Pregled trga fiksnih elektronskih komunikacij v Sloveniji: (Pre)drag samostojni internetni priključek

13. februar 2020

Elektronske komunikacije Cene in stroški
Pregled trga fiksnih elektronskih komunikacij v Sloveniji: (Pre)drag samostojni internetni priključek

V ponudbi fiksnih elektronskih komunikacij na slovenskem trgu prevladujejo združeni paketi osnovnih storitev: trojčki in četverčki – po podatkih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS je njihov že presegel 75 odstotkov vseh naročnin. Ali si jih potrošniki res želijo? Ne vedno, vendar dokler so cene paketov le za odtenek višje od enako hitrega samostojnega priključka v internet, je jasno, za kaj se potrošniki odločamo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Hiter pregled ponudbe storitev pokaže, da so cene samostojnih priključkov v internet, ki so osnova vseh storitev, previsoke, predvsem pa niso v sorazmerju s cenami paketov z enako hitrimi dostopi. Razlike med ponudbami so majhne, kar je poleg vezav tudi eden od razlogov, da je prehodov med operaterji malo. A kljub temu svetujemo, da ni odveč redno preverjati, ali so na voljo novi paketi, ki za enako naročnino nudijo več ali kaj drugega, kar potrebujemo.

favicon Preberite članek v celoti: Pregled trga fiksnih elektronskih komunikacij v Sloveniji

Elektronske komunikacije so v sodobnem gospodinjstvu ravno tako (ali celo bolj) pomembne, kot sta električni in vodovodni priključek, zato je pomembno, da za svoj denar dobite največ, vsaj kar zadeva internetni priključek. Alternative za televizijo in stacionarno komunikacijo so spletne storitve, ki pa ne delujejo, če priključek ni dovolj hiter, zato bi morali operaterji ponujati tudi samostojni priključek po pošteni in sorazmerni ceni.

"Pri tem so postali še kako iznajdljivi, saj so samostojne ponudbe bistveno manj izpostavljene kot združene. To je verjetno tudi razlog, da je v Sloveniji delež gospodinjstev s samostojnim internetnim priključkom manj kot 10-odstoten," poudarja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja:

nz181

Tudi na prvi pogled cenejši mobilni nadomestek te težave žal ne bo rešil. Sto ali nekaj sto GB prenosa na mesec, ki ga ponuja večina tovrstnih rešitev, je namreč za številne uporabnike premalo. Mobilni internet je fiksnemu lahko alternativa samo, če ni na voljo nobenega kabelskega dostopa.

ns181

Televizija je še vedno priljubljena
Mnenja o priljubljenosti televizije v Sloveniji so sicer deljena, a kakršnekoli spremembe s strani operaterjev sprožijo številne in burne reakcije. Na ZPS si za potrošnike želimo predvsem več prilagodljivosti pri izbiri, saj menimo, da bi bilo s stališča uporabnika najbolj pošteno, če bi lahko s seznama vseh izbral le tiste programe, ki jih želi.

"Sicer smo realni in se zavedamo, da to zaradi različnih razlogov, povezanih z avtorskimi pravicami in močjo izdajateljev programov, trenutno ni popolnoma mogoče, a več kot sto programov v paketu nima nobene vrednosti, če jih večina dokazano redno spremlja do največ nekaj deset.,.," glavno težavo izpostavlja Boštjan Okorn, prepričani smo, da bi operaterji namesto rednega letnega povišanja cen lahko uvedli več programskih shem, med njimi tudi shemo z le slovenskimi ali tematskimi programi (šport, filmi, dokumentarci ...) za uporabnike, ki jih drugi programi ne zanimajo.

Telefon, dodan kot `darilo´
Skoraj vsak član gospodinjstva ima svoj mobilnik, zato je fiksni telefon v združenem paketu dodan tako, da je videti, kot bi bil brezplačen. Ni naročnine, klici v domače omrežje (če imamo v hiši več številk, to pomeni tudi `interni´ klici med nadstropji) so brezplačni, za klice v druga omrežja je pogosto nekaj minut vključenih v paket. Nobene škode ni, če je fiksni telefon v paketu, še posebej, kadar so v gospodinjstvu starejši člani, ki so jim mobilniki manj domači.

A pozor, po podatkih Akosa je še vedno kar nekaj uporabnikov starejše tehnologije, največkrat ISDN, ki je Telekom v vsem tem času ni niti umaknil niti pocenil. Cena naročnine je za današnje čase pretirana, samo za priključek ISDN uporabniki plačujejo več kot za solidni mobilni paket, zato svetujemo, da kdor ga še ima, naj preveri, s čim ga lahko zamenja.

Skrivalnic je vedno manj, a za nekatere pomembne podatke je še vedno potrebno branje drobnega tiska!
Operaterji so poenostavili ponudbo paketov fiksnih komunikacij, ki je zato za večino preprosto razumljiva. Na letakih oziroma na spletni predstavitvi so glavni podatki, kot so cena paketov, akcijska ponudba in glavne lastnosti, jasno in razumljivo navedeni, razumljive so tudi razlike med paketi in podatki o tem, kaj uporabnik še prejme, če se odloči za ponudbo operaterja. Še vedno pa se morate bolj potruditi, če želite izvedeti več podrobnosti, na primer, kakšna je cena dodatne številke ali dodatnega televizijskega sprejemnika, kakšne so pričakovane hitrosti pri uporabnikih, saj ima vsa ponudba priponko `do´ pred navedbo hitrosti, in podobno, kako lahko odstopite, kakšni stroški so s tem povezani ipd.

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju