Približno tretjina študentov vsak teden posega po hitri prehrani, kot so hamburgerji in pice

28. september 2023

Kakovost živil Zdrava prehrana
Približno tretjina študentov vsak teden posega po hitri prehrani, kot so hamburgerji in pice

Za študente je novo študijsko leto začetek novih izzivov in priložnosti. Za marsikoga je to prvi večji korak na poti samostojnosti, učenja in odkrivanja. Soočajo se s številnimi spremembami in eno od ključnih področij, na katerem lahko sprejmejo pomembne odločitve, je prehrana.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Pravilna prehrana je ključna za ohranjanje energije, zdravja in osredotočenosti med intenzivnim študijskim procesom. To pa ni vedno preprosto, še posebej, če študij pomeni selitev od doma in mamina kuhinja ter domač hladilnik postaneta le še »vikend razkošje«.

Podatki kažejo, da se študentje prehranjujejo precej enolično, jedo kalorično in  neuravnoteženo hrano, običajno bivajo v študentskih središčih, daleč stran od domače kuhinje, precej so odvisni od gostinske ponudbe, redki pa so tisti, ki si sami pripravljajo obroke.

Redna izpostavljenost tovrstni energijsko bogati, a hranilno revni hrani v kombinaciji s pomanjkanjem telesne dejavnosti pomembno prispeva k naraščajočemu trendu prekomerne telesne mase, debelosti in drugih kroničnih nenalezljivih bolezni med mlajšo odraslo populacijo.

V okviru projekta Dober tek, študent!, sofinanciranega s strani Ministrstva za zdravje, se je oblikoval sistem označevanja prehransko ustreznejše ponudbe s simbolom Prava izbira.

Simbol prava izbira

Slednji študentom omogoča lažjo prepoznavnost zdravih in uravnoteženih študentskih obrokov. Simbol, ki ga podeljuje Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj s Turistično gostinsko zbornico Slovenije, študentom zagotavlja, da je njihov obrok količinsko in energijsko primeren, ima uravnoteženo sestavo in ustrezen način priprave. Simbol lahko pridobijo tudi ponudniki, ki niso del subvencionirane študentske prehrambne.

Študentje si želijo prihranek časa, nizko ceno in okusen obrok, temu pa se prilagaja tudi ponudba

Država v okviru gostinske ponudbe sicer zagotavlja študentom subvencionirano študentsko prehrano, ki ima mnogo prednosti, vendar je ta bolj socialni, kot pa zdravstveni ukrep. Še vedno se marsikdo ne zaveda, da lahko način prehranjevanja in sama hrana ogrožata naše zdravje ali pa ga krepita in posledično izboljšujeta kakovost življenja. Čeprav v zadnjih letih beležimo večje zanimanje za zdravo prehrano in večjo ozaveščenost, večina študentov še vedno ne sledi temu trendu.

»Problem je predvsem, da država pretežno sofinancira gostince, kjer je finančni interes vodilo, namesto javnih kuhinj, kjer se lažje sledi načelom zdrave prehrane.  Poleg tega kriteriji v javnih razpisih za izbor ponudnikov še vedno ne posvečajo toliko pozornosti kakovosti ponudbe. Cena je pri finančno občutljivih študentih pomembna, vendar pa lahko ponudnik, ki ponuja kakovostno slabšo in cenovno dostopnejšo hrano, v skupnem seštevku na razpisu zbere več točk kot ponudnik, ki se trudi s kakovostno ponudbo in ima nekoliko višje postavljeno ceno. Kakovost pri končnem seštevku še vedno nima večjega pomena,« opozarja dr. Matej Gregorič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dodaja: »S projektom »Dober tek, študent!« smo se te problematike lotili tudi tako, da smo zainteresiranim ponudnikom ponudili dodatna znanja iz priprave zdravih obrokov v obliki delavnic in priročnika ter jim v nadaljevanju omogočili izpostavitev prehransko ustreznejše ponudbe s simbolom Prava izbira. Slednji omogoča potrošniku lažjo prepoznavo ponudbe, ki je bila strokovno preverjena po več merilih uravnoteženega in kakovostnega obroka, ponudniku pa večjo prepoznavnost in dodatne točke na razpisu.«

Jesti zdravo in uravnoteženo je lahko preprosto

Na Zvezi potrošnikov Slovenije izpostavljajo, da moramo pri prehranjevanju upoštevati nekaj osnovnih prehranskih vodil. Med njimi sta ustrezna sestava in prava velikost obrokov, saj na ta način preprečimo prenajedanje in neželeno povečanje telesne mase.

Na ZPS so tudi v preteklosti  že izvedli pregled ponudbe subvencioniranih študentskih obrokov, tudi s pomočjo kemijskih analiz, in rezultati niso bili obetavni. Ti so pokazali, da študentski obroki pogosto niso uravnoteženi, vsebujejo preveč maščobe in soli ter hkrati premalo zelenjave.

»Zadnji pregled 35 subvencioniranih študentskih obrokov, ki smo ga na ZPS v sodelovanje z NIJZ izvedli v začetku septembra 2023, je razkril, da v glavnih jedeh prevladujejo živila z več ogljikovimi hidrati (ta predstavljajo približno 60 odstotkov krožnika), temu sledijo živila z več beljakovinami (približno 25 odstotkov krožnika), najmanj pa je zelenjave (približno 15 odstotkov krožnika), kar ni skladno s konceptom zdravega in uravnoteženega krožnika. Zelenjava in sadje, ki bi morala predstavljati polovico glavnega obroka, pogosto nista vključena niti kot dodatni hod. Pri približno tretjini ponudnikov ob glavni jedi namreč študentu nista bila ponujena solata ali sadje, ki bi ju študentski obrok sicer moral vsebovati,« pa je pojasnila Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Simbol Prava izbira: dva primera jedi

Tudi Študentska organizacija Slovenije si že danes in si bo tudi v prihodnje prizadeva za več zdravih in trajnostnih izbir na »bone«

V prihodnjih letih pa si bo krovna študentska organizacija še naprej prizadevala za uvedbo novosti, ki bi vplivale predvsem na pripravo javnega razpisa za leti 2024 in 2025. Slednji bi po željah študentov namreč še dodatno vključeval določila, ki bi še bolj podpirala zdravo in trajnostno prehranjevanje.

»Že danes pa Študentska organizacija Slovenije izvaja projekt, imenovan Jem zdravo. Študiram s polno paro! s ciljem  študentom na prijazen in predvsem bolj dostopen način približati zdrav način življenja in prehranjevanja ter dokazati, da lahko uspešno usklajujejo študij z zdravim načinom življenja. V okviru projekta bodo tako krovna Študentska organizacija Slovenije kot ostale organizacije po Sloveniji skozi celotno leto izvajale različne aktivnosti, s katerimi bodo študentom približale zdrav in trajnosten način prehranjevanja,« pa je poudarila Marike Grubar, predsednica Študentske organizacije Slovenije.

Odzivi gostincev na uvedbo simbola Prava izbira pozitivni

Gostinci lahko s svojo ponudbo spodbujajo zdrav način življenja.

Kot je poudaril Nedeljko Krstic, direktor restavracije Eat Smart, Maribor, je bil odziv študentov, profesorjev in zaposlenih na Tehniški fakulteti v Mariboru na simbol Prava izbira izjemen: »Brezplačno usposabljanje, delavnica, praktično in teoretično izobraževanje s strani NIJZ so doprinesli k boljši ozaveščenosti študentov o zdravem načinu prehranjevanja, hkrati pa je naša restavracija Eat Smart s pridobljenim simbolom Prava izbira postala bolj prepoznavna in priljubljena med študenti in profesorjih.«

Za pridobitev simbola Prava izbira pa so se odločili tudi v Restavracijah Interspar. »V projekt trdno verjamemo in se počutimo odgovorne, da gostom zagotovimo polnovreden in zdrav obrok. Zagotovo je prednost uporabe simbola v ozaveščanju gostov o pomenu zdravih obrokov in spodbujanju izbire bolj prehransko uravnoteženih jedi. Na ta način tudi lažje sledimo trendom zdrave prehrane ter gostom omogočamo bolj raznoliko izbiro jedi,« pa je izpostavil Živan Jovanović, vodja Restavracij Interspar.

Izobraževanje, ki je eden izmed pogojev za pridobitev simbola Prava izbira, izvajajo na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor. »Udeležencem želimo predvsem predstaviti enostavne rešitve za okusne in zdrave obroke, ki temeljijo na kulinarični dediščini okolja in lokalnih ter sezonskih živilih. NIJZ je za potrebe usposabljanja že pripravil odlično metodologijo – priročnik za pripravo zdravih jedi. Na delavnici bomo nasvete iz priročnika nadgradili z ustreznim stiliranjem krožnikov in vključevanjem aktualnih trendov za zdravo pripravo jedi. Ne nazadnje je zelo pomemben tudi izgled in atraktivnost jedi,« je pojasnila Mojca Polak, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor.

Kako izbrati zdravo in uravnoteženo glavno jed »na bone«?

Študentom svetujemo, da sledijo petim preprostim pravilom:

  1. Krožnik naj bo sestavljen iz ene dlani živil z več beljakovinami, ena pest živil z več ogljikovimi hidrati in dve pesti zelenjave.
  2. Namesto jedi, ki vsebujejo mastne mesne izdelke, kot so hrenovke in klobase, raje izbirajte takšne, ki vsebujejo puste kose mesa, kot so piščančja ali puranja prsa brez kože, teletina, mlada govedina.
  3. Enkrat do dvakrat na teden naj bodo na vašem jedilniku ribe, ki so pomemben vir esencialnih maščobnih kislin. Tako pogosto izberite tudi brezmesni obrok, bogat s stročnicami, kot so na primer fižol, čičerika, grah, leča, soja.
  4. Izbirajte obroke, ki vsebujejo živila, ki so vir prehranske vlaknine, kot na primer polnozrnate testenine, kaše, polnozrnat kruh, stročnice, oreški in semena. Izogibajte se jedem, pripravljenih s cvrtjem ali pečenjem na odprtem ognju. Namesto teh raje izberite obroke pripravljene po postopku kuhanja, dušenja v lastnem soku ali pečenja v pečici.
  5. Poiščite ponudnika s simbolom Prava izbira, saj simbol zagotavlja, da je obrok prehransko ustreznejši.

Prezentacije z novinarske konference

Predstavitev simbola Prava izbira (PDF)

Vizualna analiza študentskih obrokov (PDF)

 

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju