Turistično zavarovanje: Razmislite, kaj potrebujete

13. junij 2016

Zavarovanja Turizem in potovanja
Turistično zavarovanje: Razmislite, kaj potrebujete

Ponudba različnih turističnih zavarovanj, s katerimi lahko poskrbite, da bodo počitnice še bolj brezskrbne, je pestra, pa vendar potrebujete turistično zavarovanje, in če, kakšno? Za zavarovalne premije niti ni treba odšteti zelo veliko denarja, kar pa potrošnike lahko hitro zavede, da se odločijo prenagljeno in vsebini pogodbe ne posvetijo potrebne pozornosti – a še vedno velja, da potrošnika zavarovanje ustrezno ščiti le, če pozna njegovo vsebino in izbere ponudbo, ki ustreza njegovim potrebam.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Je morda dovolj Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja?
Ni nujno (dovolj), opozarjajo na ZPS. "Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne zagotavlja nikakršnega varstva, če potujete v večino držav zunaj Evropske unije. Tudi v državah, kjer lahko uveljavljate pravice na podlagi evropske kartice, so te omejene na nujne in potrebne zdravstvene storitve, v nekaterih državah pa le na nujne zdravstvene storitve," opozarja Mojca Štrucl iz ZPS in dodaja:

nz

Evropska kartica tudi ni nadomestilo za turistično zdravstveno zavarovanje, saj npr. ne krije stroškov vrnitve domov, če bi na potovanju resno zboleli ali doživeli hudo nesrečo. Priporočljivo je, da jo imate, a naj vas ne odvrne od sklenitve turističnega zavarovanja, ki lahko krije bistveno več zavarovalnih primerov, če le ustrezno izberete.

ns

Kaj obsega turistično zavarovanje?
Turistično zavarovanje je skupno ime za različne vrste zavarovanja, s katerim se zavarujete pred nepredvidenimi dogodki na potovanju. Najpomembnejše in najbolj razširjeno je zdravstveno zavarovanje v tujini, paketi pa velikokrat vsebujejo še druga dodatna kritja – proti nezgodam, tatvini ali kraji, izgubi prtljage, odgovornosti, prekinitvi ali prisilnemu podaljšanju potovanja.

A pri izbiri zavarovalnice velike fleksibilnosti ne omogočajo. "Na voljo so številni paketi z različnim obsegom zavarovanih nevarnosti in z različnimi zavarovalnimi vsotami, tudi na prvi pogled primerljiva zavarovanja imajo lahko v splošnih pogojih zapisana različna vsebinska določila, ki pa se lahko pokažejo kot odločilna, ko želite zavarovanje uveljaviti," opozarja Mojca Štrucl iz ZPS in dodaja: "Dejstvo je tudi, da boste v paketu dobili (in plačali) kritja, ki jih ne želite ali pa bodo morda tako omejena, da vam bodo v praksi le malo koristila."

Nasvet ZPS: Koraki do ustreznega zavarovanja
1. Preverite obstoječa zavarovanja. Nima smisla, da se za enake nevarnosti večkrat zavarujete.
2. Razmislite, kaj potrebujete. Osredotočite se predvsem na zdravstveno zavarovanje. Nepredvidene zdravstvene težave v tujini lahko povzročijo največ neprijetnosti in velike stroške.
3. Odločite se, koliko časa bo trajalo zavarovanje. Če potujete le redko, je smiselno, da se zavarujete le za tisto časovno obdobje, ko ste na poti.
4. Primerjajte ponudbe. Pri primerjavi bodite pozorni predvsem na višino zavarovalne vsote in razne omejitve in izključitve kritij. Tako boste vedeli, kaj od zavarovanja lahko pričakujete – kaj krije in v kakšnem znesku.
5. Ko sklenete zavarovanje. Skrbno shranite vso pogodbeno dokumentacijo, ki ste jo dobili, predvsem pa podatke o tem, s kom se povezati, če gre kaj narobe. Preberite tudi določila o načinu in rokih uveljavljanja zavarovanja, da ne boste kasneje naleteli na težave, če ne boste upoštevali predpisanega postopka.

favicon Preberite članek iz revije ZPStest v celoti: Turistično zavarovanje - razmislite, kaj potrebujete

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju