Visoki stroški za energijo glavni razlog za prehod na toplotne črpalke, a nasveti ob nakupu pogosto pomanjkljivi

10. avgust 2023

Energija Toplotne črpalke
Visoki stroški za energijo glavni razlog za prehod na toplotne črpalke, a nasveti ob nakupu pogosto pomanjkljivi

Evropska unija si prizadeva v čim večji meri zmanjšati odvisnost od zemeljskega plina, zato si je med drugim zastavila cilj, da bo v domove potrošnikov do leta 2026 nameščenih približno 20 milijonov toplotnih črpalk, do leta 2030 pa skoraj 60 milijonov. Te namreč vidi kot eno ključnih orodij za razogljičenje stavbnega fonda, ki porabi 40 odstotkov vse porabljene energije v EU.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Po podatkih raziskave REUS 2022 81 % slovenskih gospodinjstev razmišlja o učinkoviti rabi energije. To se odraža tudi v povpraševanju po toplotnih črpalkah.

Z raziskavo z uporabo metodologije skrivnostnega nakupa (Mystery Shopping), ki je bila februarja in marca 2023 izvedena v sodelovanju z Evropsko potrošniško organizacijo BEUC in nacionalnimi potrošniškimi organizacijami v štirih državah (na Češkem, Slovaškem, v Španiji in Sloveniji), so dobili vpogled v izkušnje potrošnikov pri nakupu toplotne črpalke in se seznanili z izzivi, s katerimi se potrošniki srečujejo na poti od ideje do nakupa.

Ključna ugotovitev

Potrošniki se odločajo za toplotne črpalke predvsem zaradi visokih stroškov energije, za informirano nakupno odločitev pa nimajo vedno na voljo pravih nasvetov. Pri iskanju in pridobivanju informacij (pred obiskom strokovnjaka na domu) potrošniki niso dobili celovitih odgovorov na svoja vprašanja, zato si niso znali predstavljati, koliko jih bo stala naložba v toplotno črpalko, katere možnosti so jim na voljo (kateri toplotni vir izbrati, kako močno napravo potrebujejo …), zato ne preseneča, da večina stavi na izkušnje ljudi, ki toplotno črpalko že imajo – kar 70 odstotkov skrivnostnih kupcev se je pred izbiro toplotne črpalke posvetovalo z družino in prijatelji.

Preberite izsledke raziskave ZPS in BEUC (PDF)

Pred nakupom toplotne črpalke moramo pridobiti čim več informacij, ki nam bodo olajšale izbiro. A še vedno se nemalokrat zgodi, da vseh potrebnih informacij ne dobimo, ne glede na to, koliko časa namenimo iskanju.

Pomembno je vedeti, da ni vsaka hiša primerna za ogrevanje s toplotno črpalko brez predhodnih naložb v izboljšanje njene energijske učinkovitosti (z izvedbo toplotne izolacije, fasade, vgradnjo novih oken itd.). In tudi med samimi toplotnimi črpalkami so razlike, zato mora biti odločitev zanjo vedno premišljena, predvsem pa racionalna in upravičena. Kljub visoki začetni naložbi se ta ob ustrezni izbiri povrne v od petih do sedmih letih.

Po informacije k pooblaščenim serviserjem in podjetjem

V Sloveniji  je potrošnikom na voljo seznam pooblaščenih podjetij in njihovih pooblaščenih serviserjev toplotnih črpalk, ki je objavljen na spletnih straneh ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Serviser pregleduje toplotno črpalko

To je odlično izhodišče za potrošnike na njihovi poti do toplotne črpalke. A kot poudarjajo na ZPS, je še prostor za izboljšave. V okviru raziskave so namreč zaznali pomanjkanje strokovnega znanja nekaterih monterjev na različnih področjih, od subvencij in možnosti financiranja do potreb pri prenovi stanovanj.

Izkoristite subvencije

Med potrošniki v štirih državah, v katerih je potekala raziskava, so bili slovenski najbolj zadovoljni z razpoložljivimi informacijami o subvencijah za toplotne črpalke (in z višino subvencij). Pridobiti jih je mogoče pri Eko skladu, ki ponuja posojila in nepovratna sredstva za okoljske projekte, vključno s prehodom na obnovljive vire energije. Na ZPS za Slovenijo predlagajo progresivno subvencioniranje glede na dohodek, da bi se za prehod na toplotne črpalke lažje odločala tudi gospodinjstva s povprečnimi dohodki.

Oglejte si ključna priporočila za zakonodajalce (PDF)

Zakaj izbrati toplotno črpalko?

Toplotne črpalke toplotno energijo črpajo tam, kjer je je veliko, je poceni in obnovljiva – iz zraka, zemlje ali vode. In jo prenašajo tja, kjer jo potrebujemo – v stavbe. Če električno energijo za delovanje toplotne črpalk proizvedemo iz obnovljivih virov ali celo z lastno sončno elektrarno, lahko govorimo o skoraj brezplačnem ogrevanju, brez zdravju in okolju škodljivih emisij.

Garaža, pred njo drag avtomobil, v ozadju toplotna črpalka

1. Prihranki pri ogrevanju

Ogrevanje s toplotno črpalko je znatno cenejše kot ogrevanje s fosilnimi energenti, kot sta kurilno olje in zemeljski plin. Toplotna črpalka namreč okrog 75 odstotkov energije pridobi iz obnovljivih virov v okolici, preostanek pa iz električne energije.

2. Okoljska sprejemljivost

V Evropi so vse toplotne črpalke, priključene do konca leta 2022, preprečile več kot 54 milijonov ton emisij CO2, kar je približno toliko kot letne emisije Grčije. Vse več držav opušča ogrevalne naprave na fosilna goriva, zato lahko toplotne črpalke do leta 2030 zmanjšajo skupne emisije CO2 za vsaj 500 milijonov ton.

3. Udobje

Potreben je le vklop s stikalom ali prek telefona, pa imamo vedno dovolj toplo in na voljo dovolj tople sanitarne vode.

4. Z njo se lahko tudi hladimo

S toplotno črpalko lahko dom poleti tudi hladimo, zato ni potrebe po drugih napravah za hlajenje.

5. Preprosto vzdrževanje

  • Toplotna črpalka ne zahteva posebnega vzdrževanja.
  • Z rednim letnim pregledom preprečimo okvare na električnih vodih in elementih, ki vplivajo na pravilno in zanesljivo delovanje toplotne črpalke.
  • Vsaj na dve leti je priporočljivo opraviti servisni pregled.
  • Nadzor in vzdrževanje sistema je v zadnjih letih olajšal sistem daljinskega nadzora v oblaku, ki proizvajalcu oziroma vzdrževalcu omogoča vpogled v delovanje in daljinsko diagnostiko.

Prijavite se na obvestila: TOPLOTNE ČRPALKE

Vpišite vaš e-naslov in prejemali boste občasna e-obvestila o toplotnih črpalkah, obnovljivih virih energije, subvencijah in kreditih OVE ter nakupnih priložnostih tehnologij OVE.

Politika varovanja osebnih podatkov

Vaš e-poštni naslov bomo uporabili za namen pošiljanja novic in obvestil o toplotnih črpalkah, obnovljivih virih energije, subvencijah, kreditih in nakupnih priložnostih v zvezi s tem. Vaše podatke bomo v ta namen hranili do preklica, ki ga lahko kadar koli pisno sporočite na elektronski naslov [email protected].
Vaš e-poštni naslov bomo uporabili za namen pošiljanja novic in obvestil o naših ponudbah. Vaše podatke bomo v ta namen hranili do preklica, ki ga lahko kadar koli pisno sporočite na elektronski naslov [email protected].

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju