V Ljubljani vodilni iz potrošniških organizacij z vsega sveta

26. junij 2018

Trajnostna potrošnja
V Ljubljani vodilni iz potrošniških organizacij z vsega sveta

Na bienalni generalni skupščini ICRT več kot 50 udeležencev iz 16 držav.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Vsa neodvisna in nepristranska testiranja, ki jih izvajajo potrošniške organizacije po vsem svetu, sledijo pravilom in postopkom, ki jih je začrtala in jih usklajuje organizacija ICRT (International Consumer Research and Testing). Vanjo je včlanjenih več kot 40 organizacij, med njimi tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki v teh dneh gosti bienalno generalno skupščino.

V Ljubljano je prispelo več kot 50 udeležencev iz 16 držav (ob evropskih še iz Avstralije, Kitajske, Hong Konga, ZDA in Kanade), ki bodo lahko spoznali dragocene izkušnje največjih potrošniških organizacij (ameriške, belgijske, britanske, francoske, nemške in nizozemske), na delavnicah pa si bomo izmenjali mnenja o različnih temah, s katerimi se danes srečujemo med testiranjem.

Kot vsako leto so se pred skupščino zbrali direktorji najpomembnejših potrošniških organizacij in razpravljali o težavah in izzivih, med katere zagotovo sodijo testiranje izdelkov s sorazmerno kratko življenjsko dobo (predvsem zabavna elektronika), testiranje pametnih izdelkov, pri katerih vse večjo vlogo namenjamo njihovi varnosti, a tudi izboljšanju sodelovanja na določenih področjih, kjer so potrošniške organizacije doslej delovale samostojno.

Povezovanje potrošniških organizacij pri primerjalnem testiranju se je začelo že pred 50 leti, ko sta nizozemska in belgijska organizacija združili moči in sredstva pri testih sušilnikov za lase, pomivalnih strojev, radijskih sprejemnikov in modelnih vlakov. Pri testu hotelov na Majorki se jim je pridružila še nemška potrošniška organizacija.

Leta 1972 so usanovili evropsko skupino za testiranje (ETG), ki je imela dve leti kasneje že 12 članic. V letu 1990 so organizacijo preimenovali v ICRT s sedežem v Londonu, leta 1993 se ji je pridružila Zveza potrošnikov Slovenije. Za Zvezo potrošnikov Slovenije je članstvo v ICRT vitalnega pomena, brez njega v Sloveniji zagotovo ne bi mogli objaviti vsaj 40 primerjalnih testov na leto.

Zveza potrošnikov Slovenije v zadnjih petih letih postaja pomembna in zelo aktivna članica regionalne podskupine v okviru ICRT, saj se testi za več članic pod vodstvom ZPS izvajajo tudi v Sloveniji.

Od leta 1992 morajo vse članice izpolnjevati zaveze in vodila, med katerimi je na prvem mestu zagotavljanje neodvisnosti in neprostranskosti pri testiranju, kar zajema tako nakup izdelkov (anonimno, kot običajni potrošniki), kot tudi izbiro neodvisnih laboratorijev in način prikaza rezultatov.

Vsako leto na skupnih primerjalnih testih potrošniške organizacije izvedemo blizu 100 testov, tudi največje si tega brez sodelovanja z drugimi ne bi mogle privoščiti, saj cena preverjanja enega samega izdelka doseže tudi nekaj tisoč evrov.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju