Primerjalno ocenjevanje toaletnih prostorov na počivališčih ob slovenskih avtocestah: Dober splošni vtis včasih pokvarijo zoprne malenkosti

10. julij 2017

Turizem in potovanja Javne storitve
Primerjalno ocenjevanje toaletnih prostorov na počivališčih ob slovenskih avtocestah: Dober splošni vtis včasih pokvarijo zoprne malenkosti

Koncesija RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev. Številni popotniki med postankom za točenje goriva obiščejo tudi stranišče, ki lahko pusti svojevrsten vtis o kraju in na splošno o državi. Med ocenjevanjem so se ustavili na 22 naključno izbranih počivališčih in preverili, kako so vzdrževana tamkajšnja stranišča oziroma na splošno toaletni prostori. Splošna ocena: Pozitivno.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Praktično nobeno stranišče ni imelo večjih pomanjkljivosti, izjemi sta dostopnost za invalide in razpoložljivost previjalnih miz. Tabele in konkretni podatki so objavljeni na www.potrošnikovZOOM.si – v celoti dostopni brezplačno.

Primerjalno ocenjevanje toaletnih prostorov na počivališčih ob slovenskih avtocestah je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si. Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Po podatki s spletne strani Družbe za upravljanje avtocest v republiki Sloveniji (DARS) je ob slovenskih avtocestah in hitrih cestah 64 počivališč, na 52 je postavljen tudi bencinski servis. Številni popotniki med postankom za točenje goriva obiščejo tudi stranišče, ki lahko pusti svojevrsten vtis o kraju in na splošno o državi.

Urejenost okolice je bila na vseh parkiriščih med obiskom ocenjevalcev iz MIPOR-ja zgledna, zato so vsa ocenili z najvišjo oceno ++. Tudi v večini toaletnih prostorov so dobili zelo dober splošni vtis, zato je pogosta najvišja ocena ++.

PotrošnikovZOOM: Še več podatkov z vsemi rezultati in informacijami

Nekaj izjem je vendarle bilo - slaba prezračenost je botrovala slabši oceni počivališča Lukovica Sever, dotrajanost kioska in vlažni prostori so zbili oceno počivališču Fernetiči Jug, najslabši vtis pa so med našim obiskom pustili toaletni prostori na počivališču Zaloke Sever, kjer so obiskovalce preganjale muhe.

Pozitivno presenečeni so bili ob pregledu umivalnikov, saj okvarjenih praktično niso odkrili, se je pa zgodilo, da iz kakšne pipe ni pritekla topla voda. Težava ni velika, še zlasti zaradi dejstva, da so bile med našim obiskom vse posode z milom polne. Tudi za brisanje oz. sušenje rok je bilo ustrezno poskrbljeno.

V veliki večini toaletnih prostorov imajo za sušenje pripravljene sodobne hitre sušilnike ali brisače (včasih celo oboje), redki so tisti s počasnimi sušilniki. Nekateri se lahko pohvalijo z znižanimi umivalniki za otroke, kar je zagotovo pohvalno. Zgledna je tudi čistoča. Devet toaletnih prostorov si je zaslužilo oceno ++ tudi za čistočo, naslednjih osem pa oceno +.

Invalidi in najmlajši si zaslužijo več pozornosti

Če so ocenjevalci dali splošno oceno pohvalno, pa je nekoliko drugače z dostopom za invalide, kjer so pogosto naleteli na zapleteno pot od znižanega robnika do vrat toaletnega prostora, kjer pa se je spet lahko zapletlo.

"Na primer pri obeh počivališčih Zaloke so odprta vrata invalidom praktično onemogočala dostop, na počivališču Podsmreka bi moral invalid z vozičkom zvoziti slalom do njemu namenjenega dela zapore, kjer pa bi se moral ustaviti pred košem za odpadke. Resnici na ljubo so se upravljalci toaletnih prostorov prav pri dostopu za invalide izkazali najslabše, če nič drugega, imajo znižani robniki majhen, a zoprn rob, prav tako je pri številnih straniščih z robom `ozaljšan´ tudi prag, pogosto se nam je zdelo, da je odprtina precej ozka za invalidski voziček.

Tokrat smo med ocenjevanjem dostop za invalide ocenili zgolj površno, a vsekakor smo dobili idejo, da bi bilo temu vprašanju v prihodnosti nameniti večjo pozornost," so pograjali dostopnost do toaletnih prostorov za invalide na MIPOR-ju.

Ocenjevalci pa so pogrešali tudi previjalne mize. "Nekaj, kar je na zahodnih avtocestah standardno, je pri nas dobro zaklenjeno ali pa postavljeno v stranišča za invalide, kar je po našem mnenju podcenjevanje tako invalidov kot staršev.

Našli smo le en sam zgleden primer, na počivališču Dul z odklenjenim posebnim prostorom, v katerem je previjalnica, umivalnik in stranišče za majhne otroke. Starši bi bili zagotovo veseli več takšnih primerov, povsem dovolj pa bi bila že zložljiva mizica v skupnih prostorih ali v obeh, moškem in ženskem stranišču …," izpostavljajo ocenjevalci.

mgrt

Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju