Primerjalno ocenjevanje piškotov za dojenčke in majhne otroke: Dojenček jih ne potrebuje

2. oktober 2019

Zdrava prehrana Otrok in družina
Primerjalno ocenjevanje piškotov za dojenčke in majhne otroke: Dojenček jih ne potrebuje

Če imate doma dojenčka ali malčka, ste se zagotovo že opazili piškote, ki so namenjeni prav najmlajšim. V trgovinah so na specializiranih policah z otroško hrano in so glede na navedbe na embalaži v večini primerni že za dojenčke pred prvim letom starosti. Čeprav so praktični za uporabo, zaradi vsebnosti sladkorja niso zdrava izbira za najmlajše. 

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

V okviru programa PotrošnikovZOOM smo ocenili 15 piškotov, razdelili smo jih v dve skupini: 9 izdelkov, ki so glede na oznako na embalaži primerni za dojenčke že pred prvim letom starosti, in 6 izdelkov, ki so namenjeni malčkom po dopolnjenem prvem letu starosti in glede na navedbe na embalaži vsebujejo dodano sadje.

Slabše ocene so prejeli vzorci za dojenčke do 12 mesecev starosti, predvsem na račun slabše ocene prehranskega profila zaradi dodanega sladkorja in dodanih aditivov. 

PotrošnikovZOOM: preverite rezultate ocenjevanja  piškotov za dojenčke in malčke

Hkrati opozarjamo mlade starše, da so v skupini izdelkov, ki glede na navedbe na embalaži vsebujejo dodano sadje, tudi izdelki, v katerih količina sadja skoraj ni vredna omembe, saj predstavlja zgolj slaba 2 odstotka, pogosto je sadje dodano v obliki zgoščenih sokov. Sadje ponudite otroku v sveži izvedbi!

Po sestavi so piškoti za dojenčke in majhne otroke podobni običajnim `piškotom´, predvsem tisti, ki naj bi bili primerni za dojenčke do enega leta starosti, saj običajno vsebujejo moko (najpogosteje pšenično), sladkor ali sirup in maslo ali olje. Nekaterim so dodani še posneto mleko ali banana v prahu, vitamini in minerali. Z izjemo enega izdelka vsi vsebujejo še aditive in/ali arome.

Izdelke z dodanim sladkorjem smo ocenili kot nezadovoljive

Vsi izdelki imajo dodan sladkor, a so glede na vsebnost sladkorja med izdelki ogromne razlike: lahko ga vsebujejo od 12 pa do 25 gramov v 100 gramih izdelka. A bolj kot sama vsebnost sladkorja je pomembno, ali je izdelku sladkor dodan ali pa vsebuje zgolj naravno prisotne sladkorje v sestavinah kot so na primer sadje in mleko.

Evropsko združenje kliničnih dietetikov (ESPEGHAN) odsvetuje uživanje dodanega sladkorja otrokom mlajšim od dveh let, zato je MIPOR vsem izdelkom z dodanim sladkorjem za prehranski profil podelil oceno nezadovoljivo. Prav tako smo slabše ocenili izdelke z večjo vsebnostjo sladkorja, čeprav je bil razlog za to dodano sadje oz. sadni sok. Pri skupni oceni prehranskega profila so upoštevali tudi vsebnost prehranske vlaknine - izdelke z več prehranske vlaknine so ocenili bolje. 

Naš nasvet

  • Piškoti so praktični za uporabo, a so hkrati energijsko gosta živila, ki imajo po večini dodan sladkor, zato jih ne priporočamo otrokom do prvega oziroma še bolje drugega leta starosti. Za grizljanje otroku raje ponudite kuhan korenček, rezino sira, nesladkan pekovski izdelek (žemlja) ali narezano sadje.
  • V mladosti se oblikujejo prehranjevalni vzorci. Če otrok že kot dojenček pogosto uživa piškote, jih bo zelo verjetno tudi kasneje.
  • Število aditivov v piškotih nakazuje, da gre za procesirano živilo. Je to res primerno živilo za dojenčke oz. malčke?
  • Če se boste vseeno odločili za nakup piškotov za dojenčke in malčke, naj bodo ti brez dodanega sladkorja in naj vsebujejo čim manj naravno prisotnega sladkorja.
  • Piškoti naj bodo na jedilniku le poredko.
MGRT 2Primerjalno ocenjevanje piškotov za dojenčke in majhne otroke je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si. Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju