Primerjalno ocenjevanje dodatkov za otroške kopeli

29. april 2021

Otrok in družina Nevarne kemikalije Kozmetika in nega telesa
Primerjalno ocenjevanje dodatkov za otroške kopeli

So dodatki za otroške kopeli res potrebni? Vsebujejo namreč številne kemikalije in potencialno alergene snovi.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Za večino otrok je kopanje veselje in zabava. Proizvajalci so to izkoristili in na trgu so številni dodatki za otroške kopeli, ki vodo spremenijo v pisano, počasi raztezajočo se sluz, v vulkan, ki bruha »lavo«, v vijoličasto kopel z bleščicami ... Ko malčki nehajo razigrano čofotati v bogato obarvani vodi, morajo starši zdrgniti še zaradi barvne kopeli obarvane ploščice, kad in tla.

Na Mednarodnem institutu za potrošniške raziskave (MIPOR), kjer so v aktualno primerjalno ocenjevanje vključili 11 izdelkov, pa opozarjajo, da glavna skrb staršev ne bi smela biti le temeljito loščenje kopalnice, ampak tudi snovi, ki so v nekaterih izdelkih.

Ste že opazili opozorilo na tovrstnih izdelkih?

Dodatki otroškim kopelim so nepotrebni, tako z vidika zdravja kot varovanja okolja, saj so na seznamih sestavin so našli potencialno alergene dišave, azobarvila in druge (vsaj za otroke) ne najbolj priporočljive sestavine. Vsem izdelkom je bilo skupno opozorilo, da niso primerni za otroke, mlajše od treh let. Starši, ste ga že opazili?

Z ugotovitvami ne želijo vzbujati strahu, ampak opozoriti, da se tovrstni izdelki razlikujejo in da morda ni odveč, če si pred nakupom vzamete nekaj časa za premislek in izberete tiste, ki ne vsebujejo problematičnih sestavin, če menite, da igrače v vodi in skupna igra ne morejo nadomestiti učinkov vodne kopeli.

Kaj so preverjali na ocenjevanju?

V okviru primerjalnega ocenjevanja so podrobno pregledali informacije na embalaži in na podlagi seznama INCI ocenili, kako prijazna je sestava do otroške kože in okolja. Preverili so, ali so na izdelku na voljo vse informacije, ki jih določajo predpisi, pozorni so bili predvsem na snovi, katerih uporaba v kozmetičnih izdelkih je omejena z evropsko uredbo št. 1223/2009 o kozmetičnih izdelkih.

Preverili so tudi, ali izdelki vsebujejo alergene, azobarvila, poliakrilate ali PEG in amonijeve spojine.

Azobarvila, alergene dišave, PEG in druge nepotrebne kemikalije

Kar osem izdelkov vsebuje azobarvila, ki jih v industriji uporabljajo za barvanje različnih materialov, kot so usnje, tekstil, slama, les ali papir. Res je, da so nekatera azobarvila dovoljena za uporabo v živilih, zato ob dodajanju tovrstnih barvil v kozmetične izdelke proizvajalci na embalažo radi zapišejo, da izdelek vsebuje »živilske barve«.

To naj bi dokazovalo, da je neškodljiv. Res pa je tudi, da lahko nekatera azobarvila povzročijo alergije. Znano je, da nekatere od teh spojin lahko povzročajo raka pri živalih, obstaja tudi sum, da bi lahko bile škodljive za ljudi.

Uporaba azobarvil v dodatkih za otroške kopeli je skrb vzbujajoča, ker jih otroci lahko zaužijejo z vodo, v kateri se kopajo. Poleg tega je kopeli izpostavljena velika površina kože, skozi katero se lahko nekatera azobarvila absorbirajo in nalagajo v jetrih.

ns

"V skladu s previdnostnim načelom se je azobarvilom bolje izogniti. V kopelih za otroke so nepotrebna sestavina, zato odsvetujemo nakup izdelkov, ki jih vsebujejo," svetujejo na MIPOR-ju.

ns

Na seznamu sestavin so pri štirih izdelkih odkrili tudi dišave linalool, limonene, citronellol, hexyl cinnamal in benzyl alcohol, ki so uvrščene na seznam 26 najbolj pogostih alergenov v kozmetiki.

Med sestavini izdelkov so našli še PEG (polyethylene glycol, to je brezbarvno olje, sintetični polimer, ki ga v kozmetični industriji pogosto uporabljajo kot emulgator ali mehčalo), denatonium benzoate, umetno barvilo CI73015 in sintetični polimer PVP.

Več o ugotovitvah najdete na spletni strani Potrošnikov Zoom (brezplačno dostopno).

Naš nasvet

 • Pred nakupom se vprašajte, ali otrok res potrebuje takšno kopel. Morda bo kad, polna vodnih igrač, ravno tako zanimiva kot dodatki h kopelim.
 • Uporaba dodatkov naj bo prej izjema kot pravilo.
 • Nadzorujte pripravo kopeli, količino dodatka odmerite vi, ne otrok.
 • Dosledno upoštevajte navodila o najdaljšem času kopanja in poskrbite, da dodatki ne pridejo v oči ali usta.
 • Otroka po kopanju temeljito oprhajte.
 • Upoštevajte podatke o starosti, dodatkov ne uporabljate v kopelih za otroke, mlajše od treh let.
 • Dodatke kopelim nikakor ne uporabljajte, če ima otrok občutljivo ali razdraženo kožo, ali če je nagnjen k alergijam.
 • Med kopanjem nikoli ne puščajte otrok samih v kopalnici. Po uporabi dodatkov temeljito očistite kad, nekateri izdelki lahko na njej pustijo spolzek film.

Rezultati so v celoti dostopni na spletni strani Potrošnikov Zoom. Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju