Poslanci zavrnili predloge ZPS za omejitev finančnega izključevanja

2. junij 2016

Osebni računi
Poslanci zavrnili predloge ZPS za omejitev finančnega izključevanja

Odbor za finance in monetarno politiko Državnega zbora je včeraj zavrnil predloge Zveze potrošnikov Slovenije za izboljšavo predloga Zakona o plačilnih storitvah in sistemih. ZPS je prošnjo za podporo posredovala vsem poslanskim skupinam, s predlogom amandmajev pa so jo podprli pri Združeni levici. Na zasedanju Odbora njegovi člani žal niso pokazali razumevanja za problematiko finančnega izključevanja, saj so z veliko večino glasovali proti sprejemu amandmajev.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kaj je predlagala ZPS?
Predlogi ZPS so se osredotočili na osnovni plačilni račun, ki ga bodo potrošnikom morale ponuditi vse banke v Sloveniji. Cilj osnovnega plačilnega računa je vsakemu potrošniku omogočiti dostop do bančnega računa in tako omejiti finančno izključevanje. To je dobra novica za potrošnike, ki jim banke ne želijo odpreti bančnega računa, ker ti zanje niso dobičkonosni, ali pa si računa zaradi vse višjih stroškov poslovanja z banko enostavno ne morejo privoščiti. "Brez bančnega računa je danes normalno ekonomsko in socialno življenje praktično nemogoče," poudarja Boštjan Krisper, finančni svetovalec pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

ZPS je poslanskim skupinam posredovala predloge za izboljšavo zakona, s katerimi smo želeli zagotoviti, da:

  • bo dostop do osnovnega plačilnega računa omogočen vsem potrošnikom ne glede na njihove finančne okoliščine, tudi tistim, ki so v postopku izvršbe;
  • bo nadomestilo za poslovanje z osnovnim bančnim plačilnim določeno tako, da si ga bodo potrošniki iz socialno ogroženih skupin sploh lahko privoščili;
  • bodo potrošniki imeli preprost dostop do informacij o svoji pravici, da lahko na banki zaprosijo za odprtje osnovnega plačilnega računa.

Kaj prinašajo dopolnitve zakona?
S spremembami zakona se v slovensko zakonodajo prenaša EU direktiva o plačilnih storitvah. Direktiva bo pripomogla k varstvu potrošnikov in je plod dolgoletnih prizadevanj potrošniških organizacij na ravni EU, ki smo opozarjale na neučinkovit in izključevalen trg plačilnih storitev.

Zakon tako poleg osnovnega plačilnega računa prinaša izboljšave tudi za potrošnike, ki bančni račun že imajo. Potrošnikom bo omogočal boljši pregled nad stroški njihovega poslovanja z banko in lažjo primerjavo bančne ponudbe, obenem pa jim bo olajšal zamenjavo banke s pomočjo preglednega in hitrega postopka.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju