Oblačila z UV-faktorjem pod drobnogledom ZPS: Kar 4 od 10 s slabšo stopnjo zaščite od navedene

6. julij 2016

Oblačila in obutev
Oblačila z UV-faktorjem pod drobnogledom ZPS: Kar 4 od 10 s slabšo stopnjo zaščite od navedene

Včasih smo mislili, da smo, če lahko oblečemo katero koli srajco ali majico, varni pred sončnimi žarki, a zadeva ni tako preprosta. Zaščitna sposobnost oblačil je zelo različna in odvisna od številnih vplivov. Ker danes o škodljivosti sončnih žarkov vemo precej več kot včasih, se številni odločajo tudi za nakup majic z UV-faktorjem. Na ZPS smo tokrat preverili 10 otroških majic z deklarirano UV in izmerili stopnjo zaščite. Ugotovitve so presenetljive. Le 6 jih je doseglo na izdelku deklarirano zaščito. Ponovno pa se je potrdilo, da imajo pomembno vlogo pri zaščiti tudi barve oblačil.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Oblačila, ki naj bi varovala pred škodljivimi sončnimi žarki, so na trgu že več let. Podatek o stopnji zaščite, ki jo zagotavljajo oblačila, najdemo običajno na etiketi, način označevanja pa določata evropski in avstralsko-novozelandski standard.

Prvi označuje največjo zaščito s faktorjem UZF 40+ (UZF - ultravijolični zaščitni faktor, angl. UPF - Ultraviolet Protection Factor), drugi s faktorjem UZF 50+. "Pomen teh faktorjev je primerljiv z zaščitnimi faktorji pri sončnih kremah: čim višji je, boljša je zaščita," je izpostavila Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije  in dodala: "UV-oblačila, ki jih najdemo na trgu, so izdelana iz sintetičnih vlaken, v katera lahko že med procesom nastajanja vgradijo snovi, ki vpijajo ultravijolične žarke (titanov dioksid, cinkov oksid, srebro).

Prednost sintetičnih vlaken pred naravnimi je tudi v tem, da so lahko izredno tanka, njihov prerez je pravilen, okrogel, zato lahko iz njih izdelujejo bolj goste materiale, tako da med nitmi praktično ni prostora, skozi katerega bi lahko sončni žarki dosegli kožo. Tkanine iz tankih niti so ne nazadnje tudi lažje in zato prijetnejše za nošenje v vročini, hitreje se tudi sušijo."

favicon Preverite rezultate: So otroci v oblačilih z UV-faktorjem res bolj zaščiteni?
Svetla in bela oblačila bolj prepuščajo sončne žarke kot temnejša in intenzivno obarvana oblačila, medtem ko so meritve UV faktorja na suhih in mokrih vzorcih pokazale le manjša odstopanja, ki pa niso alarmantna.

Porazni rezultati

nz

Kar na štirih od desetih UV-majic smo izmerili slabšo stopnjo zaščite pred ultravijoličnimi žarki, kot je navedena na etiketi, kar je več kot porazna ugotovitev,

ns

izpostavljamo na ZPS in dodajamo: "Najslabše so se izkazale majice v beli barvi oz. majice, ki imajo belo barvo na izpostavljenih delih. Najboljšo zaščito pa so na preverjanju višine UV faktorja zagotavljale UV-majice temnih barv."

`Bombažna alternativa´ - črna majica
Preverili smo tudi, kako dobro zaščitijo bele in črne bombažne majice.

"Da bela majica ni primerna, ker sploh ne zagotavlja zaščite, je bilo bolj ali manj pričakovano, presenetili pa so nas odlični rezultati črne majice. S črnim barvilom obdana bombažna nit dobro vsrka sončne žarke, svoj delež pri zaščiti pa ima tudi material, ki smo ga izbrali posebej pozorno: pletivo z veliko gostoto in minimalno prepustnostjo (tanke niti)," izpostavljamo na ZPS. A pozor, bombažne majice imajo lahko dobre zaščitne sposobnosti, a le, če so temnih barv in iz neraztegljivih materialov, dovolj tanke in čim bolj gosto pletene.

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju