Za brezskrbno smučanje v tujini: Samo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja morda ne bo dovolj

11. januar 2018

Pravice pacientov Zavarovanja Turizem in potovanja
Za brezskrbno smučanje v tujini: Samo evropska kartica zdravstvenega zavarovanja morda ne bo dovolj

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja boste ob nesreči na smučišču v tujini deležni nujne zdravstvene storitve pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, a kot opozarjamo na ZPS, to ni garancija, da ne bodo potrebna določena doplačila.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Na ZPS smo v novembru na priljubljenih smučiščih Slovencev v Avstriji, Italiji in Franciji opravili poizvedbo o stroških helikopterskega prevoza s smučišča v bolnišnico in reševanja s sanmi (s t. i. akijem), saj so to največji stroški, ki potrošnika lahko doletijo v primeru nezgode na smučišču.

Enotnega pravila ni, saj ima vsaka država svoja pravila, ki se lahko razlikujejo celo znotraj same države od regije do regije, a vsem je skupno eno – zdravstveno zavarovanje prevoza s helikopterjem ne krije ali pa ga krije le v manjšem delu.

favicon Preberite članek v celoti in preverite, na kaj morate biti pozorni pred sklenitvijo zavarovanja in kako ravnati, če pride do nesreče na smučišču

Avstrija
V Avstriji evropska kartica pokriva le stroške prevoza z rešilcem iz doline do bolnišnice in bolnišnične stroške, medtem ko je vsako reševanje z gore načeloma plačljivo. Izjema so šolski smučarski izleti, za katere v Avstriji velja, da so z evropsko kartico kriti tudi stroški reševanja.

Avstrija tako iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja izrecno izključuje kritje stroškov reševanja v primerih poškodbe v gorah med izvajanjem prostočasnih aktivnosti, med katere spada tudi smučanje. Reševanje s helikopterjem je večinoma zelo drago in hitro naraste na več tisoč evrov (tudi do 8000 evrov), odvisno od dolžine poleta oziroma časa, ko je helikopter v zraku, saj se strošek reševanja obračuna glede na minute letenja (približno 80 do 90 evrov/minuto). I

zjemoma lahko v posebej upravičenih primerih, ko gre za hujše poškodbe, zahtevate povračilo stroškov reševanja v višini 849,93 evra, kar pa je po navadi le majhen del celotnega zneska, ki bo šel iz vašega žepa.

Tudi stroški reševanja z reševalnimi sanmi, niso kriti. Nekatera smučišča teh stroškov sicer ne zaračunavajo, vendar gre pri tem za njihovo lastno odločitev in ne za pravice iz zdravstvenega zavarovanja.

Francija
V Franciji osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov reševanja s helikopterjem ali drugim načinom reševanja ob poškodbi na smučišču in blizu smučišča. Edina izjema je reševanje poškodovanca v visokogorju zunaj urejenih smučišč, vendar v tem primeru obstaja precejšnje tveganje uspešnega dokazovanja, ali se je nesreča pripetila na območju, ki je še pod nadzorom smučišča, ali zunaj njega, torej v visokogorju.

Tudi v Franciji stroški reševanja s helikopterjem segajo v tisoče evrov, osnovno zavarovanje pa večinoma le delno krije stroške zdravljenja.

Italija
Če se nameravate odpraviti v Italijo brez sklenjenega dodatnega turističnega zavarovanja, bodite še posebej previdni, saj se pravice iz zdravstvenega zavarovanja med avtonomnimi regijami in provincami močno razlikujejo, opozarjamo na ZPS.

Italijanski zdravstveni sistem za posamezne zdravstvene storitve večinoma predvideva tudi manjše doplačilo oziroma soprispevek (t. i. `ticket´), ki ga plačate sami in po navadi znaša nekaj deset evrov, odvisno od obsega in vrste storitve.

Stroški reševanja s helikopterjem in sanmi se med italijanskimi smučišči močno razlikujejo. Nekaj primerov:
1. V Lombardiji in Piemontu je na primer helikoptersko reševanje brezplačno, če je treba poškodovanca prepeljati na urgenco oziroma je potrebna nadaljnja medicinska oskrba. V nasprotnem primeru smučar del stroška nosi sam.
2. Če vas bodo v Piemontu reševali zaradi vašega neprevidnega ravnanja, boste lahko plačali okrog 120 evrov za minuto letenja.
3. V Bolzanu za helikoptersko reševanje v primeru resnejše poškodbe doplačate 100 evrov, v vseh preostalih nenujnih primerih pa do 1000 evrov.
4. Na smučišču Kronplatz za prvo pomoč in reševanje s sanmi dodatno zaračunajo še svojo tarifo v višini 200 evrov, kar boste morali plačati sami, ne glede na morebitno zavarovanje.
5. V Dolini Aoste (Valle d'Aosta) sta načeloma v primeru poškodbe reševanje in nujno zdravljenje krita iz zdravstvenega zavarovanja, vendar je za vsako reševanje na smučišču potrebno doplačilo 200 evrov. V večjih smučarskih središčih imajo pogosto zasebne travmatološke centre, ki nudijo prvo pomoč v primeru smučarskih nesreč, storitve pa so v celoti plačljive. Za ta namen lahko ob nakupu smučarske vozovnice dokupite dodatno zavarovanje za nekaj evrov na dan, ki krije te stroške….

Je torej evropska kartica dovolj?
Po našem mnenju je odgovor jasen: ne. Tako v Avstriji kot tudi v Franciji osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov reševanja z gore v primeru poškodbe na smučišču, v večini primerov podobno velja tudi v Italiji. Računati na to, da bomo že nekako sami prišli v dolino ali da se poškodba ravno nam pa res ne more zgoditi, je igranje z ognjem.

Turistična zavarovanja so razmeroma poceni, še zlasti če pomislimo, kakšni stroški nas lahko doletijo, če nas je treba reševati s helikopterjem.

Ponudbe na trgu je več kot dovolj, vendar kot nenehno ponavljamo in opozarjamo, berite splošne pogoje, ki marsikatero situacijo izključujejo iz zavarovalnega kritja. Na koncu se namreč kljub temu, da smo bili previdni in smo se pred potovanjem zavarovali, lahko zgodi, da je ravno naš zavarovalni primer izključen iz zavarovalnega kritja ali pa je omejen na razmeroma nizek znesek.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju