Primerjalno ocenjevanje ličil, namenjenih otrokom: V darilni papir zavite kemikalije

3. december 2019

Otrok in družina Nevarne kemikalije Kozmetika in nega telesa
Primerjalno ocenjevanje ličil, namenjenih otrokom: V darilni papir zavite kemikalije

Tokrat smo pod drobnogled vzeli ličila, namenjena otrokom, ki pogosto pristanejo tudi pod novoletnim drevescem. Ocenili smo 11 izdelkov, za katere smo odšteli od 2,19 do 22,58 evra. Pregledali smo kemijsko sestavo ličil za otroke, ocenili informacije, ki so na voljo potrošnikom pred nakupom in preverili, ali je izdelek v potratni embalaži. Prav nobeno ličilo nima takšne sestave, ki bi jo lahko ocenili kot `otrokom prijazno´, če pustimo ob strani argumente, ali je komplet ličil sploh primerno darilo za deklice.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kar v 10 izmed 11 kompletov izdelki za ustnice vsebujejo mineralna olja, v nekaterih izdelkih so tudi potencialni hormonski motilci methylparaben in/ali propylparaben, prav vsi izdelki pa vsebujejo dišave, ki so potencialni alergeni. A seznam sestavin (INCI seznam) ni vedno preprosto dostopen. Pri dveh izdelkih je potrošniku na voljo šele, ko odpre embalažo oziroma odtrga nalepko na embalaži, kar pa ni mogoče storiti pred nakupom.

favicon PotrošnikovZOOM: Preverite rezultate ocenjevanja otroških ličil

Mineralna olja nastanejo kot stranski produkt pri destilaciji surove nafte, z različnimi postopki olja prečistijo in obdelajo, da so primerna za uporabo v kozmetiki. V kozmetični industriji so zelo priljubljena, saj so v primerjavi z rastlinskimi olji poceni in imajo zelo dolg rok uporabe. So brez vonja in barve ter redko povzročajo alergijske reakcije.

Potrošniške organizacije se zavzemamo da bi njihovo uporabo močno omejili oziroma prepovedali – predvsem v izdelkih, ki jih nanašamo na ustnice. Problem je namreč v tem, da mineralna olja, ki niso zadosti prečiščena, vsebujejo rakotvorni MOAH. Da prisotnost te spojine ni redka, pa se je pokazalo na primerjalnih testih kakovosti balzamov za ustnice za odrasle  in otroke, ki smo jih potrošniške organizacije izvedle v minulih letih.

"Poleg mineralnih olj, nekateri izmed pregledanih izdelkov vsebujejo methylparaben in/ali propylparaben, potrošniške organizacije svetujemo, da v kozmetičnih izdelkih za otroke parabenov naj ne bilo. V vseh izdelkih so tudi dodane dišave, ki so z vidika kakovosti in učinkovitosti izdelka popolnoma nepotreben dodatek. Pravzaprav sestavo kozmetičnega izdelka poslabšujejo in po nepotrebnem prispevajo k dnevnemu koktajlu kemikalij," je poudarila Urša Šmid Božičevič in dodala:

nz181

Pri otrocih je prisotnost neželjenih kemikalij kot so mineralna olja, hormonski motilci in alergeni še posebej problematična zaradi njihove majhne teže, torej je obremenitev s kemikalijami večja.

ns181

Vsi izdelki namreč vsebujejo dodane dišave (na seznamu INCI so označene kot Parfum), nekatere tudi benzyl benzoate – ta je na seznamu 26 posebej alergenih, ki jih je treba na seznamu INCI posebej označiti.

Bleščice – nepotrebna mikroplastika
Med nevarne kemikalije spada tudi benzyl benzoate in polyethylene terephthalate, iz katerega so najverjetneje bleščice v ličilih. Z nakupom nekaterih ličil torej potrošniki prispevajo k dodatni obremenitvi okolja z mikroplastiko.

Rok trajanja izdelka: pomanjkljivo označevanje
Prav nobeden izmed izdelkov nima informacije o roku trajanja, torej datuma, do kdaj je izdelek uporaben. Pravila za označevanje kozmetičnih izdelkov namreč določajo, da mora biti poleg roka uporabnosti (piktogram s številko mesecev, v katerih je izdelek uporaben po odprtju) na izdelkih otroške kozmetike zapisan tudi rok trajanja izdelka.

Potratna embalaža
Skoraj z vsakim nakupom prispevamo k obremenjevanju okolja, če kupujemo izdelke, ki jih ne potrebujemo (kar otroška ličila nedvomno so), pa še posebej, zato smo tokrat ocenili tudi embalažo. Žal je več kot polovica izdelkov v potratni embalaži, torej preveliki za vsebino, ki je v njih. Res je, da `veliko darilo´ naredi vtis (vsaj, dokler ga obdarovanka ne odpre), a prispeva tudi k nepotrebnemu obremenjevanju okolja.

Primerjalno ocenjevanje kave v kapsulah je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju