Tožba proti Sparkasse v zadevi Negativni euribor vložena. ZPS zahteva: Vrnite potrošnikom preplačila!

30. maj 2022

Krediti Zakonodaja in postopki
Tožba proti Sparkasse v zadevi Negativni euribor vložena. ZPS zahteva: Vrnite potrošnikom preplačila!

Na ZPS smo v petek, 27. maja 2022, vložili tožbo proti Sparkasse zaradi neupoštevanja negativne vrednosti euriborja, ker ga je banka v nasprotju s kreditno pogodbo obračunavala kot da je vrednost euriborja 0%. Na ZPS v tožbi zahtevamo, da banka kreditojemalcem pravilno obračuna višino anuitete (za obdobje od 1.7.2015 v primeru 3-mesečnega euriborja oz. od 1.1.2016 v primeru 6-mesečnega euriborja do 1.4.2022) in vrne preplačila.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Vložena tožba proti banki Sparkasse je korak naprej v prizadevanjih ZPS za zaščito pravic potrošnikov. ZPS je v kolektivnem sporu zoper banko Sparkasse že uspešno zaščitila pravice kreditojemalcev te banke, ki ni upoštevala dejanske negativne vrednosti euriborja in je zgolj na podlagi obvestila pri pogodbeni obrestni meri obračunala negativni euribor v vrednosti nič odstotkov.

Sodišče je tako poslovno prakso označilo kot kršitev zakona in banki prepovedalo nadaljevanje te prakse. Ker Sparkasse kljub pozivu noče upoštevati ugotovitev sodišča tudi za preteklo obdobje in kreditojemalcem vrniti preplačila, smo na ZPS zoper banko vložili novo tožbo. Potrošnike vabimo, da nam še naprej, tudi po vložitvi tožbe proti Sparkasse, v našem spletnem obrazcu posredujete podatke o svojih kreditnih pogodbah tudi za to banko. Ti podatki nam bodo namreč še naprej v pomoč pri pripravi postopka.

Na ZPS bomo postopoma vlagali tožbe tudi proti preostalim bankam in hranilnicam, ki so v novih pogodbah po letu 2015 pri posojilih z variabilno obrestno mero s posebnim določilom v pogodbi vrednost negativnega euriborja določile kot da je 0 %, navzgor pa vrednost euriborja ni omejena. Na tak način so banke kot močnejša pogodbena stranka pred tveganji zaščitile le sebe. Na ZPS menimo, da je takšno ravnanje bank nedopustno in nepošteno.

Sodelujte v skupinski tožbi ZPS. Izpolnite obrazec tukaj

nz

»Vabimo vse kreditojemalce, ki so od leta 2015 do vključno 2022 odplačevali kredit s spremenljivo obrestno mero pri katerikoli banki, naj na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije izpolnijo obrazec in vanj vpišejo zahtevane podatke iz kreditne pogodbe in se s tem pridružijo kolektivnemu uveljavljanju svojih potrošniških pravic," je ob tej priložnosti izpostavila Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije.

Sodelovanje je za potrošnike brez tveganja, saj v primeru, da bi sodišče zahtevek zavrnilo, ne odgovarjajo za stroške sodnega postopka.

Vsi oškodovani potrošniki, pridružite se ZPS. Kako veste, ali ste bili oškodovani?

nz

»Če odplačujete ali ste po letu 2015 odplačevali kredit s spremenljivo obrestno mero, ki je sestavljena iz Euriborja in pribitka, nam preko obrazca na www.zps.si pošljite zaprošene podatke in preverili bomo, ali vaš primer ustreza za sodelovanje v kolektivnih postopkih, s katerimi bomo zahtevali, da banke upoštevajo dejansko negativno vrednost Euriborja,« je pojasnila Breda Kutin.

Sodelujte v skupinski tožbi ZPS. Izpolnite obrazec tukaj

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju