Primerjalno ocenjevanje kave v kapsulah: (Pre)več sladkorja in embalaže

14. november 2019

Kakovost živil Odpadki in embalaža
Primerjalno ocenjevanje kave v kapsulah: (Pre)več sladkorja in embalaže

Priprava kave s pomočjo kavnih aparatov na kapsule je med potrošniki vse bolj priljubljena, aparati za pripravo so cenovno dostopni, dovolj pestra je tudi ponudba kapsul za pripravo različnih kavnih napitkov: espressa, dolge kave in kavnih napitkov z mlekom, kot sta capuccino in latte macchiato. Prav kapsule cappuccino smo uvrstili v tokratno primerjalno ocenjevanje.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Vsi ocenjevani izdelki imajo dodan sladkor. Izdelki pa niso le `bogati´s sladkorjem, ampak imajo tudi večslojno embalažo. Večina vsebuje aditive, polovica tudi fosfate, nekateri izdelki so imeli označbe, ki so bile delno neskladne z zakonodajo.

PotrošnikovZOOM: preverite rezultate ocenjevanja kav v kapsulah

Za pripravo enega napitka boste odšteli med 0,40 in 0,68 evra. Tudi tokrat se je izkazalo, da cena ni merilo kakovosti, saj sta napitka, ki vsebujeta mlečni napitek s številnimi aditivi, najdražja. 

Cappuccino je kavni napitek z mlekom, praviloma pripravljen iz espressa, vročega mleka in mlečne pene, kjer vsaka sestavina predstavlja tretjino. Med osmimi izdelki uporabnik le v enem za pripravo tega napitka na aparatu potrebuje eno kapsulo, sicer kar dve kapsuli. V prvi je mlečna, v drugi kavna komponenta.

"Vse kapsule so na prvi pogled videti podobno, a nam seznam sestavin razkrije, da se v njihovi notranjosti skrivajo razlike. V kavni kapsuli je običajno mešanica mlete pražene kave, razen pri kapsuli Senseo, ki vsebuje topno kavo.

V mlečnih kapsulah pa smo našli več sestavin: mleko v prahu z dodatkom sladkorja oziroma mlečni napitek, ki je narejen iz različnih mlečnih (posneto mleko v prahu, sirotka v prahu, sirotkin permeat in mlečne beljakovine) in ne-mlečnih sestavin (popolnoma hidrogenirana kokosova maščoba in glukozni sirup)," je pojasnila Nika Kremić iz Mednarodnega instituta za potrošniške raziskave.

Vsi izdelki vsebujejo dodani sladkor

Grenkobo kave marsikdo omili s sladkanjem, a to je prepuščeno izbiri in okusu posameznika. Ocenjevane kavne kapsule te izbire ne ponujajo, saj imajo prav vse dodan sladkor. Napitki iz kapsul vsebujejo od 24 do 38 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka oz. 5,4 do 9,6 gramov sladkorja na porcijo napitka (240 ali 150 mililitrov).

Polovica s fosfati

Ob prebiranju seznama sestavin, ki se nahaja na embalaži kavnih kapsul, ugotovimo, da sta le dva izdelka (Nescafe in Hip hop) popolnoma brez aditivov, hkrati pa so kar štirim izdelkom dodani stabilizatorji, sredstvo proti sprijemanju, emulgatorji, barvilo, pa tudi aroma.

"Med stabilizatorji so v štirih izdelkih tudi aditivi iz skupine fosfatov, ki se jim je bolje izogniti, saj je prevelik vnos fosforja škodljiv - vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema," je pojasnila Nika Kremić.

Kapsule niso trajnostna izbira

Na MIPORju smo s trajnostnega vidika pregledali in ocenili, koliko slojev embalaže vsebujejo izdelki in koliko embalaže pridelamo s pripravo enega napitka. Kapsule so narejene iz plastike in dodatno pakirane v kartonasto škatlo ali vrečko, zato nikakor niso trajnostna izbira.

Naš nasvet

Kam odvreči odsluženo kapsulo?

Kapsule odvržemo med embalažo, a le če smo izpraznili vsebino (mleko oziroma kavo). V nasprotnem jih odvržemo v zabojnik za preostanek odpadkov. A pozor, navodila za ravnanje z odpadki se med občinami razlikujejo, zato vam svetujemo, da preverite, kako ločevati kapsule v vašem kraju.

Pred nakupom preberite seznam sestavin

Med pregledanimi kapsulami so velike razlike. Kavno kapsulo lahko sestavlja mleta pražena kava ali topna kava, mlečno kapsulo pa sladkano mleko v prahu ali mlečni napitek, ki vsebuje številne mlečne in nemlečne sestavine, skupaj s koktajlom aditivov.

MGRT 2Primerjalno ocenjevanje kave v kapsulah je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si. Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju