Razkužila za higieno rok: Za liter razkužila od 9,8 do 62,5 evra!

5. avgust 2020

Kozmetika in nega telesa
Razkužila za higieno rok: Za liter razkužila od 9,8 do 62,5 evra!

Razkužila so s pojavom COVID-19 postala nujen izdelek v vsakem gospodinjstvu. S povečanim povpraševanjem se je po začetnem pomanjkanju izboljšala tudi ponudba. A kaj kupiti? Dvoma ni: če želite, da bo razkužilo učinkovalo proti virusu SARS-CoV-2, zadostuje izdelek s 60 volumskimi odstotki (vol %) alkohola. Pred nakupom preverite, ali je alkohol na prvem mestu na seznamu sestavin, in poiščite podatek o koncentraciji alkohola. Razkužila so učinkovita le, če jih uporabimo pravilno – `malo in hitro´ je neučinkovito. 

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Na ZPS smo preverili koncentracijo alkohola v 15 razkužilih s polic slovenskih trgovin, bencinskih črpalk in lekarn. Dobra novica? Vsi preizkušeni izdelki razen enega ob pravilni uporabi ustrezajo smernicam Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in uničujejo virus SARS-CoV-2. A vsi ne uničujejo nekaterih drugih, tudi pogostih virusov (brez ovojnice), za uničevanje katerih je potrebna večja koncentracija alkohola. Pred nakupom primerjajte cene, saj smo za liter izbranih razkužil odšteli od 9,8 do 62,5 evra.

Test razkužil, ki so učinkovita proti SARS-CoV-2, so na ZPS izvedli v okviru aktivnosti ob 30. obletnici delovanja.
favicon Rezultati so brezplačno na voljo za vse potrošnike
Test smo financirali sami, iz lastnih sredstev, katerih pomemben del predstavljajo članarine potrošnikov – članov ZPS.

Alkoholna razkužila so zelo učinkovita in imajo med vsemi antiseptiki najhitrejše baktericidno delovanje. Zelo hitro se sušijo in tako zagotavljajo hitro dezinfekcijo, optimalno učinkujejo na večino mikroorganizmov, nanos alkohola pa ne povzroči mikrobnega onesnaženja okolice. (Pittet D, Boyce JM. Hand hygiene and patient care: persuing the Semmelweis legacy. The Lancet Infectious Diseases 2001;9–20.)

Če je le mogoče, naj razkužilo nadomestita tekoča voda in milo. Doma, v službi ali v restavraciji imamo praviloma vedno na voljo tekočo vodo in milo, zato razkužila ne potrebujemo, ta pa so potrebna npr. v javnem potniškem prometu ali ob vstopu v javne prostore, kot so zdravstvene ustanove, trgovine, pošte in podobno. Tako kot razkuževanje pa mora biti tudi umivanje rok temeljito. Miljenje mora trajati najmanj 1 minuto, celotno umivanje pa 2–3 minute.

Protibakterijska mila: raje ne!
V trgovinah so na voljo tekoča in trda mila, na katerih lahko zasledimo trditve o protibakterijskem učinku. V kozmetičnih in higienskih izdelkih so v omejenih koncentracijah dovoljene nekatere snovi, ki delujejo protibakterijsko (uničujejo bakterije), na primer triclosan. Voda in milo zadostujeta za odstranjevanje umazanije, bakterij in virusov, zato tovrstni izdelki niso potrebni. Še več, njihova dolgotrajna uporaba povzroči razvoj odpornosti mikroorganizmov proti vsem antibakterijskim učinkovinam ali snovem, kar dolgoročno povečuje tveganje za okužbe. Nepotrebni so tudi vlažilni robčki, ki so sicer priročni, vendar imajo zaradi oblike in koncentracije aktivnih sestavin manjši učinek kot tekoča razkužila. Poleg tega sestavine s protibakterijskim učinkovanjem uničujejo bakterije, ne glede na to, ali gre za `dobre´ ali `slabe´.

Pred nakupom preverite seznam sestavin

nz181

Čeprav je test ZPS pokazal, da lahko verjamemo navedbam o koncentraciji alkohola, pa izbira še zdaleč ni preprosta. V zadnjih mesecih so se na policah trgovin pojavili številni izdelki, na katerih so trditve o razkuževanju, dezinfekciji in podobno, a pogled na seznam sestavin pokaže, da alkohol ni na prvem mestu. Skladno s smernicami WHO preverite in poiščite izdelke z vsaj 60 odstotki alkohola,

ns181

izpostavlja Urša Šmid Božičevič z Zveze potrošnikov Slovenije.

Pred nakupom obvezno preverite, ali je alkohol na prvem mestu na seznamu sestavin, in poiščite podatek o koncentraciji alkohola. Če je med sestavinami voda na prvem mestu, izdelek ni ustrezen.

Naj vas ne zavedejo znaki (rdeč križ ipd.), ki le namigujejo, da gre za razkužilo, ali umestitev izdelka na polici poleg razkužil. Navedbe, kot so `dezinfincira´, `uniči viruse in bakterije´ ipd., še ne pomenijo, da je izdelek primeren proti virusu SARS-CoV-2. Potrošniki preprosto morajo poiskati informacijo o koncentraciji alkohola.

Nakit in dolgi nohti so dober prenašalec mikroorganizmov
Pred razkuževanjem rok snemite prstane, ure, zapestnice. Preberite navodila za uporabo. Proizvajalci učinkovitost izdelkov za razkuževanje preverijo po natančno določenih pogojih, pri čemer sta pomembna količina uporabljenega sredstva in čas vtiranja v kožo. Ni redko, da je predpisana količina 3 ali celo 4 mililitre, priporočeni čas drgnjenja pa 30 sekund ali celo eno minuto. To je veliko in zelo dolgo, a le v tem primeru razkuževanje res doseže svoj namen. Razkužilo temeljito vtrite v dlani, hrbtišče rok, med prste in na konice prstov. Vtirajte ga toliko časa, da se na rokah posuši. Ne pozabite, da je umazanija, ki zastaja v umetnih nohtih in poškodovanem laku za nohte, idealno gojišče za bakterije, viruse in glive.

Če se razkužilo posuši prej kot v predpisanem času, nanesite dodatno količino. Razkužila po uporabi ne brišite in ne izpirajte. "Uporaba razkužila 'malo in hitro' je brez pomena. Še posebej so v zmoti tisti, ki uporabljajo razkužilo, da prihranijo čas, ko imajo na voljo tekočo vodo in milo," opozarja Urša Šmid Božičevič.

Velike razlike v ceni razkužil
Za 1000 mililitrov izdelka na testu so odšteli od 9,8 evra (Bioxcare v Eurospinu) do 62,5 evra (Victoria Beauty na Petrolu). Glede na velike razlike v ceni je dobro, da nakup načrtujete vnaprej. Praviloma so izdelki v večji embalaži cenejši, kar naj vas ne odvrne od nakupa. Razkužilo iz večje embalaže prelijete v manjšo, ki jo imate lahko vedno pri sebi.

ZPS nasvet
1. Izberite razkužilo na osnovi alkohola, ki vsebuje vsaj 60 odstotkov, še bolje več, npr. 80 odstotkov, da uniči tudi druge viruse (in bakterije), pri tem pa upoštevajte navodila proizvajalca glede uporabe (količina in čas učinkovanja), saj je drugače uporaba razkužila nesmiselna in neučinkovita.
2. Prazna embalaža razkužil spada med nevarne odpadke. Razkužila so biocidna sredstva, zato jih je treba oddati pooblaščenemu zbiralcu nevarnih odpadkov.
3. Razkužilo ni in ne sme biti nadomestilo za umivanje umazanih rok. Temeljito umivanje rok je temelj higiene in zaščite pred številnimi okužbami, tudi pred okužbo z novim koronavirusom. Roke po umivanju posušite na zraku ali s papirnato brisačo. Uporaba sušilnikov za roke v zdravstvenih ustanovah je strokovno odsvetovana, tudi za javne prostore ni najboljša izbira, ker gre za obsežno kontaminacijo prostora z mikroorganizmi na rokah.
4. Razkuževanje z rok ne odstrani umazanije, zato jih razkužujemo takrat, ko niso vidno onesnažene. Razkužila nikoli ne nanašamo na vlažne roke, saj se s tem zmanjša koncentracija razkužila, prav tako se roke bolj izsušijo. Sredstva za čiščenje in razkuževanje površin niso namenjena čiščenju in razkuževanju kože.
5. Otrok naj uporablja razkužilo le pod nadzorom staršev. Če zaide v oči, lahko zaradi velike koncentracije alkohola povzroči opekline. Bodite pozorni tudi pri t. i. brizgalnikih z razkužili na javnih mestih, saj so ti pogosto nameščeni v višini oči najmlajših.
6. Tudi če uporabljate rokavice, si morate roke temeljito umiti takoj, ko rokavice snamete.
7. Doma naj ima vsak družinski član svojo brisačo za roke. Perite jih na temperaturi vsaj 60 0C.

favicon Preverite: članek z rezultati, ugotovitvami in intervjujem s predstavnico NIJZ je v celoti brezplačno dostopen

 

Javni poziv: Preverite razkužila, ki so nameščena ob vstopu v trgovine, restavracije, javne ustanove!
Potrošniki sporočajo, da jih skrbi ustreznost razkužil, nameščenih ob vstopih v stavbe. Brizgalniki mnogokrat izbrizgajo minimalne količine, prepogosto so prazni. ZPS zato poziva Zdravstveni inšpektorat RS, da čim prej preveri ustreznost razkužil.

ZPS že 30 let na strani potrošnikov.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju