Študent Veš, kaj ješ?

28. september 2018

Zdrava prehrana
Študent Veš, kaj ješ?

Prihodnji teden se prične novo študijsko leto za študente. Ustaljeni dnevni ritem bo prilagojen predvsem predavanjem, zato bodo študentje ponovno pred izzivom, kako izpolniti vse študijske obveznosti, ob tem pa ostati fit, zdravi in se zdravo prehranjevati.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Ne prespite ali preskočite zajtrka!
Kot so Angleži lepo poimenovali prvi obrok v dnevu BREAK-FAST, ki v direktnem prevodu pomeni PREKINI-POST, ima zajtrk vrstno pozitivnih lastnosti za naše telo:

 • z njim prekinemo nočni post in omogočimo svojemu telesu energijo;
 • pozitivno deluje na naš imunski sistem;
 • pripomore k boljšim kognitivnim funkcijam;
 • lahko pripomore k ohranjanju telesne mase;
 • izboljša dnevni vnos hranil in telesno aktivnost;
 • dolgoročno izboljša tako fizično kot psihično zdravje.

Zajtrk je torej osnova, ki jo potrebuje študent za uspešno delo. Na ZPS, kjer v sodelovanju z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija, izvajamo projekt Študent Veš, kaj ješ, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, poudarjamo, da naj študente izgovori, da ni apetita, časa ali idej, ne prepričajo in odvrnejo od zajtrkovanja.

Komur zajtrkovanje še ni v navadi, se tega lahko tudi `nauči´. Po raziskavah naj bi bilo za razvoj avtomatiziranega in rutinskega zdravega vedenja v povprečju potrebnih 66 dni. To je na primer pitje kozarca vode ob obroku, uživanje sadja, lahko tudi uživanje zajtrka. Tistim, ki pa imajo zjutraj `borbo´ s časom oz. nimajo idej, kaj zajtrkovati, pa svetujemo, da si zajtrk, lahko tudi za na pot, pripravijo že prejšnji večer ali pa se preprosto ustavijo v trgovini, pekarni na poti do fakultete. A vsaka izbira ni dobra izbira!

Kaj zajtrkovati?!
Izbira je pestra, a nekatera živila so bolj primerna druga manj, predvsem zaradi sestave in energijske vrednosti le teh.

favicon Na VešKajJeš smo zbrali več zanimivih, hitrih in cenovno ugodnih idej za zajtrk – prispevali so jih tudi študentje.

Ker marsikoga za zajtrk zaradi hitre priprave premamijo kosmiči, smo pripravili hiter pregled dveh, na prvi pogled, podobnih obrokov, podobne hranilne vrednosti, a z veliko razliko v vsebnosti sladkorja in vlaknin.

KOsmiciSJ


Kosilo na bone? Seveda, a izberi obrok z zelenjavo!
Na ZPS smo ocenili študentske obroke glede na njihovo sestavo. Opažamo, da je veliko slabih izbir, a da študent lahko izbere tudi zdrav obrok.

Študentom zato svetujejo, da ko le mogoče izberejo obrok, ki je sestavljen iz

 • beljakovinskih živil (pustih kosov mesa, jajc, mlečnih izdelkov ali stročnic),
 • ogljikohidratnih živil (polnozrnate testenine, krompir ipd) in
 • zelenjave.

Tako sestavljen krožnik bi zadostil smernicam zdrave prehrane za študente. Poleg glavnega krožnika naj vedno vzamejo še zelenjavno juho in skledo solate. Seveda je zbrava izbira omejena, saj med ponudbo prevladujejo pice, ocvrta hrana, po kateri po besedah gostincev študentje najraje posegajo.

Ker so zaradi pomanjkanja časa in kuharskih veščin restavracije, ki ponujajo obroke na bone večinoma prva izbira študentov za glavni obrok v dnevu, smo na ZPS s ciljem študentom zagotoviti več zdravih izbir, za ponudnike subvencionirane študentske prehrane pripravili priporočila, kako lahko izboljšajo svojo ponudbo. Vlaganje v zdravje namreč ne pomeni le finančnega vložka, ampak pomeni tudi ekonomsko uspešnejšo družbo, večjo kakovost življenja posameznikov in več zadovoljstva tam, kjer se ljudje šolajo in delajo. In v primeru prehrane študentov, so ponudniki obrokov na bone izjemno pomemben člen v tej verigi.

favicon Obiščite spletno stran VešKajJeš

mz1dobertek

Vsebino je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju