Prvi korak k ukinitvi neutemeljenih stroškov?!

3. marec 2016

Elektronske komunikacije Cene in stroški
Prvi korak k ukinitvi neutemeljenih stroškov?!

Akcija, s katero so pri Zvezi potrošnikov Slovenije od junija 2015 opozarjali na visoke in neutemeljene administrativne stroške pri telekomunikacijskih operaterjih, je po več kot pol leta vendarle začela dobivati bolj pozitivne obrise. Po posredovanju Tržnega inšpektorata, kamor se je pritožil eden od potrošnikov, je Simobil namreč znižal strošek menjave naročniškega paketa.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

"Pri Zvezi potrošnikov Slovenije smo seveda zadovoljni, kadar operaterji razbremenijo potrošnike in jim omogočijo lažji prehod med paketi, posredno pa tudi povečajo konkurenčnost ponudbe.

A naše stališče še vedno ostaja: priključne takse, spremembe naročniškega paketa in odstopa od pogodbe (po plačanih obveznostih) operaterji potrošniku ne bi smeli dodatno zaračunavati, ta strošek bi moral biti zajet že v mesečni naročnini. Le na ta način je namreč mogoče vzpostaviti ustrezno transparentnost že v času, ko se potrošnik odloča za paket predvsem na podlagi oglasnih sporočil in obiska spletnih strani," izpostavlja stališče ZPS Boštjan Okorn.

Tudi letošnja raziskava ZPS je namreč pokazala, da operaterji ne izpostavljajo informacij, ki bi potrošniku omogočile pregledno in informirano odločitev. To še posebej velja za podatke o dodatnih stroških, ki lahko uporabnika doletijo v času trajanja naročniškega razmerja oziroma njegovega začetka in prekinitve.

Sicer pa, kot sporočajo iz Zveze potrošnikov Slovenije, so se od začetka akcije zmanjševanja administrativnih stroškov po pozivu operaterjem z njim srečali na ločenih sestankih, dva posveta pa je organiziral tudi AKOS. Trenutno si lahko zgolj obetajo, da bodo ti stroški pregledno označeni in razdeljeni v življenjske cikle uporabnikovega stika z operaterjem (sklenitev pogodbe, naročniško razmerje, prekinitev pogodbe).

Najbolj pogosti stroški bodo posebej poudarjeni tudi na portalu komuniciraj.eu. "Za nas ta zgodba nikakor še ni končana in bomo nadaljevali s prizadevanji za rešitev tega problema, tudi zaradi skoraj 7.000 potrošnikov, ki so nas podprli s svojim podpisom. Pri tem smo se že povezali tudi s kolegi iz britanske potrošniške organizacije Which?, ki imajo dolgoletne izkušnje pri organiziranju in vodenju podobnih akcij," je zaključil Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov SLovenije.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju