedaj neupravičeno in nerazumljivo iz tega izključeni. Čeprav je dejstvo, da gre za nujne in ne luksuzne proizvode, ki jih ženske potrebujejo vsaj enkrat mesečno.

Ob tem ne smemo prezreti socialnega in finančnega vidika, saj za higienske proizvode ženske odštejejo od 50 do 150 evrov na leto, kar po zapisih predlagatelja za socialno ogrožene ženske predstavlja precejšen strošek. Tveganje revščine je v Sloveniji pri ženskah višja, še posebej v primeru mater samohranilk, saj trenutno vsaka tretja živi pod pragom revščine.

EU odpira vrata odpravi davka na tampone in higienske vložke

Za več prožnosti pri določanju nižje stopnje DDV, vključno z določitvijo ničelne stopnje DDV za sanitarne izdelke, kamor spadajo tudi tamponi in vložki, si prizadeva tudi Evropska komisija (EK). EK predlaga, da bi imele države članice EU možnost uvesti ničelni davek na sanitarne izdelke, vendar še ni znano, kdaj naj bi predlagane spremembe začele veljati.

Javni poziv ZPS trgovcem: znižanje davka se mora odraziti v nižjih cenah

V izogib tveganju, da bi nižja stopnja obdavčitve higienskih proizvodov za ženske koristila le trgovcem, je ZPS danes že pozvala trgovce k sprejemu zaveze o sorazmernemu znižanju cen v primeru, da bo predlog spremembe zakona sprejet. ZPS bo ob pomoči potrošnic tudi preverjala, kako se bo izvajanje morebitne nižje davčne stopnje odrazilo v cenah higienskih proizvodov za ženske. Vse, ki cen ne bodo znižali, bomo tudi javno izpostavili.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju