Študent veš, kaj ješ koristni nasvet: Veš kaj je v žemlji, ki jo imaš za malico?

15. marec 2019

Zdrava prehrana
Študent veš, kaj ješ koristni nasvet: Veš kaj je v žemlji, ki jo imaš za malico?

Se morda žemlja, kajzerica ali štručka pogosto znajdejo na tvojem jedilniku? Za zajtrk, v sendviču ali kar tako za malico? Ali veš, da med njimi so razlike? Pod drobnogled smo vzeli drobne pekovske izdelke – črne, bele, s semeni. Pekovskega peciva le iz moke, vode, kvasa in soli v trgovinah ni – so pa boljše in slabše alternative. Poudarjamo, da le po izgledu težko ločimo med kakovostnimi in manj kakovostnimi izdelki, nujno je namreč branje sestavin.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Osnovne sestavine za pripravo kruha so voda, moka, kvas in sol. A pri kruhu, ki ga lahko izberemo v nakupovalnih središčih, je zaradi tehnoloških lastnosti testu za kruh dodano še marsikaj, ne glede na to, za kakšen tip kruha gre. Proizvajalci nam poskušajo zagotoviti daljšo obstojnost, ki jo potrošniki pričakujemo, z dodajanjem različnih maščob, konzervansov, emulgatorjev, stabilizatorjev in sredstev za obdelavo moke (encimi, sladna moka, askorbinska kislina).

"Razlike med sveže pečenim ali pakiranim kruhom skoraj ni. Čeprav bi predvidevali, da bo v sveže pečenih izdelki manj dodatkov, saj se načeloma prodajo še isti dan in ne potrebujejo tako `dolgotrajne svežine´, so sestavine med izdelki zelo podobne. Večinoma se ti izdelki v trgovine dostavijo zamrznjeni in pripravljeni za do-peko v trgovini," opozarja Anja Zupan iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "Ob tem, da je potrošnik pred skorajda misijo nemogoče, če želi postrežene izdelke primerjati med seboj.

Ob predstavitvi ne-predpakiranega izdelka seznam sestavin namreč ni obvezen, označeni morajo biti le alergeni, ime izdelka ter firma in sedež proizvajalca. Seveda nam morajo na zahtevo trgovci zagotoviti informacijo o sestavinah in hranilni vrednosti, a moramo vprašati. V nekaterih trgovinah smo sicer opazili seznam sestavin poleg izdelkov, kar je zelo pohvalno."

favicon VešKajJeš: Preberite članek v celoti

Za lažjo predstavo smo naključno izbrali nekaj izdelkov v večjih trgovskih centrih. Pekovski izdelek s semeni je največkrat pripravljen iz bele moke z dodatkom ržene ali polnozrnate pšenične moke in potresen z različnimi semeni. Kot je razvidno iz fotografij, ima izdelek s semeni višjo energijsko vrednost, a tudi več vlaknin, beljakovin in zdravih maščob. "Tak izdelek nas bo hitreje nasitil in je bolj okusen, a bomo z njem zaužili tudi več energije," pojasnjuje Anja Zupan.


Veš, kaj ješ nasvet:
Pekovskega peciva le iz moke, vode, kvasa in soli v trgovinah ni – so pa boljše in slabše alternative
1. Glede na seznam sestavin lahko vidimo, da vsi postreženi izdelki, poleg osnovnih surovin vsebujejo še kar nekaj dodatkov. Bela kajzerica na primer vsebuje kar tri različne emulgatorje, sojino moko ter palmovo in kokosovo maščobo. Vse z namenom nežne strukture in daljše obstojnosti. Ima pa kajzerica iz bele moke tudi največ soli. Dnevno priporočilo za vnos soli je 5 g, torej z eno belo kajzerico (55 g), vnesemo že skoraj eno petino te vrednosti, kaj šele z vsemi dodatki (salama, sir, namazi) v sendviču….

2. Veš, kaj ješ izbira med izbranimi izdelki je pirina kajzerica slovenskega proizvajalca (na sliki), saj vsebuje pirino polnozrnato moko in pšenično polbelo moko tip 850, od dodatkov pa le nekaj sladkorja, dodatne izolirane sestavine pšenične moke, slad in acerolo v prahu kot dodatek askorbinske kisline (vitamin C), za lažjo obdelavo moke. Najdemo tako pakirano, kot postreženo. Podobne sestavine, le da gre za izdelek iz pšenične polbele moke z dodatkom sezama in ovsenih kosmičev vsebuje tudi baby kruhek enega od trgovcev.

3. Dobre izbire so, v različnih trgovinah, le pogledati morate na seznam sestavin. Dobre izbire dokazujejo, da se da okusno in sveže pekovsko pecivo proizvesti tudi brez dodatka emulgatorjev in konzervansov. Morda tak izdelek res zdrži kakšen dan manj, a za zajtrk z jogurtom ali svež sendvič bo odlična izbira ?.

Ali veš, da je mlečni kruhek sladica?
Med mladimi so priljubljeni tudi mlečni kruhki. Najdemo jih pakirane, poleg toasta na oddelku za kruh. Mlečni kruh ima del vode zamenjane z mlekom, večinoma so dodana še jajca in seveda kar nekaj aditivov. Na tretjem mestu med sestavinami je tudi glukozno fruktozni sirup. Tako samo z enim kruhkom na primer zaužijemo več kot 5 g sladkorja, oziroma eno čajno žličko na kruhek. Če že, ga izberite poredko in ob tem ne pozabite, da ste izbrali sladico in ne kruh.

logoVSI

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju