Test pasteriziranega in UVT-polnega mleka: kakovostno in brez škodljivih snovi

9. januar 2024

Kakovost živil
Test pasteriziranega in UVT-polnega mleka: kakovostno in brez škodljivih snovi

Na tokratni test mleka smo uvrstili 23 vzorcev polnega mleka (3,5 odstotka mlečne maščobe) različnih blagovnih in trgovskih znamk, od tega 12 vzorcev UVT-mleka in 11 vzorcev pasteriziranega. Preverili smo kakovost in varnost, označbo, senzorične lastnosti, nekatere elemente trajnosti in ne nazadnje tudi ceno.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Mleko = vir kalcija

Mleko in mlečni izdelki so pomemben vir kalcija v naši prehrani, zato je predvsem v obdobju odraščanja pomembno slediti priporočilom. V povprečju 100 ml polnega mleka vsebuje približno 120 mg kalcija, kar so potrdili tudi rezultati testa s povprečjem 118 mg kalcija v 100 ml mleka. Z enim kozarcem (2 dl) na testu preverjenega mleka bi tako odrasel človek v povprečju pokril četrtino priporočenega dnevnega vnosa (PDV) kalcija.

Brez škodljivih snovi

Zdrava žival (krava), ki daje mleko, je pogoj za kakovosten in varen izdelek. Neustrezni pogoji reje lahko privedejo do pogostejših bolezni živali in potrebe po uporabi zdravil. Mleko živali, ki jo zdravijo z antibiotiki, ni primerno za uživanje ali prodajo, zato so najprej preverili prisotnost zaviralnih snovi, med katere spadajo antibiotiki. V vseh pregledanih vzorcih tako pasteriziranega kot UVT-mleka so bili rezultati negativni, kar je vsekakor dobra novica.

Povečano število mikroorganizmov v enem vzorcu

Mikroorganizmom v surovem mleku se skoraj ne moremo izogniti. Proizvajalci rok uporabe živila podaljšajo z različnimi načini toplotne obdelave, ki zmanjšajo število prisotnih mikroorganizmov in encimov oziroma jih popolnoma odstranijo. S tem zagotovijo varnost in daljšo kakovost izdelka.

V vzorcih pasteriziranega mleka so preverili skupno vsebnost različnih mikroorganizmov in večina jih vsebuje zelo malo. Izjema je zgolj en vzorec, pri katerem so zaznali povečano število mikroorganizmov, zaradi česar je zelo verjetno, da se bo mleko začelo prej kvariti, kar bo vplivalo tudi na senzorične lastnosti. Obstaja tudi večja verjetnost, da je med temi mikroorganizmi kakšen, ki je zdravju nevaren.

Zmagovalci niso najdražji, a tudi ne najcenejši

Za liter UVT-mleka na testu smo odšteli od 0,79 do 1,59 evra, medtem ko so se cene pasteriziranega mleka ob nakupu gibale od 0,89 do 1,84 evra za liter. Za liter UVT-mleka smo v povprečju odšteli 1,36 evra, za liter pasteriziranega pa šest centov manj (1,30 evra).

Zanimivo je, da je kar 75 odstotkov vzorcev UVT-mleka imelo enako ceno za liter, in sicer 1,39 evra. Med njimi tudi vsi izdelki, ki so se na testu odrezali zelo dobro, vključno z zmagovalcema. Še zlasti preseneča, da so za enako ceno (1,39 €/l) kupili tudi izdelka UVT-mleka iz ekološke prireje. Zaradi bolj zahtevnih pogojev prireje so namreč ekološki izdelki običajno dražji od konvencionalnih. Vzorci ekološkega pasteriziranega mleka so bili večinoma dražji od konvencionalnega.

Za izdelke pasteriziranega mleka, ki so se na testu odrezali zelo dobro, smo odšteli od 1,25 do 1,84 evra za liter, med njimi jih je več iz ekološkega kmetijstva. Na ZPS poudarjamo, da med najboljšimi na testu niso najcenejši izdelki, ti so se namreč v obeh skupinah znašli na dnu preglednice.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju