Primerjalno ocenjevanje ajvarjev: Od skoraj dveh do dobrih 15 evrov za kilogram

2. julij 2020

Kakovost živil
Primerjalno ocenjevanje ajvarjev: Od skoraj dveh do dobrih 15 evrov za kilogram

Ajvar je stalnica piknikov. Njegovo priljubljenost dokazuje bogata ponudba na trgovskih policah. Skoraj vsak proizvajalec ponuja vsaj dve vrsti ajvarja: pekočo in nepekočo ali blago različico. Slednjo smo v okviru tokratnega ocenjevala vzeli pod drobnogled na MIPORju. V primerjalno ocenjevanje smo vključili 22 izdelkov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Vsi izbrani izdelki nosijo napis ajvar, a se po sestavi, ceni in prehranskem profilu lahko močno razlikujejo. Za kilogram ajvarja smo odšteli do 1,96 do 15,30 evra, pri večini sta glavni sestavini res paprika in jajčevec, šest vzorcev vsebuje pečeno papriko. Pri oceni prehranskega profila smo največ pozornosti namenili vsebnosti soli, sladkorja, maščob in nasičenih maščobnih kislin. Nič nenavadnega ni, da je v ajvarju tudi sladkor, saj je naravno prisoten v zelenjavi, kljub temu je sladkor dodan kar 15 izdelkom.

Preverite rezultate ocenjevanja na PotrošnikovZOOM: Ajvarji

Vsi izdelki so na voljo v stekleni embalaži, zato smo oceno embalaže iz tokratnega primerjalnega ocenjevanja izpustili.

Velike razlike pri hranilni vrednosti

Podobno kot pri recepturi so razlike med izbranimi vzorci velike tudi pri hranilni vrednosti. "V povprečju imajo izdelki s pečeno papriko (brez jajčevcev ali z njimi) višjo energijsko vrednost, predvsem zaradi večje vsebnosti maščob, saj vsebujejo tudi do 12 gramov maščobe v 100 gramih. Ajvarji iz surovih paprik v 100 gramih vsebujejo le od 2,6 do 8,1 grama maščobe in sorazmerno manj nasičenih maščobnih kislin.

Zelena luč na prehranskem semaforju za vsebnost maščob zasveti le pri vzorcih Spar, S Budget in Lomee, ajvar nepekoč," je povzela rezultate Nika Kremić in dodala: "Pri nasičenih maščobnih kislinah polovici izdelkov zasveti zelena, ostalim, ki vsebujejo več kot 1 g nasičene maščobe pa oranžna luč."

Nič nenavadnega ni, da je v ajvarju tudi sladkor, saj je naravno prisoten v zelenjavi, v sveži rdeči papriki ga je približno 4 grame na 100 gramov. Kljub temu je sladkor dodan petnajstim izdelkom, kar je slabša izbira, saj saharoza ali namizni sladkor spadata med proste sladkorje. Zelena luč za sladkor zasveti le pri vzorcih brez dodanega sladkorja, vsebujejo ga od 1,0 do 4,4 grama na 100 gramov.

Sol je priljubljen dodatek, ki poleg konzerviranja poudari okus izdelka.

"Izdelki, ki smo jih vključili v tržni pregled, vsebujejo od 1,0 do 1,9 grama soli na 100 gramov izdelka, skoraj polovici (10 izdelkov) za vsebnost soli na semaforju zasveti rdeča luč, zato moramo biti pri uživanju teh izdelkov še posebej zmerni. Raje izberimo tiste z manj soli," svetuje Nika Kremić.

Nepotrebne arome

Trditev `brez konzervansov´ je navedena kar pri 12 izdelkih, čeprav konzervansov (snovi, ki podaljšujejo obstojnost živil) ni v prav nobenem od pregledanih ajvarjev, zato je po mnenju MIPORjevih strokovnjakov takšna trditev povsem nepotrebna. Še zlasti, ker jo potrošniki pogosto zamenjujejo s trditvijo brez aditivov. A brez konzervansov ni enako kot brez aditivov.

"Kar 14 izdelkov je popolnoma brez aditivov, kar je vsekakor pohvalno," ocenjuje Nika Kremić.

Naš nasvet

  1. Izberite ajvar brez dodanega sladkorja in z manj soli ter se izognite dodanim aromam, saj je ajvar že sam po sebi dovolj aromatičen.
  2. Izdelki s pečeno papriko so bolj mastni, zaradi samega postopka pečenja pa lahko nastanejo rakotvorni policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), zato z uživanjem ne pretiravajte.
  3. Čeprav je ajvar označen kot nepekoč ali blagi, lahko vsebuje feferone ali pekočo papriko, zato pred nakupom preverite seznam sestavin.
  4. Če ne načrtujete piknika za več oseb, raje izberite manjše pakiranje, saj je ajvar treba porabiti v 3 do 14 dneh.
  5. Če na izdelku ni navedeno drugače, odprt kozarec hranite v hladilniku na temperaturi do 4 °C.
mgrtPrimerjalno ocenjevanje ajvarjev je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si. Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju