Tržni pregled jagodnih jogurtov: Malo jagod, veliko sladkorja

6. september 2018

Kakovost živil
Tržni pregled jagodnih jogurtov: Malo jagod, veliko sladkorja

Na embalaži polno jagod, v lončku jagodnega jogurta pa je lahko na koncu ena sama. A če je jagod malo, je sladkorja veliko več – celo do 29 g (več kot 7 kock) v enem samem lončku. Zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je ima več kot polovica izdelkov več sladkorja kot pred leti! Za jagodni jogurt lahko brez zadržkov rečemo, da je sladica, zato naj bo na jedilniku le občasno.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Medtem ko potrošnik do podatka o vsebnosti sladkorja pride s pogledom na prehransko tabelo, je večji izziv ugotoviti, koliko jagod oz. jagodne kaše je v jogurtu. Ponovno se je izkazalo, da le s pogledom na embalažo, brez branja označb, potrošnik (pre)hitro izbire izdelek, ki s prehranskega vidika ni najbolj priporočljiv.

V tržni pregled jagodnih jogurtov smo vključili 21 izdelkov različnih blagovnih in trgovskih znamk, preverili smo, koliko jagod zares vsebujejo ter, kaj se poleg jogurta in jagod še skriva v lončkih, s semaforjem pa so označili še njihov prehranski profil.

Rezultati so v celoti dostopni na spletni strani VešKajJeš

Sadni pripravek ne vsebuje vedno le sadja!

Vsebnost jagod oz. jagodne kaše v jogurtu lahko preberemo na seznamu sestavin, a pogosto ni preprosto razbrati te informacije. Količina jagodne kaše je pri nekaterih izdelkih označena kot odstotek jagod, pri nekaterih pa kot odstotek sadnega pripravka v jogurtu. Sadni pripravek pa poleg jagod vsebuje še druge sestavine (na primer sladkor, modificirani škrob, arome, barvila, zgoščen sadni sok …).

V pregledanih jogurtih je bilo od 3 do največ 18 odstotkov jagodne kaše.

"Sadni pripravek naredijo tako, da jagode in preostale sestavine zmešajo v bolj ali manj homogeno zmes, ki ima lahko večje ali manjše koščke jagod, in jo nato pasterizirajo. Če je na označbi podrobno navedena sestava sadnega pripravka (podatek o odstotku jagod v sadnem pripravku), lahko izračunamo, koliko jagodne kaše vsebuje jogurt. Vendar, ali si predstavljate, da morate pred nakupom jogurta še preračunati, koliko jagodne kaše vsebuje?" pove Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Nika Kremič iz Zveze potrošnikov Slovenije dodaja: "Na seznamu sestavin bi moral biti jasno naveden najmanj podatek o deležu jagodne kaše, še bolje bi bilo, če bi bil na sprednji strani embalaže naveden delež sadja (ne pripravka). Tako predstavljena informacija bi bila za potrošnika hitro dostopna, razumljiva in bi mu bila v pomoč pri osveščeni izbiri".

Tudi do 29 gramov sladkorja v enem lončku!

"Med najbolj problematično hranilo v sadnih jogurtih vsekakor uvrščamo sladkorje" pove prof. dr. Igor Pravst iz Instituta za nutricionistiko in dodaja: "Rezultati naših raziskav kažejo, da na potrošnikov izbor sadnih jogurtov vpliva vrsta dejavnikov, ki pa niso nujno povezani s hranilno sestavo živila.

V Sloveniji smo pred nedavnim začeli izvajati obsežen raziskovalni projekt, v okviru katerega bomo ovrednotili vnos sladkorja med prebivalci, že zdaj dostopni podatki pa nakazujejo da so količine zaužitega sladkorja precej višje od priporočenih. Med pomembne vire sladkorja poleg pijač in slaščic uvrščamo tudi sadne jogurte."

Pogled na hranilno tabelo izdelkov nam razkrije, da jagodni jogurti vsebujejo od 10,5 do 16 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka.

"Nekaj sladkorja prispeva laktoza iz mleka, saj že navadni jogurt vsebuje od tri do pet gramov naravno prisotnega sladkorja na 100 gramov, nekaj pa dodano sadje. Preostali sladkor je dodan, najpogosteje saharoza (namizni sladkor) ali glukozno fruktozni sirup," pojasnjuje Nika Kremić , zato prav večini za sladkor na prehranskem semaforju zasveti oranžna luč, ki opozarja, naj te izdelke uživamo le občasno.

Običajno namreč pojemo cel lonček jogurta naenkrat in tako z enim lončkom, ki vsebuje od 140 do 250 gramov jogurta, zaužijemo tudi od 15,8 do 28,6 grama sladkorja, kar pomeni približno štiri do sedem kock sladkorja. Nespodbudno dejstvo pa je, da več kot polovica izdelkov v naši primerjavi vsebuje več sladkorja kot pred leti, kar je razvidno iz grafa:

jagodni jogurt primerjava

Želite jagodni jogurt brez aditivov in arom? Čaka vas skromna izbira!

"Med pregledanimi jagodnimi jogurti bi tem zahtevam ustrezal le izdelek Mu Natur, ki ni vseboval dodanih aditivov ali arom, kar je vsekakor pohvalno in dokaz, da se tudi živilska industrija odziva na želje potrošnikov.

Po drugi strani izdelek vsebuje kar 13,9 grama sladkorja na 100 gramov izdelka iz zgoščenih sadnih sokov in sadnih kaš," pojasnjuje Nika Kremić in opozarja: "A, če želimo izdelek brez dodanih aditivov ter arom, moramo biti pripravljeni, da bomo potem dobili bledo rožnat jogurt z blagim okusom po jagodi. Če se odpovemo še gostilom, se bo na vrhu jogurta izločila tudi sirotka."

Pri petih jogurtih nismo našli dodanih aditivov, a so vsebovali arome, s katerimi proizvajalci poskušajo izboljšati vonj in/ali okus izdelka. Med preostalimi dodanimi aditivi so najpogosteje uporabljena sredstva za zgostitev, ki dajejo jogurtu gosto in kremasto strukturo, in sredstva za uravnavanje kislosti, pet izdelkov pa je vsebovalo tudi barvila.

ZPS nasvet

Sadni jogurt raje pripravite sami Navadni jogurt pa je odlično živilo, hranljivo in lahko, ki je zelo primerno za vključitev v vsakodnevno uravnoteženo prehrano. Če se vam zdi preveč `dolgočasen´, ga lahko hitro spremenite v sadnega tako, da mu dodate na koščke narezano sveže sezonsko sadje. Če mu boste dodali še oreščke ali semena, boste dobili s hranili bogat in nasiten obrok, primeren za zajtrk ali večerjo.

Tržni pregled je bil izveden v okviru programa Inovativne rešitve za informirane odločitve sofinancira Ministrstvo za zdravje, izvaja pa ga Inštitut za nutricionistiko v sodelovanju z Inštitutom Jožef Štefan in Zvezo potrošnikov Slovenije. Cilj projekta je spodbujanje prebivalcev k uporabi podatkov na označbah živil ter podpora pri interpretaciji teh podatkov, za lajšanje izbora zdravju koristnejših živil.

Dodatne informacije:

logotiskupno

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju