Pravica do zdrave pitne vode je temeljna pravica potrošnikov

10. junij 2021

Kakovost živil Ekologija in varstvo okolja
Pravica do zdrave pitne vode je temeljna pravica potrošnikov

Pravica do zdrave pitne vode je zapisana v slovenski ustavi in je kot del pravice potrošnikov do zadovoljevanja osnovnih življenjskih potreb zapisana tudi v Smernicah za varstvo potrošnikov organizacije Združenih narodov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Omenjene smernice za varstvo potrošnikov je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela že v Resoluciji 39/248 z dne 16. aprila 1985 in revidirala v Resoluciji 70 / 186 z dne 22. decembra 2015.

Okoljsko ravnovesje je občutljivo, zato ne posegajmo vanj brez javne razprave

Stališče ZPS je, da se spremembe zakonodaje, ki lahko bistveno vplivajo na pravico do zdrave pitne vode, ne smejo sprejemati po hitrem postopku, ampak le po široki in poglobljeni javni obravnavi, ki omogoča preučitev morebitnih posledic in vplivanja predlaganih sprememb na naše vodno bogastvo.

Strinjamo se z opozorili stroke in okoljevarstvenih organizacij

Zato ne moremo preslišati opozorila stroke in okoljevarstvenih organizacij, da je zakonska določba, ki na priobalnih zemljiščih omogoča "gradnjo objektov v javni rabi v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov" in "drugih objektov", odločno preširoka in predstavlja resna tveganja za degradacijo teh zemljišč in posledično za onesnaževanje površinskih in tudi podzemnih vodnih teles, predvsem povsod tam, kjer se podzemne vode napajajo iz površinskih vodnih teles.

Podpiramo referendum Za pitno vodo

Zato podpiramo referendum, ki bi lahko preprečil uveljavitev spornih novih določil Zakona o vodah. Da bi referendum, ki bo potekal 11. julija, lahko uspel, mora proti spornim določilom zakona glasovati najmanj 340.000 volilcev.

Gre za dostop do zdrave pitne vode in ne za strankarske politične barve, do katerih se na ZPS ne opredeljujemo. Menimo tudi, da je pereča tema tega referenduma pomembnejša od političnih preferenc vsakega posameznika, saj gre za naravni vir, ki mora ostati na voljo tako nam, kot našim zanamcem. Le skupaj nam lahko uspe.

Več izveste na spletni strani Za pitno vodo, kjer najdete tudi ustrezna navodila za primer, da boste 11. julija na dopustu in se glede na to lahko udeležite predčasnega glasovanja ali pa glasujete iz tujine.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju