Tudi pred najemom hitrega kredita je potreben premislek

28. januar 2019

Krediti
Tudi pred najemom hitrega kredita je potreben premislek

Koncesija RS za opravljanje javne službe obveščanja in izobraževanja potrošnikov na področju potrošniških kreditov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Avtomatizacija, manj dokumentov in nižji kreditni standardi so omogočili skrajšanje dolgotrajnega postopka odobritve, to pa so banke in hranilnice oblikovale v nov produkt "hitrih kreditov". Nekatere želijo glavno lastnost – hitrost – prenesti na potrošnika, ki naj bi se za kredit odločil hitro in brezskrbno.

Opozarjamo, da hitri krediti prinašajo potrošnikom tudi dodatna tveganja, zato se je tudi za tovrstne kredite potrebno odločiti preudarno in informirano. Kredit ali druga oblika zadolženosti naj temelji na preudarni odločitvi na podlagi pridobljenih informacij iz različnih virov in pripravljenosti za učenje o osebnih financah.

Aktivnosti izvajamo v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe obveščanja in izobraževanja potrošnikov na področju potrošniških kreditov, ki jo sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Potrošniki lahko na www.VEMVEČ.si brezplačno dostopajo do primerjalnikov potrošniških kreditov, spletnega izobraževalnega orodja za informirane in premišljene odločitve o najemu kredita, preberejo nasvete, na kaj biti pozoren pred, med in po najemu ter poiščejo tudi, kje v njihovi bližini potekajo brezplačne delavnice.

V zadnjem času opažamo povečano število oglasov, ki spodbujajo nakup potrošnih dobrih s pomočjo kredita. "Najpogosteje gre za hitre kredite, ki se od običajnih razlikujejo v tem, da jih lahko kreditno sposoben posameznik dobi hitreje in v nekaterih primerih po nižjih kreditnih standardih, manj je potrebne dokumentacije, pri nekaterih lahko postopek izvede preko spleta ali mobilne banke.

Zadolžitev je lahkotno potisnjena v ozadje, saj ponudniki sporočajo, da kredit ni tisto, za kar bi morali skrbeti in izgubljati čas – tega rajši namenite izbiri sedežne garniture. A prekomerno zadolževanje lahko v prihodnosti povzroči hude finančne stiske, nezmožnost odplačila dolgov, novo zadolževanje," opozarja Alina Meško.

Posledice (pre)zadolženosti so lahko za posameznika ali družino uničujoče.

Četrtina po hiter kredit za kritje rednih stroškov ali poplačilo starega kredita 

Spletna anketa, ki so jo izvedli na ZPS je pokazala, da je hitri kredit za kritje rednih stroškov najelo dobrih 16 % vprašanih, 10 % pa za poplačilo drugega kredita ali dolga. Ti rezultati niso obetavni, saj zadolževanje za kritje osnovih življenjskih potrebščin ali pokrivanje starih dolgov največkat prinaša le še večjo zadolženost in finančno nestabilnost oziroma stisko.

Tudi Banka Slovenije opozarja na visoko rast potrošniških kreditov in rahljanje kreditnih standardov. Na ZPS potrošnikom svetujejo, da naj ročnost potrošniških posojil ne bo daljša od 10 let, obrok pa naj ne presega 50 % njihovih prihodkov.

V primeru neodplačevanja kredita, lahko banka dolg proda brez privolitve kreditojemalca

V primeru, da kreditih obrokov ne boste redno odplačevali, lahko banka odstopi od pogodbe in zahteva vračilo celotnega neodplačanega dolga, ali pa vaš dolg proda nekomu drugemu. Za to ne potrebuje vaše privolitve, med postopkom prodaje o tem morda niti ne boste obveščeni, temveč šele takrat, ko bo vaš upnik že nekdo drug. Podjetja, ki dolgove odkupujejo, pa so pri izterjavi praviloma veliko bolj agresivna, spremenijo se lahko pogoji odplačevanja, povišajo stroški izterjav...

Vem Več nasvet: Preden se odločite za zadolžitev 

 1. Naredite pregled svojega finančnega stanja.
 2. Postavite si finančne cilje in jih časovno razporedite v prihodnost ter ocenite, kdaj jih lahko dosežete.
 3. Pri kreditih daljših ročnosti se izognite spremenljivi obrestni meri vezani na Euribor – vrednosti so trenutno še negativne, a so že začele rasti.
 4. Tudi sami ocenite svojo zmožnost odplačevanja obrokov do konca trajanja kredita.
 5. Primerjajte kredite med seboj in izberite najbolj ugodnega.
 6. Dobro premislite, ali tisto, za kar se nameravate zadolžiti, sploh potrebujete.
 7. Še posebej bodite pozorni pri najemu kredita pri nebančnih ponudnikih – preverite, ali imajo dovoljenje za potrošniško kreditiranje. Lažje se je izogniti kot reševati že nastalo situacijo.

Na www.VEMVEČ.si po neodvisen nasvet in informacije

Na spletni strani programa javne službe www.VEMVEČ.si lahko potrošniki z nekaj kliki pridobijo informacije, ki jim bodo v pomoč pri informiranih odločitvah.

"Če razmišljate o najemu kredita, preverite ponudbo in jo med seboj primerjajte. Pri tem vam bodo v pomoč spletni primerjalniki. Šele nato se odpravite v banko po dodatne informacije ter se pogajajte z različnimi bankami za boljše pogoje Ne hitite z odločitvijo.

Pravočasno si odgovorite na vprašanja, ali res potrebujem kredit, kolikšen kredit si lahko privoščim, kakšen kredit je primeren zame, in kako najti dobro ponudbo," svetuje Alina Meško, saj je to ena ključnih varovalk pred prenagljenimi in včasih tudi napačnimi odločitvami. Na spletni strani programa bodo vsak mesec nove vsebinske objave.

Potrošnikom svetujemo tudi, da naj se prijavijo na enovice Vem Več, saj bodo tako redno obveščeni o novih objavah na spletni strani programa in kje potekajo brezplačne delavnice o pasteh potrošniškega kreditiranja in na splošno zadolževanja. Delavnice so prilagojene različnim starostnim skupinam od mladih, odraslih, do starejših, in so idealna priložnost za vse udeležence, da v majhnih skupinah vprašajo, kar jih zanima in tako dobijo neodvisen nasvet.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju