Pesto Genovese - zanimiva popestritev poletnih jedi

21. junij 2017

Razumevanje oznak na živilih
Pesto Genovese - zanimiva popestritev poletnih jedi

Pesto genovese je omaka in začimba iz mešanice bazilike, pinjol (semena pinije), olivnega olja in parmezana z malo dodane soli in česna, ki je ime dobila po glavnem mestu Genovi.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Da se omaka lahko imenuje `pesto genovese´, mora biti narejena po izvornem receptu, ker je zaščitena z oznako ZOP – zaščitena označba porekla. V naših trgovinah bomo originalno omako s to oznako le težko našli, večinoma je naprodaj kot Pesto alla Genovese.

favicon Preberite članek iz revije ZPStest v celoti, tudi o tem, v čem je razlika med Pesto Genovese in Pesto alla Genovese

Omaka se lepo poda h kuhanemu krompirju, fižolovim jedem, zelenjavnim juham, pečeni jagnjetini, prikuham iz paradižnika, kot dodatek pici, nekateri si ga radi namažejo na popečen kruh. 100 gramov kupljene ali doma narejene omake vsebuje 500 do 600 kcal.

Pripravite Pesto Genovese kar doma!
Za pripravo `pesta genovese´ po originalnem receptu, ki je star več kot tisoč let, potrebujete:

  • 2 stroka česna (italijanska),
    • nekaj zrnc grobe soli (italijanske),
    • 1 veliko žlico pinjol (Pinus pinea, mediteranske), lahko tudi orehov (Juglans regia, mediteranski),
    • 50 gramov majhnih lističev bazilike genovese (Ocimum basilicum, navadna bazilika iz Ligurije),
    • 2 veliki žlici zmletega parmezana (Parmigiano Reggiano ZOP ali Grana Padano ZOP),
    • 1 veliko žlico ovčjega sira (Pecorino ZOP),
    • 0,5 dcl olivnega olja (extra deviško iz Ligurije).
  • Sestavine po navedenem vrstnem redu dodajamo v marmorni terilnik in jih stremo z lesenim tolkalom.

Seveda lahko nekatere sestavine prilagodite (npr. namesto italijanskega česna, soli, bazilike, uporabite domače sestavine). Vse sestavine položite v sekljalnik in jih grobo zmeljete. Pesto lahko hranite v steklenem kozarcu v hladilniku do tri dni, uporabite pa ga lahko pri testeninah kot preliv – količine v receptu bodo zadostovale za štiri porcije testenin. Če se nam zdi pesto pregost, ga razredčimo z nekaj žlicami vroče vode, v kateri smo skuhali testenine.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju