Primerjava različnih vrst kuhališč: Kuhati s plinom ali z elektriko?

10. junij 2020

Bela tehnika Energija
Primerjava različnih vrst kuhališč: Kuhati s plinom ali z elektriko?

Prostostoječe štedilnike so danes skoraj povsem izrinile kuhalne plošče, ki jih vgrajujemo v delovne pulte. Ko razmišljamo o nakupu kuhalne plošče, je prva odločitev vir energije – plin ali elektrika. Vsako izmed kuhališč ima določene prednosti in slabosti, ki so za posameznika bolj ali manj pomembne.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Plinske so iz kovine (nerjavna pločevina) ali steklokeramike, električne pa skoraj izključno iz steklokeramike, ki ima veliko toplotno odpornost in omogoča zelo preprosto čiščenje. Le v primeru grobih udarcev lahko steklene površine tudi počijo ali se zlomijo. Steklokeramika zahteva sprotno čiščenje, kar je v primerjavi s težavnim odstranjevanjem zastarane in zasušene umazanije v primerjavi z vsemi drugimi površinami daleč najbolj preprosto.

favicon Preverite: rezultati testa indukcijskih kuhalnih plošč

Plin

 • Plin je cenjen predvsem zaradi preproste uporabe, vklop in izklop delujeta v trenutku, brez zamika, prav tako uravnavanje toplote (z uravnavanjem plamena). Prav zaradi teh lastnosti plin uporabljajo tudi vsi veliki kuharski mojstri.
 • Na plinu lahko uporabljamo skoraj vse vrste posode, ne glede na obliko, dimenzije in material. 
 • Pri vzdrževanju higiene v kuhinji je plin precej manj prijazen. Zaradi vgrajenih gorilnikov je čiščenje kuhalnih površin, tudi steklokeramičnih, bolj zapleteno kot pri elektriki, še posebej zamudno in nerodno je čiščenje gorilnikov in nosilcev posode.
 • Poleg tega je pri plinu treba računati še na čiščenje oblog na kuhinjski opremi, ki nastajajo iz mešanice mastnih delcev, ki se sproščajo pri kuhanju in pečenju, in plinov, ki se sproščajo pri gorenju. Tudi ob uporabi nape se oblogam, ki jih je precej težko odstraniti, ni mogoče povsem izogniti. 
 • Z vidika stroškov je kuhanje s plinom ne glede na to, ali smo priključeni na zemeljski plin ali uporabljamo plinsko jeklenko, bolj gospodarno od kuhanja z elektriko, čeprav so zaradi kuhanja na odprtem ognju izgube energije znatne. Tudi cene kuhališč so zmerne.

Klasična steklokeramična kuhališča (sevalna grela)

 • Značilno za to vrsto kuhališč je počasno segrevanje in počasno ohlajanje, počasen je tudi odziv na uravnavanje toplote ter posledično velike izgube energije.
 • Ko kupujemo kuhalno ploščo, bodimo pozorni na dimenzije kuhalnih mest, modeli, ki ponujajo po eno ali celo dve razširitvi kuhalnega mesta, pripomorejo k boljšemu izkoristku energije.
 • Posoda, ki jo uporabljamo, naj ima debelo, ravno dno, da ne prihaja do izgub energije. Dimenzijsko naj bo čim bolj usklajena z velikostjo kuhalnih mest.
 • Zaradi vročih površin je pri tej vrsti kuhališč precej zahtevno tudi čiščenje. Ko hrana prekipi, je najbolje, da površino takoj očistimo, preden se zaradi visokih temperatur ostanki zažgejo.

Indukcijska kuhališča

 • Indukcijska kuhalna plošča je po videzu steklokeramična površina, pod katero so indukcijske tuljave, ki spreminjajo električno energijo v elektromagnetno polje, to pa ustvarja toploto v dnu posode in segreva živila v njej. Odlikujejo jo hitro kuhanje, natančno uravnavanje in hitra odzivnost, konkurirajo plinu, le da indukcija zaradi usmerjanja toplote neposredno v posodo skoraj nima izgub energije, zato so za kuhališča energijsko najbolj učinkovita.
 • Na plošči deluje le posoda z dnom iz feromagnetnega materiala (železo, jeklo), posoda iz aluminija, keramike ali stekla ostaja na takem kuhališču hladna. 
 • Med kuhanjem ostaja hladna tudi površina kuhališča. Nekoliko jo segreje le posoda.
 • Zaradi hladnih površin je s čiščenjem indukcijskih kuhalnih plošč manj težav, saj se ostanki ne zažgejo, če jed prekipi, kot se to dogaja pri drugih vrstah kuhališč.
 • Slaba stran je cena - bolj izpopolnjeni so modeli, dražji so. 
 • Dodaten strošek, na katerega marsikdo pozabi, je nakup posode.
 • Med motečimi faktorji je tudi brnenje med delovanjem, najbolj izrazito je med segrevanjem, a ni pri vseh enako. Zvok je odvisen tudi od kakovosti posode.
 • Študij o vplivu na zdravje je bilo že veliko, a dognanja niso ustavila razvoja. Več o tem pišejo na spletni strani Inštituta za neionizirna sevanja, ki ga sestavlja skupina vrhunsko usposobljenih strokovnjakov s področja neionizirnih sevanj (www.inis.si), kjer so zbrana tudi priporočila, da vedno uporabljajte posodo, namenjeno za uporabo na indukcijski plošči, posoda naj bo ustrezne velikosti za posamezno kuhališče, da bi preprečili induciranje dodatnih tokov v vašem telesu, med kuhanjem ne uporabljajte kovinskih kuhalnic ali drugega pribora. 
 • Čeprav raziskave kažejo na dovolj visoko stopnjo imunosti srčnih spodbujevalnikov ali defibrilatorjev na motnje zaradi zunanjih polj, naj se imetniki pred uporabo indukcijske kuhalne plošče posvetujejo z zdravnikom.

Aktualni rezultati testa indukcijskih plošč so dostopni na https://bit.ly/2MEUFNo.

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju