Poziv ZPS Vladi RS k dodatnim ukrepom za pomoč prizadetim državljanom v nedavnih poplavah

16. avgust 2023

Krediti
Poziv ZPS Vladi RS k dodatnim ukrepom za pomoč prizadetim državljanom v nedavnih poplavah

V petek, 11. 8. 2023, smo predsedniku vlade, dr. Robertu Golobu, poslali poziv k uvedbi dodatnih ukrepov za pomoč prizadetim državljanom v nedavnih poplavah.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Nedavne poplave so prizadele naše državljane na način, ki presega običajno predstavo o naravnih nesrečah ter pustile za seboj razdejanje in človeško trpljenje. Številni državljani so izgubili svoje domove, premoženje in se zdaj soočajo s težkimi finančnimi bremeni, vključno s kreditnimi obveznostmi, kar še povečuje njihovo stisko.

V tem trenutku je izjemno pomembno, da se jim zagotovi ustrezna pomoč in podpora, da se bodo lahko hitreje pobrali ter začeli znova graditi svoje življenje.

Zato smo Vlado RS pozvali k sprejetju naslednjih ukrepov, ki bi jim omogočili, da si opomorejo in se ponovno postavijo na noge, ne da bi se hkrati borili z obremenjujočimi finančnimi bremeni:

1. Odlog kreditnih obveznosti

Vlada naj skupaj s finančnimi institucijami oblikuje enostavne in pregledne postopke za pridobitev odloga odplačevanja posojil, lizingov in drugih finančnih obveznosti, za določeno obdobje do 12 mesecev za državljane, ki so bili neposredno prizadeti v poplavah in zaradi posledic ne zmorejo niti zmanjšane mesečne obveznosti za posojilo. To bo omogočilo posameznikom in družinam, da si opomorejo in ponovno vzpostavijo finančno stabilnost.

Odlog se omogoči brez dodatnih stroškov za kreditojemalce, obresti posojila pa se v času mirovanja ne obračunavajo, s čimer se stanje neodplačanega posojila v tem obdobju ne bo povečevalo. Potrošnik na tak način ohranja nespremenjeno višino mesečne obveznosti za posojilo, kar mu omogoča lažje odplačevanje posojila po izteku moratorija. Ob tem dodajamo, da predlagan ukrep ne sme povzročiti negativnega vpliva na bonitetno oceno potrošnikov, ki izkoristijo pravico do odloga.

2. Reprogramiranje obstoječih posojil

Prizadetim posojilojemalcem naj se omogoči podaljšanje obdobja odplačevanja posojil. Ukrep je namenjen potrošnikom, ki zaradi poslabšanja njihovih finančnih zmožnosti zaradi posledic poplav ne zmorejo več celotne mesečne obveznosti za posojilo. S podaljšanjem se nova višina anuitete prilagodi finančni zmožnosti posameznega potrošnika na način, da je zanj obvladljiva. Reprogrami posojil naj vključujejo ugodne obrestne mere, ki bodo omogočile posameznikom lažje obvladovanje svojih finančnih obveznosti.

3. Brezplačne predčasne razvezave depozitov pri bankah

Depoziti v bankah predstavljajo ključno sredstvo finančne varnosti za mnoge potrošnike. Predlagamo, da se v primeru neposredno prizadetih posameznikov in gospodinjstev, ki so utrpeli škodo zaradi poplav, omogoči brezplačna razvezava depozitov. S tem ukrepom bi prizadeti državljani lahko hitreje pristopili k procesu obnove, saj bi imeli zagotovljen dostop do potrebnih sredstev brez dodatnih finančnih stroškov.

4. Vzpostavitev brezobrestnih kreditnih linij

Vlada naj v sodelovanju z bankami zagotovi posebne kreditne linije, ki bi omogočale prizadetim posameznikom dostop do brezobrestnih kreditov. Prebivalcem bi na tak način omogočili pridobitev potrebnih finančnih sredstev, hkrati pa bi banke s svojo aktivno vlogo in z omejitvijo obrestnih dobičkov izkazale solidarnost z državljani in aktivno prispevale k okrevanju naših skupnosti.

Dodatno: Vlada naj prouči izvedljivost programa vlaganja v obveznice države

V povezavi z aktualnim finančnim okoljem in nizkimi obrestnimi merami na bančnih računih – ob tem naj spomnimo, da ima na bankah samo prebivalstvo za okoli 26 milijard evrov vlog, velika večina so to vloge na vpogled - dodatno predlagamo, naj Vlada preuči tudi izvedljivost in koristi programa, kjer bi (primarno) varčevalcem, ki ne prejemajo praktično nobenih obresti za svoje vloge na bankah, ponudili možnost vlaganja v obveznice države s privlačno donosnostjo.

Sredstva, zbrana iz prodaje, bi bila namenjena izključno financiranju infrastrukturne obnove po naravnih nesrečah. S tem bi omogočili državljanom večjo donosnost in njihovo aktivno vključitev v proces obnove, hkrati pa bi tak ukrep nudil stabilen in dolgoročen namenski vir financiranja projektov države.

Poziv ZPS Vladi Republike Slovenije (PDF)

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju