Skupinski nakup sušilnih strojev s toplotno črpalko: že več kot 3000 potrošnikov sodeluje, ponudbe obetajo znatne prihranke

29. september 2022

Bela tehnika Energija
Skupinski nakup sušilnih strojev s toplotno črpalko: že več kot 3000 potrošnikov sodeluje, ponudbe obetajo znatne prihranke

Na poziv ZPS trgovcem in proizvajalcem, da v okviru skupinskega nakupa sušilnih strojev s toplotno črpalko pripravijo ponudbo za potrošnike, se je odzvalo več ponudnikov. Pogajanja so zaključena, ponudbe v pripravi, že sedaj pa je znano, da bodo v skupinski nakup prijavljeni potrošniki lahko izbirali med tremi aparati blagovnih znamk Bosch in Samsung. ZPS je v pogajanjih za potrošnike dosegla znatne popuste in ugodne nakupne pogoje.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Gre za kakovostne in energijsko učinkovite aparate, ki so bili dobro ocenjeni na neodvisnem mednarodnem primerjalnem testu potrošniških organizacij. Prijave so še mogoče, in sicer na spletni strani www.SKUPINSKInakupZPS.si, zato je zdaj pravi čas, da oddate brezplačno in nezavezujočo prijavo, če razmišljate o nakupu kakovostnega sušilnega stroja. Na ZPS poudarjajo, da je na voljo omejena količina sušilnih strojev s toplotno črpalko, zato naj se vsi, ki načrtujejo nakup sušilnega stroja, prijavijo čim prej, saj bodo le tako lahko prejeli ponudbo.

Energijsko učinkovit sušilni stroj s toplotno črpalko porabi tudi do 50 odstotkov manj električne energije kot klasični kondenzacijski

Tudi energijsko učinkovit sušilni stroj je še vedno razmeroma velik porabnik energije, zato je dobro vedeti, kako ga čim bolj učinkovito uporabljati. Za eno sušenje 7 kilogramov bombažnega perila bomo ob uporabi energijsko učinkovitega stroja s toplotno črpalko odšteli 14 centov, ob uporabi kondenzacijskega pa 50 centov.

Razlika je očitna, zato je na mestu tudi razmislek o zamenjavi starega sušilnega stroja. Tudi ko so na tehtnici sušenje na stojalu in tveganja, povezana z vlago in plesnijo, ki lahko ob tem nastaja, ni dvoma, kaj izbrati. A tudi pri uporabi sušilnega stroja lahko varčujemo z električno energijo, potrebnega je le nekaj načrtovanja in discipline.

1. V sušilni stroj le dobro ožeto perilo

Da bo perilo čim bolje pripravljeno na sušenje, poskrbite, da bo po pranju v pralnem stroju najprej dobro ožeto. Priporočljivo število vrtljajev ožemanja je vsaj 800 na minuto, še bolje pa 1000 ali 1200 na minuto. Perilo bo tako v sušilnem stroju prej posušeno, kar pomeni tudi manjšo porabo električne energije.

2. Za likanje ni nujno povsem suho perilo

Perila, posušenega v sušilnem stroju, običajno ni treba likati. Če pa ga boste likali, ni nujno, da iz sušilnega stroja pride popolnoma suho. V tem primeru zadostuje krajši čas sušenja oziroma izbira programa za lažje likanje: krajši kot je čas delovanja sušilnega stroja, manjša je poraba električne energije.

3. Perilo razvrstite po stopni vlažnosti

Sodobni sušilni stroji imajo tipala, ki samodejno merijo, kako vlažno je perilo v sušilnem stroju. Šele ko je popolnoma suh najbolj moker kos perila, sušilni stroj zaključi cikel sušenja, zato prerilo razvrstite po stopnji vlažnosti. Pri tem boben sušilnega stroja napolnite v skladu z navodili proizvajalca. Nič ne boste prihranili, če boste priporočeno količino perila razdelili na pol in sušili vsako posebej. Cikel sušenja bo verjetno krajši, poraba električne energije pa večja, ker bo moral stroj opraviti dva cikla.

4. Na primerno mesto

Če sušilni stroj stoji preblizu stene ali pohištva in zrak ne more neovirano krožiti okrog njega, se lahko preveč segreje. Zrak v njem ne more več optimalno krožiti in poraba energije se poveča.

5. Če je le mogoče, brez časovnika

Na prvi pogled se zdi to praktično, vendar je treba upoštevati, da tako kot vse druge naprave tudi sušilni stroj v stanju pripravljenosti porablja energijo. Če upoštevamo, da so vse naprave v gospodinjstvu v stanju pripravljenosti v povprečju 22 ur na dan, na leto porabijo okrog 300 kWh električne energije, kar pomeni, da se letni strošek za elektriko po nepotrebnem poveča za skoraj 50 evrov.

6. V času manjše tarife

Če imate v gospodinjstvu dvotarifno merjenje, sušilni stroj (in druge večje gospodinjske aparate) uporabljajte v času manjše tarife, ko je torej električna energija cenejša. Cenejša je med delovniki od 22. do 6. ure, med vikendi in prazniki pa cel dan.

Skupinski nakup bo izveden v okviru projekta CLEAR-X. Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega sporočila predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju