Poročilo z novinarske konference 'Poslanci naj zavrnejo sporazum CETA'

6. september 2016

Trgovine in nakupovanje
Poročilo z novinarske konference 'Poslanci naj zavrnejo sporazum CETA'

Danes je na ZSSS potekala skupna novinarska konferenca Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj, Greenpeaca v Sloveniji, Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) ter Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) z naslovom `Poslanci naj zavrnejo sporazum CETA!´, na kateri so prisotni predstavili javni poziv, ki so ga danes naslovili na poslance in poslanke Državnega zbora Republike Slovenije.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Breda Kutin, ZPS; "Sporazum CETA je padel na evropskem potrošniškem varnostnem testu, saj ne prinaša prednosti, predstavlja pa prevelika tveganja za potrošnike, glede varstva njihovih pravic, zdravja in zasebnosti., Njegova uveljavitev odpira stranska vrata spornemu sporazumu TTIP, zato poslanke in poslance pozivamo, da sporazum zavrnejo."

Andrej Gnezda, Umanotera: "Postopek potrjevanja sporazuma CETA je presegel meje zdravega razuma; Poslanci še vedno nimajo vseh sklepov, o katerih naj bi odločali, besedilo sporazuma še ni uradno niti ni zaključeno, pričakuje pa se, da sporazum (1500 strani dolgo, zavezujočo mednarodno pogodbo!) potrdijo že septembra. Noben odgovoren parlament ne bi smel pristati na tak postopek!"

Katja Huš, Greenpeace: "S tem, ko se ustvarja paralelni pravni sistem, predstavlja CETA tudi grožnjo obstoječim in prihodnjim okoljskim standardom. Tudi okoljski predpisi bi lahko bili lahko razumljeni kot ovira trgovanju oz. nepravičnemu oškodovanju investicij podjetja, zaradi katerih bi podjetje tožilo državo. Trgovanje podjetja pa ne bi smelo biti merilo zaželenosti okoljskih predpisov."

Andreja Poje, ZSSS: "Poslance in poslanke Državnega zbora Republike Slovenije pozivamo, da zavrnejo sporazum CETA, kot tudi da pozovejo Vlado RS, da zaprosi Sodišče EU za mnenje glede skladnosti bilateralnega investicijskega sodišča s pravnim redom EU. Podpisniki poziva opozarjamo na tveganje, ki se nanaša na mehanizem ICS. Ne vidimo razloga, da bi se država odpovedala svoji suverenosti, ogrozila delavske pravice ter potrošniške standarde v zameno za vprašljive učinke na gospodarsko rast in izvoz."

Preberite: Poziv poslancem

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju