Test tekočih detergentov za barvasto perilo: Cenejši zmagujejo

20. september 2019

Čiščenje, likanje in detergenti
Test tekočih detergentov za barvasto perilo: Cenejši zmagujejo

Pranju barvastega perila je namenjen detergent, ki nosi oznako `color´ ali `colour´ (ang. barva). Od preostalih vrst detergentov se razlikuje po tem, da varuje barve pred razbarvanjem in obledelostjo, tudi pred obarvanjem. S primerjalnim testom smo ugotovili, da so med detergenti razlike, vsi varujejo barve, a so cenejši boljši. Za izdelke na testu smo namreč odšteli od 2,89 evra do 14,49 evra (od 0,11 do 0,37 evra/pranje), prva tri mesta pa so zasedli najcenejši izdelki na testu. Resda noben od testiranih detergentov za barvasto perilo ne dosega najvišjega razreda kakovosti, a večina je `dobrih´.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V Sloveniji so najbolj priljubljeni detergenti za pranje barvastega perila v tekoči obliki, zato smo se na ZPS tudi letos odločili zanje. Izbrali smo znamke, ki jih po podatkih naše spletne ankete potrošniki najpogosteje uporabljajo za pranje barvastega perila.

favicon Preverite: rezultati testiranja tekočih detergentov za barvasto perilo

Osnovna naloga pralnega sredstva je, da dobro opere oziroma odstrani nečistoče. Učinkovitost pranja smo preverjali na štirih različnih materialih (bombaž, mešanica bombaža s poliestrom, poliester in poliamid), ki jih v gospodinjstvu peremo s sredstvi za barvasto perilo. Vsi testirani detergenti so učinkoviti pri pranju, razlike med njimi so minimalne. Odstranjevanje madežev je predstavljalo večji izziv.

Najbolj uspešni so testirani detergenti pri odstranjevanju mastnih madežev, precej več preglavic pa jim povzročajo beljakovinski in škrobni madeži, težave imajo s krvjo, travo in blatom.

Seveda pa si potrošniki pri pranju barvastega perila želijo, da barve ne zbledijo. Kako vplivajo detergenti na barve, je odvisno od več dejavnikov: od tekstilnega materiala, vrste barvil in intenzivnosti obarvanja, do postopkov barvanja in vezave barvil na tekstilna vlakna (površinsko, globinsko, kemično). Testi so pokazali, da tudi detergenti za barvasto perilo ne varujejo povsem barv.

ZPS nasvet: madeže odstranimo pred pranjem!

  • Posušeni, zastarani madeži se močneje oprimejo vlaken in globlje prodrejo vanje. Madeže takoj po nastanku popivnamo s krpo in obdelamo z detergentom za posodo ali milom.
  • Preden uporabimo sredstvo za odstranjevanje madežev, na skritem mestu preverimo, ali ostaja po sušenju za njim viden rob in kako vpliva na barve.
  • Mastne madeže odstranjujemo z vročo vodo in milom, sledi običajno pranje.
  • Beljakovinske madeže (kri, kakav) odstranjujemo v hladni kopeli z nekaj mila (v vroči vodi bi beljakovine koagulirale in se zasidrale v vlaknih), sledi običajno pranje.
  • Barvaste madeže odstranjujemo s pranjem pri najvišji temperaturi, ki jo dopušča tkanina.
  • Madežev na izdelkih, ki dopuščajo zgolj kemično čiščenje, ne odstranjujemo sami! Oblačila čim hitreje odnesimo v kemično čistilnico in opozorimo, kje so madeži, kdaj so nastali in od česa.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju