Test kombiniranih hladilnikov: razlika med zelo dobro ocenjenimi je tudi 900 evrov

10. avgust 2023

Bela tehnika
Test kombiniranih hladilnikov: razlika med zelo dobro ocenjenimi je tudi 900 evrov

Ali ste vedeli, da je med zelo dobro ocenjenimi prostostoječimi kombiniranimi hladilniki (zamrzovalnik spodaj) lahko razlika v ceni tudi 900 evrov? Pred nakupom je zato dobro preveriti, kaj je tisto, kar cenite pri hladilniku, da ne boste preplačali nekaj, česar sploh ne potrebujete. Zmagovalec na testu kombiniranih hladilnikov, ki smo ga opravili pri Zvezi potrošnikov Slovenije, prejel je oceno zelo dobro, stane nekaj manj kot 700 evrov. Takoj za njim je hladilnik za 1600 evrov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kombinacija z zgornjim hladilnim delom in spodnjim zamrzovalnikom je z razlogom prevladujoča različica v evropskih gospodinjstvih. Zgornji hladilni del s policami je lažje dostopen, predali v zamrzovalnem delu pa omogočajo boljše izkoriščanje prostornine. Če potrebujete več prostornine, so na voljo večvratni modeli, nekaj so jih preizkusili tudi na tokratnem primerjalnem testu ZPS.

Zopet se je pokazalo, da za kakovosten aparat ni treba odšteti preveč denarja. Večina prostostoječih hladilnikov, ki so jih testirali, ima sistem »No Frost« za preprečevanje nastajanja ledu vsaj v zamrzovalnem delu in nekateri ponujajo cono z znižano temperaturo za shranjevanje sveže zelenjave in mesa. Se pa razlikujejo po varčnosti in ceni.

Poglejte tudi znamke azijskih proizvajalcev

Pri iskanju novega hladilnika se ni treba omejevati le na tradicionalne evropske znamke, kot so Bosch, Liebherr ali Gorenje. Azijski proizvajalci LG, Hisense in Samsung so se že prilagodili željam evropskega trga in ponujajo vse več modelov, ki ustrezajo vašim potrebam. Pri tem so uspešni, kar kažejo tudi rezultati testa.

# Testirali smo tudi vgradne in večvratne kombinirane hladilnike. Zaradi trenutnih razmer smo se na Zvezi potrošnikov Slovenije odločili, da bodo rezultati neodvisnega primerjalnega testa za vse kombinirane hladilnike prosto dostopni do konca avgusta:

 

 

Opozorilo: Rezultati neodvisnega primerjalnega testiranja so namenjeni zgolj vpogledu potrošnikom. Povzemanje in kopiranje nista dovoljena v nobeni obliki in na noben način.)

Ko se odločate za nakup novega hladilnika

 1. Kako izbrati pravega? Izbira hladilnika ni odvisna le od skupne ocene na testu in denarja, ampak tudi od prostora, ki je na voljo, in od vašega načina življenja.
 2. Ničelna cona je dobra izbira. Ljubiteljem sveže zelenjave priporočajo modele z ničelno cono, kjer se sveža živila ohranijo opazno dlje.
 3. Funkcija »No Frost« je danes obvezna v zamrzovalnem delu, čeprav nekoliko poveča porabo energije. Ledene obloge zmanjšajo učinkovitost zamrzovanja in zato ne spadajo v sodobno kuhinjo.
 4. Večvratni hladilniki so namenjeni predvsem velikim družinam. Če ne potrebujete toliko prostornine, bo račun za energijo po nepotrebnem večji.
 5. Pri nakupu prostostoječih aparatov ne spreglejte njihovih dimenzij. Širina in globina skoraj vedno presegata 60 centimetrov, kar je standardna dimenzija kuhinjskih modulov, zato je postavljanje v kuhinjski niz lahko zahtevno.
 6. Upoštevajte predpisane odmike. Potrebno je upoštevati predpisane odmike od preostalih elementov ali sten, saj le tako zagotovite, da se aparat lahko zrači oziroma hladi. Neupoštevanje odmikov bo močno povečalo porabo energije in poslabšalo učinkovitost hlajenja, v najslabšem primeru lahko povzroči celo okvaro aparata.
 7. Nakup lanskih modelov se praviloma splača. Pri pregledu trga ne pozabite tudi na testirane modele, ki smo jih na ZPS preizkusili že lani. Vse testirane aparate, ki so še dobavljivi, lahko najdete in primerjate v našem testu.
 8. Preverite več prodajalcev. Ceno izbranega modela se splača preveriti med več ponudniki – razlike so včasih prav presenetljive.

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju