TV programske sheme: naj izbira potrošnik, ne pa operater!

1. februar 2024

Elektronske komunikacije
TV programske sheme: naj izbira potrošnik, ne pa operater!

Ob dogajanju v začetku leta, ko je operater T-2 iz programske sheme IP-televizije za nekaj dni odstranil programe Planet TV (še Planet TV 2 in Planet Eva), na Zvezi potrošnikov Slovenije ponovno izpostavljamo zanimiv paradoks: že v osnovnih shemah je slovenskim potrošnikom na voljo več kot sto različnih programov, obenem pa so omejeni na izbiro, ki jim jo določi operater – in v njej vedno manjka kakšen program. Na ZPS operaterje ob tem opozarjamo, da mora biti ob morebitnih spremembah programskih shem vedno zadoščeno črki zakona (predvsem Zakona o elektronskih komunikacijah – ZEKom-2).

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V Sloveniji nikoli ni resno zaživela digitalna prizemna televizija DVB-T (ki jo lahko spremljamo prek antene), zato so z redkimi izjemami tudi vsi lokalni programi na voljo zgolj v omrežjih telekomunikacijskih operaterjev. Takoj, ko pride do neskladij med operaterjem in ponudnikom programov, potrošnikom grozi, da bodo ostali brez določenih programov.

To, kar se je letos zgodilo med T-2 in Planet TV, zato ni nič novega. Najbolj znano je dogajanje glede športnih programov, zaradi katerega Telemachovi naročniki ne morejo spremljati programov Arena Sport, naročniki vseh drugih operaterjev pa so brez programov Šport Klub.

Povrhu se ob tovrstnih zapletih pogosto zgodi, da operater do zadnjega trenutka čaka na uskladitev pogodbe, zato v primeru neuspeha potrošniki brez programov ostanejo tako rekoč čez noč. To pa pomeni, da je operater kršil določila 192. člena ZEKom-2, ki zahteva, da morajo biti potrošniki o spremembi obveščeni najmanj 30 dni pred uveljavitvijo.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije poudarjamo, da nam je jasno, da so tudi možnosti operaterjev lahko omejene s pravili ali pravicami iz pogodb z izdajateljem ali distributerjem programov, a dejstvo je, da sedanja ponudba cele kopice programov, ki jih je preveč, da bi jih uporabniki v resnici spremljali, ni učinkovita in stroškovno racionalna.

Zato verjamemo, da bo moralo priti do spremembe pri ponudbi, in si želimo, da bi imeli potrošniki več možnosti pri izbiri programov.

Zveza potrošnikov Slovenije zato poziva operaterje, naj:

  • poskrbijo za dovolj zgodnje podaljšanje pogodbe z izdajateljem ali distributerjem programov;
  • v primeru, da jim podaljšanja zaradi tega ali onega razloga ne bo uspelo zagotoviti, potrošnike najpozneje v zakonsko določenem roku (najmanj 30 dni pred spremembo) obvestijo, da programa ne bo več na voljo;
  • ponudijo osnovno programsko shemo z brezplačno dosegljivimi programi, ki naj bo potrošnikom na voljo zgolj za (dejanski) strošek distribucije;
  • potrošnikom zagotovijo večjo prilagodljivost pri izbiranju televizijskih programov, predvsem na način, da lahko h kateri koli programski shemi dodajo želene programe (oziroma programske sklope);
  • razmislijo o možnosti, da začnejo programske sheme, posamezne programe oziroma programske sklope ponujati neodvisno od naročniškega razmerja vsem potrošnikom.

Besedilo poziva z dne 17.1.2024 (PDF)

Odgovor sekcije operaterjev elektronskih komunikacij pri Združenju za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije na naš poziv z dne 26.1.2024 (PDF)

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju