Svetovni dan pravic potrošnikov 2023

14. marec 2023

Energija
Svetovni dan pravic potrošnikov 2023

Potrošniki kot ključni igralci prehoda na čisto energijo. Jim bodo odločevalci zagotovili stabilne pogoje na trgu in ustrezne podpore, da bodo to nalogo lahko opravili kot posamezniki in kot ključni deležniki?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Svetovni dan pravic potrošnikov 2023 v središče postavlja podporo potrošnikom ob prehodu na čisto energijo. Na Zvezi potrošnikov Slovenije ob tej priložnosti izpostavljajo, da morajo biti potrošniki prepoznani kot ključni igralci na trgu in ne le pasivni opazovalci pri energetskem prehodu. Potrošniki potrebujejo cenovno dostopne in preproste rešitve v stabilnem okolju. Velik izziv za politiko, a brez ustreznega vključevanja potrošnikov pač ne bo šlo. Do sedaj je sodelovanje in vključevanje potrošnikov v zeleni prehod prej izjema kot pravilo.

Opolnomočenje potrošnikov za zeleni prehod se dogaja v času inflacije in draginje, ki je prizadela ne le najbolj ranljive, ampak tudi družine, ki so dolga leta spadale v srednji razred, saj ne gre zgolj za cene hrane in energije, ampak tudi za velike podražitve najrazličnejših storitev (obrtne storitve, vrtci, komunala itd.).

Hkrati ob svetovnem dnevu pravic potrošnikov na ZPS opozarjajo na neučinkovitost potrošniške politike v Sloveniji. Ugotavljajo, da je v zadnjih dveh desetletjih (z)drsela na dno prioritet aktualnih vlad. Rezultat: številna vprašanja ostajajo brez odgovorov, potrošniki brez ustrezne zaščite, potrošniške organizacije pa brez sogovornika. Sprememba stanja bo zahtevala tesno in aktivno sodelovanje med organi nadzora, kar na ravni EU že najavlja Evropska komisija, v Sloveniji pa razprave o tem še ni.

»Ob visokih življenjskih stroških, aktualnih okoljskih vprašanjih in vprašanjih oskrbe z energijo ne moremo mimo vprašanj o zagotavljanju pravičnega prehoda za potrošnike. Skupaj z zvišanji cen hrane in financ potrošniki povsod radikalno spreminjajo življenjski slog, da lahko zadostijo vsaj osnovnim potrebam, zato si zelenega prehoda mnogi ne morejo privoščiti,« je izpostavila Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije, in dodala: »Energetska kriza je pred slabim letom najprej vzela potrošnikom iz rok 'pogajalsko moč', ki so jo v odnosu do ponudnikov energije imeli zaradi presežne ponudbe na trgu. Ko se je to spremenilo skoraj čez noč, so bili potrošniki v zelo veliki meri deležni zgolj posledic energetske krize. Če jih vlada ne bi omilila z interventnimi ukrepi, bi bile te posledice še mnogo hujše.«

Svetovna energetska kriza je dala nov zagon obnovljivim virom, a niso vsi obnovljivi viri enako zeleni

Dogodki v zadnjih dveh letih so razgalili vse prej kot majhne težave pri zagotavljanju cenovno dostopne energije ter cenovno dostopnega in varnega prehoda na obnovljive vire. Potrošniške organizacije, združene v mednarodni organizaciji Consumers International (CI), in ki delujemo tudi v Evropski potrošniški organizaciji (BEUC), članica obeh je tudi Zveza potrošnikov Slovenije, opozarjajo na težave, s katerimi se zaradi energetske krize soočajo potrošniki.

V procesu čim bolj hitrega prehoda na čisto energijo, ki dolgoročno zagotavlja trajno, varno in cenovno dostopno energijo, jih informiramo in jim svetujemo.

»Prehod na obnovljive vire za gospodinjstva ni vedno preprost, povezan je z razmeroma velikimi stroški začetne naložbe, z nemalo administrativnimi ovirami in s pomanjkanjem sistemskih ukrepov. Potrošniki potrebujejo stabilen sistem pravil in spodbude, ki se ne bodo spreminjale z danes na jutri. Potrebujejo jasna, razumljiva in izvedljiva pravila. Ne nazadnje gre pri naložbah v obnovljive vire za vse prej kot majhne zneske, ki jih morajo potrošniki skrbno načrtovati, kar pa je zaradi vsega naštetega čedalje težje. Poleg tega vsi obnovljivi viri niso enako zeleni in marsikdo se znajde v zadregi, kaj izbrati, da bo dolgoročno čim manj obremenjeval okolje in bo hkrati čim bolj neodvisen od nihanja cen energije na trgu,« pa opozarja Barbara Primc z Zveze potrošnikov Slovenije.

Nič o potrošnikih brez potrošnikov

Na ZPS ob svetovnem dnevu pravic potrošnikov opozarjajo, da Slovenija nima strategije potrošniške politike, da potrošniške organizacije niso vključene kot ključen deležnik v sprejemanje zakonodaje, ki posega v pravice potrošnikov, in da je zakon o varstvu potrošnikov samo kamenček v mozaiku urejanja položaja potrošnikov. Gre za nerazumevanje in pomanjkanje vizije o nujnosti in pomembnosti potrošniške politike, čeprav smo potrošniki vsi.

Pogled nazaj: Pred 22. leti, ko je bila objavljena prva knjižica v zbirki Politika varstva potrošnikov, je takratna direktorica Urada za varstvo potrošnikov v uvodu zapisala, da je varstvo potrošnikov ena od tistih povsod prisotnih politik, brez katere se je težko prebiti skozi demokratično vsakdanjost katere koli druge politike. Pa vendar bi jo marsikje raje prezrli. Je namreč naporna in zahtevna. Opozarja in zahteva uresničevanje pravic potrošnikov, ki še zdaleč niso zgolj na polju ekonomske politike, ampak v širšem kontekstu uresničevanja varstva človekovih pravic. Pri tem ne gre zgolj za ekonomski interes pri nakupu blaga in storitev, ampak za razmerje potrošnika do negospodarskih in do javnih institucij, za digitalne pravice, zdravstvo, energetiko, varnost hrane in izdelkov. Gre za politike, ki nastajajo in se stalno spreminjajo. Zahtevna in obsežna, toda nedvomno potrebna naloga. Morda pa le prihaja čas, da se o potrošniški politiki spregovori, da se jo ponovno najde in osmisli in da se o potrošnikih ne odloča brez potrošnikov.

Več o različnih zelenih virih, njihovih prednostih in pomanjkljivostih najdete na povezavah (prosto dostopno):

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju