Test klimatskih naprav: Na izbiro več dobrih močnejših modelov kot v preteklih letih

24. februar 2020

Ogrevanje in hlajenje
Test klimatskih naprav: Na izbiro več dobrih močnejših modelov kot v preteklih letih

Glede na vroča poletja klimatske naprave postajajo stalnica slovenskih domov. Večina naprav na trgu je inverterskih, kar pomeni, da lahko z njimi prostore ne le hladimo, ampak tudi (d)ogrevamo, kar je še posebej dobrodošlo v prehodnih obdobjih. Objavili smo test 25 modelov stenskih klimatskih naprav. Test je bil izveden v okviru projekta CLEAR 2.0, zato so rezultati testiranja prosto dostopni za vse potrošnike. Rezultati so obetavni, saj kažejo, da je na trgu več dobrih močnejših modelov kot v preteklih letih, zato je izbira lažja.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Za klimatske naprave na testu smo odšteli od 745 do 1300 evrov, na vrhu pa sta modela (z močjo 2,5 in 3,5 kW), za katera boste odšteli več kot 1000 evrov (z vključeno osnovno montažo).

"Enoznačnega odgovora na vprašanje, na kaj paziti pri nakupu klimatske naprave, ni. Odločitev za ta ali oni model je v prvi vrsti odvisna od tega, ali boste napravo uporabljali le za hlajenje prostorov ali jih boste z njo po potrebi tudi (d)ogrevali, v kako velik prostor jo boste namestili, katera od številnih funkcij, s katerimi jo je opremil proizvajalec, vam bo prišla prav in katere sploh ne potrebujete," je pojasnila Barbara Primc, sodelavka pri projektu CLEAR 2.0, in dodala: "Če pri nakupu dajete prednost energijski učinkovitosti, vsekakor preverite, kaj je zapisano na energijski nalepki. Najbolj pomembna sta podatka oziroma kazalnika SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio ali sezonsko hladilno število) in SCOP (Seasonal Coefficient of Performance ali sezonsko grelno število), ki kažeta, kako učinkovita je naprava pri hlajenju in ogrevanju.

Čim višji sta vrednosti, tem manjši bo strošek hlajenja oziroma ogrevanja. Učinkovite so tiste klimatske naprave, ki imajo vrednost SEER višjo od 5,1, vrednost SCOP pa višjo od 3,4."

Bodite pozorni tudi na podatek o letni porabi energije za hlajenje in ogrevanje, ki je naveden na energijski nalepki. Zmagovalka v razredu 2,5-kilovatnih naprav za hlajenje porabi 96 kW na leto, zadnjeuvrščena v tem razredu pa kar 143 kW.

Do okolja prijaznejše hladilno sredstvo R32
Večina proizvajalcev klimatskih naprav že uporablja hladilno sredstvo R32, ki je do okolja veliko bolj prijazno kot do zdaj razširjen plin R410A in ima občutno manjši vpliv na globalno segrevanje (GWP – global warning potencial): GWP pri plinu R410A je 2088, pri plinu R32 pa 675.

Nasvet, kako ustrezno ukrepati ob morebitnem uhajanju hladilnega sredstva iz klimatske naprave:
1. klimatsko napravo ugasnite,
2. prezračite prostor,
3. pokličite serviserja, ki bo preveril, ali je uhajanje plina posledica napake v napeljavi ali plin uhaja iz same klimatske naprave ter odpravil napako.

clear

favicon Preverite: zadnji rezultati testiranja klimatskih naprav in več o prednosti hladilnega sredstva R32 v primerjavi z R410A

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju