Ob svetovnem dnevu hrane: pobuda za postavitev pitnikov na univerzah

16. oktober 2023

Zdrava prehrana
Ob svetovnem dnevu hrane: pobuda za postavitev pitnikov na univerzah

Ob svetovnem dnevu hrane partnerji programa Moja izbira = Veš, kaj ješ! 2.0 (Zveza potrošnikov Slovenije, Univerza v Mariboru Fakulteta za zdravstvene vede in Nacionalni inštitut za javno zdravje), ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS, najavljamo pobudo, namenjeno spodbujanju zdravega in trajnostnega načina življenja na univerzah. Z namestitvijo pitnikov na univerzah želimo zmanjšati potrebo po ustekleničeni vodi, ki pogosto ustvarja odpadke in porablja energijo za proizvodnjo in prevoz. Študente zato spodbujamo k uporabi lastnih steklenic oziroma plastenk za vodo za večkratno uporabo, kar je priročno ter okolju in denarnici prijazno. Izpostavljamo ključno dejstvo: prebivalci Slovenije imamo srečo, da imamo na voljo kakovostno pitno vodo. Izkoristimo to!

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Ob svetovnem dnevu hrane partnerji programa Moja izbira = Veš, kaj ješ! 2.0 (Zveza potrošnikov Slovenije, Univerza v Mariboru Fakulteta za zdravstvene vede in Nacionalni inštitut za javno zdravje), ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS, najavljamo pobudo, namenjeno spodbujanju zdravega in trajnostnega načina življenja na univerzah.

Z namestitvijo pitnikov na univerzah želimo zmanjšati potrebo po ustekleničeni vodi, ki pogosto ustvarja odpadke in porablja energijo za proizvodnjo in prevoz. Študente zato spodbujamo k uporabi lastnih steklenic oziroma plastenk za vodo za večkratno uporabo, kar je priročno ter okolju in denarnici prijazno. Izpostavljamo ključno dejstvo: prebivalci Slovenije imamo srečo, da imamo na voljo kakovostno pitno vodo. Izkoristimo to!

Letos poteka že 43. svetovni dan hrane, tokrat pod sloganom Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen. Partnerji programa »Moja izbira = Veš, kaj ješ! 2.0.« zato skupaj s Študentsko organizacijo Slovenije začenjamo kampanjo promocije pitnikov na univerzah. Spodbujanje zdravih navad pri študentih je zelo pomembno.

Voda predstavlja dve tretjini teže telesa. Že blaga izsušitev ali dehidracija, to je zmanjšanje količine telesnih tekočin za odstotek do dva, lahko bistveno zmanjša telesne, kognitivne in duševne sposobnosti.

Dr. Matej Gregorič z NIJZ dodaja: »Najprimernejša pijača za odžejanje in nadomeščanje izgubljene tekočine je pitna voda, zato je zelo pomembno, da fakultete ustvarjajo okolja, ki podpirajo in spodbujajo zdrave navade. Z namestitvijo pitnikov študentom omogočajo, da sprejemajo pozitivne odločitve glede svojega telesnega delovanja. Prav optimalen vnos vode je namreč lahko odločujoč dejavnik njihovega dobrega počutja.«

Vabimo univerze, da se nam pridružijo pri naših prizadevanjih za ustvarjanje bolj zdravega, trajnostnega in vključujočega univerzitetnega okolja.

»Z zagotavljanjem preprostega dostopa do čiste in osvežilne pitne vode študentom, profesorjem in osebju bistveno prispevamo k zdravju, trajnosti in splošnemu dobremu počutju,« je ob tem poudarila Jasmina Bevc Bahar z Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Imamo srečo, da imamo dostop do visokokakovostne vode, zato je to idealna in stroškovno učinkovita izbira. S spodbujanjem uporabe bidonov za večkratno uporabo in z zmanjševanjem količine plastike za enkratno uporabo prispevamo k okoljski trajnosti. Nekatere fakultete to možnost že ponujajo oziroma načrtujejo njihovo namestitev.«

Red. prof. dr. Sonja Šostar Turk in doc. dr. Urška Rozman s Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru ob tem dodajata: »Pomemben del delovanja fakultete je skrb za okolje in trajnostni razvoj. Študentom prijazna in trajnostno naravnana fakulteta je zgled na področju skrbi za zdravje, tudi z nameščanjem pitnikov za preprost dostop do čiste in varne pitne vode.«

Prizadevanjem partnerjev programa Moja izbira = Veš, kaj ješ! 2.0  se pridružujejo tudi v Študentski organizaciji Slovenije

»Pitna voda, dostopna vsem prebivalcem Slovenije, je neprecenljivo darilo narave. Voda ni le vir življenja, temveč tudi temelj za blaginjo in potencial za trajnostni razvoj naše družbe. Na ŠOS se zavedamo pomena javno dostopne pitne vode za ohranjanje visoke ravni zdravja v družbi, pa tudi za ohranjanje okolja. Zato spodbujamo študente, da se namesto za nakup vode v plastenkah v čim večji meri odločajo za uporabo pitnikov na fakultetah, kjer je to mogoče,« je ob tej priložnosti poudarila Marike Grubar s Študentske organizacije Slovenije.

Štirje glavni argumenti za namestitev pitnikov

  1. Zdravstveni vidik: Pitniki spodbujajo zdrave izbire (Za žejo pij vodo) med študenti. Razpoložljivost sveže vode na fakultetah izboljša hidracijo in splošno počutje. Dovolj tekočine zagotavlja boljšo koncentracijo in boljše kognitivne funkcije, kar lahko izboljša njihovo akademsko uspešnost.
  2. Trajnostni vidik: Pitna voda iz pitnika je trajnostna možnost v primerjavi z vodo v plastenkah. Uporaba pitnikov zmanjša količino plastičnih odpadkov, ki nastanejo na izobraževalnih ustanovah. Glede na globalno ozaveščenost o problemu plastičnih odpadkov uvedba pitnika kaže, da se fakultete zavedajo pomena trajnosti in prevzemajo odgovornost za zmanjševanje tovrstnih odpadkov.
  3. Praktičnost: Pitniki ponujajo praktično in dostopno rešitev za študente. S seboj jim ni treba nositi težkih plastenk z vodo, saj lahko preprosto napolnijo bidon ali spijejo vodo na pitniku. To je še posebej uporabno med dolgimi predavanji, seminarji ali študijskimi srečanji, ko je pomembno, da imajo nemoten dostop do sveže vode.
  4. Stroškovni vidik: Pitniki lahko zmanjšajo stroške za študente. Namesto plastenk vode ali drugih pijač lahko študenti za osvežitev redno uporabljajo pitnike. To je še posebej pomembno za socialno šibkejše študente, okoljsko ozaveščene in tiste, ki želijo zmanjšati svoje tekoče stroške.

Fakultete, vključite se!

Da bi bila ta pobuda uspešna, vabimo univerze in študentske organizacije, da preverijo možnosti za namestitev pitnikov na njihovi fakultetah.

Ob svetovnem dnevu hrane ponovno poudarjamo, da je voda resnično življenje in z zagotavljanjem preprostega dostopa do čiste pitne vode pozitivno vplivamo na našo prihodnost.

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju