Podpiramo predlagane spremembe Zakona o nepremičninskem posredovanju

21. junij 2019

Zakonodaja in postopki
Podpiramo predlagane spremembe Zakona o nepremičninskem posredovanju

Zveza potrošnikov Slovenije podpira predlagane spremembe Zakona o nepremičninskem posredovanju, saj ocenjujemo, da pomenijo izboljšanje varstva potrošnikov na tem področju.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Predlog sprememb Zakona o nepremičninskem posredovanju

(ZNPosr-C), EPA: 650- VIII

Že v prejšnjem postopku noveliranja zakona o nepremičninskem posredovanju leta 2018 smo opozorili na probleme, s katerimi se srečujejo potrošniki pri prodaji, nakupu in najemu nepremičnin in pozvali k sprejetju ustreznih sprememb. Nov zakon ni bil sprejet in problemi so ostali nerešeni. Menimo, da so v predlaganih spremembah zakona vsebovane ustrezne rešitve. 

Omejitev višine plačila za posredovanje tudi pri najemni pogodbi ocenjujemo kot bistveno izboljšanje ravni varstva zlasti ranljivejših skupin potrošnikov (mladi in potrošniki z nižjimi dohodki), ki svoj stanovanjski problem rešujejo z najemom stanovanj.

Podpiramo črtanje določbe, ki sedaj omogoča delitev plačila za posredovanje med prodajalca (naročnika posredovanja) in kupca oz. najemnika ali celo prevalitev celotnega plačila. Iz prakse namreč izhaja, da se s takšno prevalitvijo plačila za posredovanje, ki je kupcu ali najemniku največkrat vsiljena, dejansko vzdržuje previsoka cena za storitve posredovanja in s tem izkrivlja stanje na trgu.

Podpiramo tudi omejitev višine dejanskih stroškov, saj se s tem preprečuje, da se z zaračunanjem visokih dejanskih stroškov zaobide temeljno načelo posredovanja, da dobi posrednik plačilo za opravljeno storitev, torej ko je sklenjena pogodba, za katero je posrednik dobil naročilo za posredovanje. Dodatne storitve, ki jih zakon ne določa kot del posredovanja (npr. cenitev nepremičnine), pa naročnik plača posredniku v skladu s posebnim dogovorom v pogodbi.

Podpiramo tudi predlog črtanja določbe o t.i. ekskluzivnem posredovanju, na podlagi katere lahko posrednik zahteva od naročnika, ki sam najde pogodbeno stranko, s katero sklene pogodbo, da mu za že opravljene posle posredovanja plača ¼ dogovorjenega plačila. Naročnik namreč težko ugotovi, ali so bili posli dejansko opravljeni oz. ali so posredniku stroški sploh nastali. Veljavni zakon nima ustreznih določb, ki bi varovale potrošnike pred zlorabo, npr. v primeru, ko si posrednik izgovori ekskluzivno zastopanje, nato pa s svojo pasivnostjo sili prodajalca, da sam poišče kupca za svoje stanovanje.

Predlagamo pa dopolnitev sedanjega 5.člena ZNPosr z novim odstavkom, da se uredi primer, ko za isto nepremičnino na podlagi naročila prodajalca in kupca posredujeta dve različni posredniški družbi.

Zveza potrošnikov Slovenije
Breda Kutin, predsednica

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju