Primerjalno ocenjevanje izposoje smučarske opreme na slovenskih smučiščih

11. januar 2018

Športna oblačila in obutev Športna oprema
Primerjalno ocenjevanje izposoje smučarske opreme na slovenskih smučiščih

Priporočljivo za smuči, manj za čevlje.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Smučarska sezona je z božično-novoletnimi prazniki doživela prvi vrhunec, a glavni smučarski dnevi šele prihajajo. Če nimate opreme ali pa bi zgolj radi preizkusili, koliko smučarskega znanja ste prenesli iz preteklih zim, je zagotovo najbolje, da si opremo izposodite na smučišču. Na MIPORju smo se pri tokratnem ocenjevanju posvetili možnostim izposoje, ki jih ponuja sedem slovenskih smučarskih centrov tik ob smučišču.

PotrosnikovZOOM: Preberite članek v celoti in preverite rezultate ocenjevanja

Osebje je bilo prijazno in ustrežljivo v vseh obiskanih izposojevalnicah.

Svoj posel obvladajo, prav tako se dobro znajdejo v gneči, ko je treba naenkrat postreči  več obiskovalcem. Vidi se, da osebje svoje delo opravlja z veseljem in zagnanostjo, radi tudi pomagajo, če je treba zapeti kakšne čevlje ali zamenjati opremo. Izbira smuči je pestra, medtem ko je izbira smučarskih čevljev zelo omejena. Še posebej za tiste, ki si želijo ob vrhunskih čevljih izposoditi tudi več kot povprečne smučarske čevlje.

Preverili pa smo tudi cene izposoje smuči oziroma opreme, ki pa jih nismo upoštevali v skupni oceni - so pa med posameznimi izposojevalnicami razlike v ceni izposoje smuči manjše kot so razlike med standardnim in višjim razredom smuči znotraj poslovalnice. Za en dan izposoje smuči za odrasle boste tako odšteli med 14 in 17,5 evra oziroma do 25 evrov za smuči višjega razreda. Večje so razlike pri izposoji celotne opreme, saj vas bodo smučarski čevlji in palice dodatno stali med 4 in 15 evri na dan.

Izposoja smuči je tudi v Sloveniji vse bolj popularna, pri tem pa se po mnenju predstavnikov podjetij, ki se ukvarjajo z izposojo, zanjo odloča tudi vse več Slovencev. Najbolj popularna in praviloma tudi najbolj racionalna je izposoja opreme za otroke. Poleg lahkotnega prihoda na smučišče je glavna prednost izposojenih smuči, da so vedno servisirane, pri nekaterih izposojevalnicah pa jih lahko med trajanjem izposoje tudi brezplačno zamenjate (vsaj znotraj istega kakovostnega razreda).

Izposojali so si opremo za povprečno znanje smučarke in za zahtevnega smučarja. Vsi rezultati so prosto dostopni na www.potrošnikovZOOM.si.

"Med našim obiskom smo pogrešali tudi kakšno besedo več o dodatni opremi. Le pri Intersportu Berniku v Kranjski Gori so nas posebej pobarali, ali si želimo sposoditi tudi čelado. Da imajo za izposojo na voljo popolno opremo, so se pohvalili tudi na Krvavcu, a brez neposredne omembe tega ali onega dela.

Seveda imajo vse izposojevalnice vsaj čelado, očala, večinoma tudi rokavice in ostala smučarska oblačila, kabino za preoblačenje pa smo vseeno opazili le na Rogli," je izpostavil Boštjan Okorn in dodal: "Poleg večdnevnega in celodnevnega najema, vse izposojevalnice omogočajo tudi izposojo za krajši čas, a je treba biti pri tem previden, saj poldnevna izposoja najpogosteje pomeni, da boste morali opremo, denimo, vrniti do 12.30 ali 13h – ne glede na to, kdaj ste si jo izposodili. Bolj so primerne izposoje po urah, kot denimo na Soriški planini, kjer omogočajo 3,5-urno izposojo."

Glede na prakso iz nekaterih sosednjih držav nas je negativno presenetilo dejstvo, da niti pri enem izposojevalcu ne ponujajo nikakršnih popustov za družinsko izposojo smuči – denimo, da bi otroci imeli brezplačno izposojo, če bi si jo privoščili tudi starši.

Polovica povprečnih in polovica dobrih skupnih ocen prikazuje kar realno sliko obiskanih izposojevalnic Nobena od njih zares ne izstopa ne v pozitivno ne v negativno smer, različne ocene pa izhajajo tudi iz načina delovanja.

Pod črto lahko praktično vse izposojevalnice priporočamo za rekreativne smučarje, seveda tudi za otroke, izposoja celotne opreme pa je manj primerna za dobre in zelo dobre smučarje. Bodo pa ti povsod našli kakovostne smuči za svoje znanje smučanja, le čevlje bo treba prinesti s seboj, saj ti niso nikjer niso na dovolj visoki ravni.

Naš nasvet

Če veste, da rabite točno določeno opremo, boste morali to povedati. Prav veliko vas ob izposoji verjetno ne bodo spraševali, prav tako vam v večini primerov ne bodo ponudili na izbiro različnih kosov posamezne opreme.

Primerjalno ocenjevanje izposoje smučarske opreme na slovenskih smučiščih je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

mgrt

Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

 Še več podatkov in informacij najdete na http://potrosnikovzoom.si/

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju