Šolska torba naj poskrbi tudi za vidnost otroka

4. avgust 2020

Otrok in družina
Šolska torba naj poskrbi tudi za vidnost otroka

Za nami je dobra polovica počitnic in začetek šolskega leta, ko bo ponovno potrebno po nakup šolskih potrebščin, vedno bližje. Predvsem v nižjih razredih je potrebno poskrbeti tudi za barvice, flomastre in ustrezno šolsko torbo. Slednjo pogosto izberejo otroci. Prav je, da je otroku všeč, a pri izbiri moramo biti pozorni tudi na udobje, primerno velikost, funkcionalnost in varnostni vidik, pred nakupom zato prevrite težo same torbe, velikost, material (zračnost hrbtišča, naramnic), lastnosti hrbtišča torbe (oblika, čvrstost, oblazinjenje), lastnosti naramnic(nastavljivost, dolžina, oblazinjenje) ter opremljenost z odsevniki (varnost). Če otrok vztraja pri torbi s svojim najljubšim risanim junakom ali športnikom, torba pa ne ustreza drugim kriterijem, je morda rešitev, da ima tak motiv na peresnici, zvezkih, vrečki za športno opremo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Preverite tudi ZPStest šolskih copat in flomastrov iz lanskega leta.

  • Nakupu šolskih copat se marsikdo ne bo mogel izogniti. Če jih otrok v preteklem šolskem letu ni strgal, jih je verjetno prerasel. Na ZPS smo preizkusili 10 parov šolskih copat v cenovnem razredu od 6,99 do 19,99 €. Copate so bolj ali manj kakovostne, a če se otroku noge močneje potijo, je pomembno izbrati material, ki diha oz. izbira copat, ki jih lahko tudi operete. To omogočajo predvsem copate, ki so narejene iz tekstila. Če so otroci v prostorih s hladnimi talnimi površinami, izberite tiste z debelejšim podplatom. Preverite rezultate testa in priporočila za nakup in uporabo.  
  • Brez flomastrov skoraj ni začetka novega šolskega leta. Na lanskem testu flomastrov so na ZPS poleg kakovosti preverjali tudi vsebnost morebitnih škodljivih snovi v držalu in črnilu flomastrov. Trije izmed 14 izdelkov so za ta del testa prejeli oceno nezadovoljivo. A dobra novica je, da kakovostne flomastre lahko kupite za manj kot dva evra. Preverite rezultate testa flomastrov.

Izbira šolske torbe ni preprosta. Na trgu je zadnje desetletje ob klasičnih šolskih torbah poplava nahrbtnikov, ki so bolj ali manj primerni tudi kot šolska torba. Njena osnovna funkcija je resda prenašanje šolskih potrebščin, a zaradi skupne teže so pomembni tudi njena velikost, teža, širina naramnic, dodatni pasovi, ki omogočajo pravilni način nošenja, ki otroku ne bo povzročal bolečin in mu omejil gibanja. Z izbiro ustrezne torbe oziroma šolskega nahrbtnika bomo šolarju omogočili pravilno držo in preprečili pogosto nepotrebne bolečine v hrbtu, ramenih in vratu.

Razlike so precejšne že v teži same šolske torbe
Pred nakupom preverite tudi podatek o teži same šolske torbe, sploh če otrok v šolo hodi peš. Če pa razmišljate o šolski torbi na koleščkih, razmislite, koliko ovir ima otrok na poti od doma do razreda, ko bo moral polno torbo dvigniti.

solska torba naj poskrbi tudi za vidnost otroka teza torbe

Teža šolske torbe naj ne bi presegala priporočene `zdrave´ teže, in sicer 10 odstotkov šolarjeve telesne mase (največ 15). Tekom šolskega leta občasno preverite, kako težka je torba vašega šolarja. Če preseže omenjeno mejo, preverite, ali so v njej res le nujne potrebščine.

Ne premajhna ne prevelika
Izberite torbo, ki ustreza šolarjevi telesni zgradbi (tako kot obutev, tudi šolska torba ne sme biti prevelika) in potrebam. Velikost torbe naj bo sorazmerna z njegovo velikostjo, dolžino in širino hrbtišča. Hrbtišče naj bo anatomsko oblikovano, naramnice podložene, široke in iz nedrsečih materialov. Dobre torbe imajo naramnici povezani s pasovi, z enim v višini prsi in drugim v višini trebuha, ki poskrbita za dobro prileganje telesu. Na ta način se enakomerneje porazdeli teža, kar razbremeni hrbtenico, pasovi pa tudi preprečijo `udarjanje´ torbe ob hrbet.

Vidnost je pomemben vidik
Torba za najmlajše mora biti opremljena z odsevnimi trakovi, t. i. mačjimi očesi, da je otrok bolj viden v mraku in slabem vremenu. Trakovi na torbi naj bodo speljani tako, da bo otrok viden z vseh strani. Tudi torba naj ima pasove živih barv, fluorescentno rumene ali oranžne, ki prispevajo k boljši vidnosti podnevi.

Prav vidnost je lahko problematična, kar potrjuje nedavni test nemške potrošniške organizacije. Med 12 torbami, za nekatere so odšteli več kot 200 evrov, je le četrtina uspešno opravila ta del testa. Čeprav nemški varnostni standard poleg rumene in oranžne signalne barve dovoljuje tudi roza, se ta na testu ni dobro odrezala. Rumena in oranžna sta svetlejši in ju človeško oko zazna hitreje. Ta pravila naj bodo tudi vaše vodilo pri nakupu. Hiter pogled na nahrbtnike, ki jih uporabljajo slovenskih šolarji, pokaže, da na številnih odsevnikov ni, saj ti nahrbtniki prvenstveno niso bili namenjeni za šolsko torbo.

favicon Preberite članek z nasveti za nakup šolske torbe v celoti

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju