Svetovni dan hrane – Vzemite si čas za (pre)hrano

15. oktober 2018

Zdrava prehrana Trajnostna potrošnja
Svetovni dan hrane – Vzemite si čas za (pre)hrano

Letošnji svetovni dan hrane poteka pod zgovornim sloganom "Naša dejanja vplivajo na našo bodočnost" - za svet brez lakote do 2030, #Zerohunger (Za svet brez lakote). Tema žal ponovno postaja aktualna. Po podatkih FAO na svetu kar 820 mio ljudi trpi za pomanjkanjem hrane. Glede na številne akcije dobrodelnih organizacij, se tudi v Sloveniji temu nismo izognili.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V našem vsakdanjem okolju pa smo pravzaprav soočeni z dvojnostjo, ko na eni strani narašča delež populacije s prekomerno težo in debelostjo, na drugi pa se posamezniki soočajo s pomanjkanjem.

Še več nasvetov in koristnih idej najdete na naši spletni strani VešKajJeš

Ko imamo možnost izbire, ko lahko vplivamo na to, kakšno hrano bomo izbrali, je pomembno, da znamo izbrati, da si vzamemo čas za pripravo in uživanje le te.

Prehrana je življenjsko pomembna, zato ob svetovnem dnevu hrane opozarjamo na pomen uravnotežene prehrane in na splošno prehranjevalnih navad. Sodoben potrošnik pogosto izbira sestavljena živila, ki mu omogočajo hitro pripravo in uživanje hrane. Hiter tempo, ki ga spremlja čez dan, ne prekine niti v obdobju, ki ga nameni prehrani. Če si ga sploh vzame.

V borbi s časom pogosto tudi v trgovini izbira le s pogledom na sprednjo stran izdelka, torej na del embalaže, ki je pravzaprav v veliki meri oglasni prostor izdelka, manj pogosto pa preveri sestavine in informacije na označbi.

ZPS nasveti ob svetovnem dnevu hrane:

1. Kupujte s seznamom. Pripravite si plan in se ga držite. Naj vas akcije in večja pakiranja ne prepričajo, da kupite večje količine in več izdelkov.

2. Kupujte le to, kar potrebujete. Imeli boste manj odpadkov in manj izdatkov za nepotrebne nakupe.

3. Obroke pripravite iz osnovnih živil, kot so zelenjava, meso, moka….Le tako boste zagotovo vedeli, kaj vse vaš obrok vsebuje.

4. Vzmeti si čas za pripravo obrokov – naj bo to del dneva, ko se družina zbere za mizo. Morda se sliši kot misija nemogoče, a zagotovo najdete nekaj dni v tednu, ko to lahko izpeljete.

5. Ne izbirajte izdelkov na podlagi oglasnih sporočil ali privlačne embalaže. Pri izbiri upoštevajte hranilno sestavo – preverite tudi seznam sestavin.

6. Z ostanki hrane ravnajte pametno, uporabite jih v obroku naslednji dan, zamrznite. V restavraciji , kjer so krožniki preveliki, naročite polovično porcijo ali delite obrok z družinskim članom, s prijateljem.

7. Pametno shranjujte živila, še posebno tista, ki potrebujejo hladno verigo.

8. Enkrat tedensko izberite zelenjavno-sadni dan, saj rastlinska hrana ne potrebuje toliko energije in vode kot živila iz mesa.

9. Kupujte lokalno pridelana in predelana živila, s čim manj eksotičnimi sestavinami, ki ogrožajo pragozdove, ki so ključni za ohranjanje eko sistema na zemlji.

10. Bodite kritični. Potrošniki, z zdravju koristnejšim izborom živil podpirate lastno zdravje in hkrati trgovcem sporočate, da si želite več zdravih izbir. Tako vplivate na razpoložljivost in cenovno dostopnost tovrstnih živil za vse nas. Zato bodite kritični, saj gre dolgoročno za vaše zdravje in zdravje vam najbližjih.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju