Poziv ZPS: Z zakonom naj se zagotovi pravična razrešitev afere s švicarskimi krediti

3. januar 2018

Krediti Zakonodaja in postopki
Poziv ZPS: Z zakonom naj se zagotovi pravična razrešitev afere s švicarskimi krediti

ZPS poziva k sistemski rešitvi finančne stiske 16.000 družin, ki so jim banke prodale škodljive kredite v švicarskih frankih, prava tveganja pa zamolčale. Ker banke niso pripravljene na sporazumno rešitev, je potrebna zakonska rešitev problema, ki bo oškodovanim potrošnikom omogočila pošteno odplačilo najetega kredita.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Pri ZPS predlog zakona o konverziji CHF kreditov, katerega pobudnik je Združenje frank, pozdravljamo kot ustrezno rešitev za odpravo finančnega oškodovanja vseh prizadetih gospodinjstev, ki so najela kredite v švicarskih frankih.

S sprejemom zakona bi se tudi zaščitil interes slovenskih davkoplačevalcev, da se v primeru sodbe evropskega sodišča breme nepoštenega ravnanja bank ne bi prevalilo na državo in s tem na vse državljane. Sistemska rešitev pa lahko prispeva tudi k povrnitvi zelo omajanega zaupanja v slovenski finančni trg, saj bi bila signal za to, da pravila poštenega poslovanja veljajo za vse, tudi za banke.

Država je jemalce kreditov pustila na cedilu
Minilo bo že skoraj tri leta od januarja 2015, ko so potrošniki, ki so najeli stanovanjske kredite v švicarskih frankih, doživeli finančni šok.

Takrat je švicarska centralna banka opustila vzdrževanje menjalnega tečaja med evrom in švicarskim frankom, posledica pa je bil dramatičen padec vrednosti evra v razmerju do švicarskega franka, s tem pa povečanje finančnega bremena potrošnikov, ki so takšne kredite najeli.

Narasle obveznosti in finančne težave so bile za potrošnike veliko presenečenje, saj so jim banke v trenutku najema dolgoročne kredite v CHF predstavile kot ugodnejše od evrskih kreditov in poudarjale, da sta EUR in CHF stabilni valuti. Pri tem jim tveganja spremembe valutnega tečaja niso predstavile na razumljiv in zakonsko predpisan način, kar je pokazal tudi pregled dokumentacije, ki smo ga leta 2015 opravili pri ZPS.

Visoka rast kreditov v švicarskih frankih na rastočih nepremičninskih trgih v novih državah članicah EU je bila povezana z agresivnim bojem za tržne deleže. Predvsem avstrijske bančne skupine so izkoristile svojo konkurenčno prednost pri izkušnjah in virih refinanciranja za tujevalutne kredite, prav tako pa tudi šibke režime varstva potrošnikov v novih članicah.

Ker so pristojni državni organi leta 2015 nekritično povzeli stališče bančnega sektorja, da posebni ukrepi na ravni države niso potrebni, je oškodovanim potrošnikom preostala le sodna pot za rešitev problema, ki pa jo večina oškodovanih potrošnikov oz. družin ne zmore, saj zaradi bremena odplačevanja kredita ne zmorejo nositi stroškov sodnih postopkov.

Potrebna je sistemska rešitev
Zaradi velikega števila oškodovanih gospodinjstev in visokih oškodovanj, ki so rezultat neodgovornih in nepoštenih bančnih praks ZPS podpira sistemsko reševanje problema na način, da bi oškodovani potrošniki pridobili možnost pretvorbe svojega kredita v švicarskih frankih v evrskega pod pogoji, ki so veljali na dan sklenitve kredita.

Tako bi potrošniki pridobili možnost, da svoj dolg pošteno odplačajo pod pogoji, ki so jih ob sklenitvi pogodbe lahko upravičeno pričakovali. Ker poslovne banke niso pripravljene na sporazumen dogovor o spremembi posojilnih pogojev, saj bi se morale odpovedati dobičku, ki so ga realizirale na račun tečajnih razlik, mora rešitev sprejeti zakonodajalec.

Več o tej problematiki lahko preberete v:

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju