Prehranska dopolnila z vitaminom D - pestra ponudba, velik razpon cen, kaj pa kakovost?

22. november 2023

Zdravje, zdravila in prehranska dopolnila
Prehranska dopolnila z vitaminom D - pestra ponudba, velik razpon cen, kaj pa kakovost?

Medtem ko so zdravila podvržena rednemu in strogemu nadzoru, za prehranska dopolnila to ne velja, zato se zastavlja vprašanje, ali so res vsa dobra izbira. Zveza potrošnikov Slovenije ima odgovor.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

KAZALO

Vitamin D je eno ključnih mikrohranil za pravilno delovanje našega telesa. V Sloveniji poleti po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje dnevnim potrebam po vitaminu D zadostimo že s 15-minutno izpostavljenostjo soncu (rok in obraza), medtem ko pozimi moč sončnih žarkov ne omogoča biosinteze tega vitamina v koži.

Rezultati raziskav so pokazali, da v Sloveniji pozimi več kot 50 odstotkov odraslih dopolnjuje svojo prehrano s prehranskimi dopolnili z vitaminom D. Še višjo stopnjo dodajanja je pokazala spletna anketa ZPS, v kateri je sodelovalo več kot 500 potrošnikov.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so testirali 26 prehranskih dopolnil z vitaminom D, ki so med sodelujočimi v njihovi spletni anketi najbolj priljubljena. Rezultate primerjalnega testiranja so objavili v aktualni novembrsko-decembrski številki revije ZPStest in na www.zps.si.

Za člane ZPS je dostop do testa brezplačen, za nečlane je plačljiv.

Večina rezultatov je dobrih, a razlike obstajajo, zato previdnost pri nakupu ni odveč. Zmagovalec je slovenski proizvod in je eden najcenejših testiranih izdelkov.

Ali Slovencem primanjkuje vitamina D?

Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko: "Reprezentativna študija Inštituta za nutricionistiko je pokazala, da v razširjenem zimskem obdobju (od novembra do aprila) Slovencem pogosto primanjkuje vitamina D.

Pri več kot 80 odstotkih prebivalcev smo ugotovili pomanjkanje tega vitamina, pri približno 40 odstotkih pa celo hudo pomanjkanje. Razlog za to je v mahnem vnosu vitamina D s hrano, ki je pozimi tako rekoč edini vir tega vitamina.

Povprečni dnevni vnos pri prebivalcih Slovenije je namreč manjši od 3 µg, kar je bistveno manj od priporočenega."

Zakaj potrebujemo vitamin D in kakšno vlogo ima v našem telesu?

Kot je povedala prof. dr. Marija Pfeifer, internistka in endokrinologinja, je vitamin D v prvi vrsti potreben za normalen razvoj okostja pri otrocih in mladostnikih ter za vzdrževanje normalnih kosti pri odraslih.

Je ključen za vzdrževanje normalnih ravni kalcija v krvi in za njegovo presnovo v telesu, saj omogoča, da se kalcij iz hrane lahko absorbira v kri in tako pride do kosti. Zelo pomemben je za delovanje imunskega sistema, saj spodbuja prirojen obrambni imunski sistem, s katerim se borimo proti akutnim okužbam, in pomaga preprečiti virusom ali bakterijam vdor v telo.

Optimalne količine vitamina D so pomembne za prirojeno imunost in tudi za preprečevanje pretiranega imunskega odziva in razvoja avtoimunskih bolezni, kot so multipla skleroza, astma, kronična vnetna črevesna bolezen, avtoimunske bolezni ščitnice, revmatoidni artritis ipd.

Pravilno delovanje pridobljene imunosti je še posebej pomembno pri nosečnicah.

Primernost priporočene dnevne količine

Preskrbljenost z vitaminom D je odvisna od nastajanja tega vitamina (endogene sinteze) v koži in od prehranskega vnosa. Na endogeno sintezo vpliva več dejavnikov: geografska lega, tip kože, letni čas, na soncu preživet čas, oblačila in uporaba sredstev za zaščito pred soncem.

Moč sončnih žarkov je večja, ko je sonce visoko na nebu. Ob odsotnosti endogene sinteze je potreba po vitaminu D pri vseh starostnih skupinah nad enim letom starosti 800 IE(20 μg) na dan (priporočila D-A-CH).

"Nove slovenske smernice, ki so v končni fazi priprave, bodo priporočale 800–1000 IE (20–25 μg) vitamina D na dan za vzdrževanje normalnih ravni tega vitamina pri normalno prehranjenih prebivalcih Slovenije.

Za tiste s čezmerno telesno težo in debelostjo bo priporočena dnevna količina 2000 IE (50 μg), za zelo debele celo več," je pojasnila prof. dr. Marija Pfeifer.

Takšna priporočila podpirajo tudi rezultati aktualne raziskave Inštituta za nutricionistiko, objavljeni v zadnji številki ugledne znanstvene revije Frontiers in nutrition.

Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko: "Pomemben cilj nacionalnega projekta Nutri-D je bil ugotoviti ključne dejavnike, povezane s pomanjkanjem vitamina D med odraslimi prebivalci Slovenije.

V raziskavo smo vključili 292 oseb, ki smo jim pozimi in poleti s preiskavo krvi določili preskrbljenost z vitaminom D, hkrati pa smo delali meritve barve kože in izpostavljenosti soncu ter spremljali njihov življenjski slog. Po pričakovanjih je bila pozimi prevalenca pomanjkanja zelo visoka, ob čemer je bil kot najmočnejši dejavnik tveganja določen višji indeks telesne mase.

Udeleženci z debelostjo so imeli kar približno osemkrat večje tveganje za pomanjkanje vitamina D. Tudi predhodni rezultati projekta so pokazali, da je tej skupini smotrno priporočiti večje dnevne odmerke.«

Za pomoč potrošnikom pri določitvi ustreznega dnevnega odmerka vitamina D je na voljo tudi brezplačni kalkulator Inštituta za nutricionistiko, ki je dostopen na nacionalnem portalu Prehrana.si.

Spletna anketa Zveze potrošnikov Slovenije

Rezultati primerjalnega testiranja: 5 zelo dobrih, 2 nezadovoljiva

Kadar se odločimo za nakup katerega koli prehranskega dopolnila, pričakujemo, da bomo tisto, kar smo kupili, tudi dobili, zato smo najprej preverili vsebnost vitamina D v izbranih vzorcih.

Na vsebnost hranil v hrani in tudi v prehranskih dopolnilih vplivajo naravne spremembe ter spremembe v proizvodnji in med skladiščenjem, zato lahko dejanska vsebnost vitamina D odstopa od označene na embalaži.

Večina vzorcev na testu je, upoštevajoč dovoljena odstopanja, vsebovala toliko vitamina D, kot je označeno na embalaži izdelka. Izjema sta bila dva izdelka.

"Odstopanje pod dovoljeno mejo je nepošteno do potrošnika in lahko v nekaterih primerih pomeni tudi tveganje za njegovo zdravje, saj lahko tako zaužije premalo vitamina D. Oba izdelka sta zato prejela oceno nezadovoljivo in njunega nakupa ne priporočamo.

O neskladju smo obvestili tudi Zdravstveni inšpektorat RS," je povedala Nika Kremić, strokovnjakinja za prehrano na Zvezi potrošnikov Slovenije.

ZPS nasvet

  • Poskrbite za zadosten vnos vitamina D. Največ ga boste zagotovili z varnim izpostavljanjem soncu, nekaj ga lahko vnesete tudi s hrano (npr. ribe, jajca).
  • Od jeseni do zgodnje pomladi si lahko zadosten vnos pomagate zagotoviti s prehranskimi dopolnili, a bodite pozorni na priporočeno dnevno količino.
  • Izbirajte izdelke, ki imajo v priporočeni dnevni količini od 20 do 25 µg vitamina D. Lahko pa priporočeno dnevno količino ustrezno prilagodite, na primer kapsulo s 75 µg vitamina D uživate na vsake tri dni. Tisti s čezmerno telesno maso potrebujete dvojne odmerke.
  • Ne uživajte več kot 100 µg vitamina D na dan brez predhodnega posveta z zdravnikom.
  • Velike odmerke, ki bi jih jemali enkrat na mesec ali enkrat na več mesecev, odsvetujemo.
  • Pozorno preberite pogoje shranjevanja, saj je treba nekatere izdelke po odprtju hraniti v hladilniku, večino pa zaščititi pred svetlobo.

Poglejte si tudi

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju