Test losjonov za suho kožo: Skoraj vsi izdelki dobro vlažijo

10. januar 2020

Kozmetika in nega telesa
Test losjonov za suho kožo: Skoraj vsi izdelki dobro vlažijo

Losjoni za telo spadajo med najpogosteje uporabljane kozmetične izdelke, proizvajalci pa vsako leto predstavijo nove, kot sami trdijo izboljšane različice, zato jih potrošniške organizacije pogosto testiramo. Tudi na zadnjem testu smo preverili, ali so navedbe proizvajalcev resnične ali morda obljubljajo preveč. Na testu smo preverili 14 izdelkov, za katere smo odšteli med 1,99 in 26,99 evra oz. med 0,40 in 10,65 evra za 100 ml izdelka. Dobri izdelki so v vseh cenovnih razredih, razlika v oceni kakovosti med najcenejšim in najdražjim izdelkom (oba s skupno oceno dobro) je minimalna. 

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Razlike v ocenah med izdelki so predvsem zaradi pomanjkljivega označevanja, zavajajočih navedb, izdelki z dna tabele pa so bili kaznovani zaradi vsebnosti nezaželenih kemikalij:  propylparaben, ki spada med kemikalije, ki motijo delovanje hormonskega sistema (t. i. kemikalije EDC), cyclopentasiloxane, za katerega velja omejitev pri uporabi v kozmetičnih izdelkih, tako zaradi morebitnega vpliva na zdravje (sum na EDC) kot zaradi obremenitve za okolje (akumulira se v vodi) in dišave butylphenyl methylpropional (BMHCA), s trgovskim imenom Lilial.

Razlogov za suho kožo je lahko več (pretirana uporaba mila, starosti, hormonsko (ne)ravnovesje, kožne bolezni, dednost…), a pogosto lahko pomaga dober losjon ali mleko za telo, ki kožo navlaži in pomiri ter prepreči neprijetno srbenje, luščenje in rdečico na koži. Potrošniki na prvi pogled na embalažo težko vedo, ali bo izdelek kožo res navlažil, zato so potrošniške organizacije v laboratoriju preverile, kako učinkoviti so losjoni in mleka v resnici.

nz181

Osnovni namen losjona ali mleka za telo je, da kožo navlaži, zato ta del testa k skupni oceni prispeval kar 65 odstotkov. Kako dobro izdelek navlaži kožo, smo preverjali s posebno napravo – korneometrom, ki meri električno zmogljivost v povrhnjici. Čim bolj vlažna je koža, večja je njena električna kapaciteta, saj voda pospeši gibanje ionov v električnem toku. Primerjali smo stopnjo vlažnosti kože na podlahti, namazane s standardnim izdelkom, in stopnjo vlažnosti kože, namazane s testiranim izdelkom. Meritve smo opravili na začetku preizkusa in po dveh tednih redne uporabe,

ns181

je predstavila način testiranja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Na testu smo preizkusili izdelke, na katerih piše, da so primerni za `suho´ in `zelo suho´ kožo. Na področju kozmetike sicer ni posebej opredeljeno, kdaj je koža `suha´ in kdaj `zelo suha´, tudi na testu se je izkazalo, da bistvenih razlik v vlaženju kože med enimi in drugimi izdelki ni.

`Smooth sensation´, `deep moisture´, `werwöhnende pflefelotion´… 
Prepoznate zgornje navedbe? Ne samo, da so nekatere navedbe zavajajoče, tudi večine testiranih izdelkov (ena izjema) je bila na sprednji strani brez slovenskih navedb. Potrošniki morajo informacijo poiskati na zadnji strani – ob tem pa bodo potrebovali očala ali povečevalno steklo.

Večina izdelkov za označbe zgolj s povprečno oceno
Evropska zakonodaja določa, katere oznake morajo biti navedene na kozmetičnih izdelkih. Poleg imena, proizvajalca in sestave (seznam INCI, sestavine so navedene po padajočem vrstnem redu) tudi navodila za uporabo, opozorila in rok trajanja izdelka po odprtju – ta podatek je manjkal pri treh izdelkih.

"Preverili smo tudi, ali so proizvajalci na izdelke zapisali pretirane trditve, na primer o `24- ali 48-urnem vlaženju´ in `globinskem vlaženju´, ter navedbe, za katere ni določeno, kaj pomenijo, na primer `hipoalergen´. Predvidevamo, da naj bi ta oznaka pomenila, da izdelek ne povzroča alergij(e). Za zdaj ni znanstveno dogovorjeno, katerim merilom bi moral ustrezati izdelek, da bi lahko bil označen kot `hipoalergen´, zato je ta trditev zavajajoča. Sicer pa noben izdelek na testu (s to oznako ali brez nje) udeleženkam ni povzročil alergičnih reakcij," je še pojasnila Urša Šmid Božičevič.

Udeleženke testa zadovoljne z uporabo
Proizvajalci znajo narediti všečne kozmetične izdelke v vseh cenovnih razredih, kar se je pokazalo tudi na tokratnem testu. Udeleženke so bile z vsemi izdelki zadovoljne, z nekaterimi celo zelo zadovoljne. Prav vsi izdelki so dobili dobro ali zelo dobro oceno za uporabo, nekaj razlik se je pokazalo v podrobnostih.

"Ne glede na to, ali testiramo kreme za obraz, losjone za telo ali kreme za roke, na praktičnem delu kozmetičnih testov ugotavljamo, da vonj odločilno vpliva na to, ali je izdelek uporabnicam všeč ali ne," je komentirala rezultate praktičnega dela testa Urša Šmid Božičevič.  

favicon Preverite: Test losjonov za telo

Dobri v vseh cenovnih razredih.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju