Potrošniške organizacije vlagamo pritožbo: model "plačaj ali privoli" na Meti (Facebook, Instagram) je nepravičen

1. december 2023

Nepoštene poslovne prakse Internet in platforme
Potrošniške organizacije vlagamo pritožbo: model "plačaj ali privoli" na Meti (Facebook, Instagram) je nepravičen

Meta trenutno uvaja spremembe svojih storitev v EU in od uporabnikov Facebooka in Instagrama zahteva, da bodisi privolijo v obdelavo svojih osebnih podatkov za oglaševalske namene bodisi plačajo, da se jim oglasi ne prikazujejo.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Z vidika uporabnika gre za nepošteno izbiro, ki na več načinov krši potrošniško zakonodajo EU in jo je treba ustaviti.

V odgovor na sporno ravnanje krovna Evropska potrošniška organizacija BEUC in njenih 18 članic, med katerimi je tudi Zveza potrošnikov Slovenije, vlagajo pritožbo pri mreži organov za varstvo potrošnikov (CPC) zaradi Metinih nepoštenih poslovnih praks. BEUC prav tako preverja, ali Meta krši zakonodajo o varstvu podatkov (GDPR).

Ursula Pachl, namestnica generalnega direktorja Evropske potrošniške organizacije (BEUC), je povedala: »Izbira, ki jo tehnološki velikan trenutno ponuja potrošnikom, je nepravična in nezakonita – milijoni evropskih uporabnikov Facebooka in Instagrama si zaslužijo veliko več kot to.«

Petra Lovišček, vodja pravne službe na ZPS, pa dodaja: »Meta krši potrošniško zakonodajo EU z uporabo nepoštenih, zavajajočih in agresivnih praks, vključno z delnim blokiranjem potrošnikov pri uporabi storitev, da bi jih prisilila k hitri odločitvi, in z zagotavljanjem zavajajočih in nepopolnih informacij v postopku. Organi za varstvo potrošnikov v EU morajo zdaj ukrepati in tehnološkega velikana prisiliti, da preneha to prakso. Pristop podjetja vzbuja tudi pomisleke glede GDPR.«

Težave, opredeljene v zvezi z zakonodajo o varstvu potrošnikov

  • Meta delno blokira uporabo Facebooka in Instagrama, dokler uporabniki ne izberejo ene ali druge možnosti, kar po evropski potrošniški zakonodaji predstavlja agresivno prakso. Z vztrajnostjo in ustvarjanjem občutka nujnosti Meta potrošnike potiska k izbiri, ki je morda ne želijo sprejeti.
  • Poleg tega mnogi potrošniki zmotno pričakujejo, da s plačilom naročnine, kot je predstavljena, izberejo zasebnosti prijazno možnost z manj sledenja in profiliranja. V resnici pa se bodo osebni podatki uporabnikov še naprej obdelovali, vendar za druge namene kot oglaševanje.
  • Meta potrošnikom zagotavlja zavajajoče in nepopolne informacije, ki jim ne omogočajo ozaveščene izbire. Zavaja jih namreč s predstavitvijo izbire med plačljivo in »brezplačno« možnostjo, pri čemer pa zadnja možnost ni zares brezplačna, saj potrošniki Meti plačujejo s posredovanjem svojih osebnih podatkov, kot so že v preteklosti odločila sodišča.
  • Glede na tržno moč Metinih storitev Facebooka in Instagrama v EU ter glede na zelo močne družbene učinke družbenih medijev (saj je večina prijateljev in znancev na Facebooku in Instagramu), potrošniki nimajo prave izbire, ker bi, če bi zapustili storitve, izgubili vse tovrstne stike in interakcije, vzpostavljene v preteklih letih. Tudi občutno previsoka naročnina za storitve brez oglasov odvrača potrošnike od te izbire, kar pomeni, da v resnici nimajo prave izbire.

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju