Test lesnih peletov: Rezultati boljši kot lani, a še ostaja prostor za izboljšave

17. september 2019

Ogrevanje in hlajenje Energija
Test lesnih peletov: Rezultati boljši kot lani, a še ostaja prostor za izboljšave

Proizvodnja lesnih peletov v zadnjem desetletju konstantno narašča, saj omogočajo udoben in do okolja prijazen način ogrevanja, sam sistem pa je priročen in ne zavzame veliko prostora. Čeprav peleti spadajo med najdražja lesna goriva, je njihova cena nižja od kurilnega olja, ki je poleg drv in zemeljskega plina med najpogosteje uporabljenimi energenti za ogrevanje gospodinjstev v Sloveniji. Prav zaradi široke uporabe tega obnovljivega vira energije smo na ZPS v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije letos že petič preverjali kakovost peletov, ki so potrošnikom na voljo na slovenskem trgu.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Med 25 vzorci smo našli tri neustrezne, med njimi sta bila dva, ki sta na podlagi izmerjenih parametrov `padla´ v kakovostni razred B. Peleti tega razreda so po karakteristikah primerljivi s tistimi za industrijsko rabo, zato jih za uporabo v gospodinjstvih odsvetujemo. Na ZPS zato vabimo potrošnike, da si ogledajo test peletov na naši spletni strani, kjer je dostopen brezplačno.

Razlike v kakovosti so lahko (pre)velike, cena pa ni merilo kakovosti. Za vrečo smo odšteli od 3,29 do 5,39 evra – za vrečo zmagovalca v razredu A1 smo odšteli 4,27 evra, za vrečo zmagovalca v razredu A2 pa 3,88 evra.

Raba in proizvodnja lesnih peletov v Sloveniji naraščata. "Analize kakovosti peletov na slovenskem trgu, ki jih izvajamo že od 2014, kažejo na izboljšanje stanja na trgu. V tokratnem testu ni bilo vzorca, ki ga ne bi mogli razvrstiti v kakovostne razrede, kar je zelo razveseljivo. Na drugi strani pa je bilo kar 60 % vzorcev uvrščenih v najvišji kakovostni razred (A1).

Kljub vse boljšim rezultatom pa še vedno zaostajamo za nekaterimi drugimi trgi, saj so na primer analize peletov z avstrijskega trga potrdile, da se vsi vzorci uvrščajo v kakovostni razred A1," je ocenila rezultate letošnjega primerjalnega testa peletov dr. Nike Krajnc z Gozdarskega inštituta Slovenije in dodala: "Smo na dobri poti, vendar še nismo na cilju."

Pod drobnogledom 25 vzorcev
Testirali smo pelete v 15-kilogramskih vrečah, ki so najbolj primerni za uporabo v kaminih, kaminskih pečeh in v manjših sistemih za centralno ogrevanje. Kupili smo jih na različnih prodajnih mestih po Sloveniji. Za vrečo smo odšteli od 3,29 do 5,39 evra. Lani smo za najdražjo vrečo odšteli 4,89 evra.

Za uporabo v gospodinjstvih izberite pelete iz kakovostnih razredov A1 in A2
Kakovostni peleti v kombinaciji s kakovostno pečjo na pelete zagotavljajo najbolj učinkovito in hkrati do okolja prijazno ogrevanje. "Kakovost peletov je sicer odvisna predvsem od uporabljene surovine.

Najpomembnejše lastnosti peletov so: vsebnost vode in pepela, mehanska obstojnost, gostota nasutja, delež finih delcev ter vsebnost določenih makro- in mikrokemijskih elementov," je pojasnila Barbara Primc, strokovna sodelavka na projektu CLEAR 2.0, in dodala: "V laboratoriju med drugim preverimo tudi gostoto nasutja.

Večja je gostota nasutja, več energije je akumulirane na prostorninsko enoto, kar pomeni manjše transportne in skladiščne stroške. Poleg tega vreča z večjo gostoto nasutja zavzame manj prostora."

Delež pepela in mehanska obstojnost ostajata največji težavi
Mehanska obstojnost, ki je z vidika potrošnika zelo pomembna, je bila razlog, da sta dva vzorca na podlagi meritev `padla´ v razred B. "Manjša mehanska obstojnost pomeni večji delež finih delcev v skladiščnem prostoru, zaradi katerih se lahko v najslabšem primeru zaustavi transportni polž, ki dovaja pelete v kurišče," je izpostavila Barbara Primc in dodala, da je tretji vzorec z oceno pomanjkljivo `padel´ zaradi deleža pepela, ki je bil večji, kot je bilo navedeno na embalaži, poleg tega je presegal dovoljeni ostanek pepela za razred A1, ki je bil označen na vreči.

Šest vzorcev le certifikatom distributerja oziroma prodajalca
V primerjavi s prejšnjimi leti je označevanje veliko boljše, saj je na vrečah vedno več oznak, a še vedno je imela slaba četrtina (šest) vzorcev na embalaži le certifikat distributerja.

"Ta je na pogled skoraj identičen certifikatu proizvajalca, razlikuje se le v številčni oznaki. Potrošnik težko opazi razliko, zato na ZPS menimo, da certifikat distributerja ne bi smel biti označen na embalaži, saj lahko potrošnik zmotno misli, da gre za certifikat proizvajalca in da torej označuje kakovost peletov.

V resnici pa zgolj potrjuje, da distributer skrbi za ustrezno skladiščenje in transport peletov, tudi tistih, ki nimajo certifikata proizvajalca," poziva k ureditvi razmer certifikacijski organ ENplus Bioenergy Europe Barbara Primc. Na ZPS na to pomanjkljivost opozarjamo že tretje leto. Prepričani smo, da bi moral biti certifikat distributerja naveden le na spletnem ali prodajnem mestu, ne pa tudi na vreči.

Izbran je ponudnik kaminskih peči skupinskega nakupa kaminskih peči. To je M Tehnika.
Potrošniki, prijavljeni v skupinski nakup kaminskih peči na pelete, kampanjo, ki jo trenutno izvajamo pri ZPS, bodo že v prihodnjih dneh po elektronski pošti prejeli obvestilo s ponudbo izbranega ponudnika. Na izbiro bodo le preverjeno kakovostne kaminske peči.

"Potrošnikom bomo ponudili le tiste toplozračne kaminske peči na pelete, ki so dosegle dovolj visoko oceno na testu potrošniških organizacij. Tudi tokrat, tako kot v primeru klimatskih naprav, ponudba zato ne bo vključevala cenenih modelov," pojasnjuje Boštjan Okorn, vodja projekta CLEAR 2.0 za Slovenijo, in dodaja: "Vsi zainteresirani potrošniki lahko še vedno oddajo prijavo na www.SKUPINSKInakupZPS.si.

Prijava je namreč pogoj za sodelovanje v skupinskem nakupu, rok za nakup kaminskih peči po pogojih skupinskega nakupa pa je do 15. 10. 2019 oziroma do razprodaje zalog. Zaloge kaminskih peči na pelete, ki jih udeleženci skupinskega nakupa lahko kupijo po pogojih, ki smo jih za njih dosegli, so omejene."

Potrošniki bodo lahko kaminske peči naročili v 40 poslovalnicah M Tehnika, v 6 centrih M Tehnika po Sloveniji pa si bodo lahko peči tudi fizično ogledali.

Svoj interes za sodelovanje v skupinskem nakupu je izrazilo že več kot 680 potrošnikov.

Oglejte si: predstavitve s tiskovne konference

Skupinski nakupi različnih izdelkov in storitev postajajo redna aktivnost evropskih potrošniških organizacij, saj prinašajo številne prednosti in ugodnosti združenim potrošnikom, podpira pa jih tudi Evropska komisija. Skupinski nakup kaminskih peči na pelete in test peletov sta izvedena v okviru projekta CLEAR 2.0. Več o aktualnem skupinskem nakupu kaminskih peči na pelete najdete na www.SKUPINSKInakupZPS.si

test lesnih peletov 9 2019 logo

 

favicon Preverite: rezultati testa peletov

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju