Nezgodna zavarovanja na spletu

16. avgust 2017

Zavarovanja
Nezgodna zavarovanja na spletu

Koncesija RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev - primerjalno ocenjevanje nezgodnih zavarovanj po spletu: Splet ponuja veliko informacij, a redko tudi možnosti za sklenitev.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Dandanes se vse pogosteje odločamo za nakupe kar iz domačega naslanjača. Če je še pred nekaj leti veljalo, da na spletnih straneh zavarovalnic morda najdemo le mrežo poslovalnic, kontaktne podatke in nekaj skopih opisov različnih vrst zavarovanj, se sodobnemu načinu življenja počasi prilagaja tudi zavarovalni trg.

Tokrat smo zato preverili, kakšne možnosti imate, če se želite podrobneje pozanimati o različnih zavarovanjih, ali zavarovanje celo skleniti, ne da bi vam bilo sploh treba zapustiti domače stanovanje. Izkazalo se je večina izmed osmih pregledanih zavarovalnic dokaj dobro predstavi zavarovanje na spletu, vendar le dve omogočata tudi konkretno sklenitev izbranega nezgodnega zavarovanja. Konkretni podatki in tabela so objavljeni na www.potrošnikovZOOM.si – v celoti dostopni brezplačno.

Preverite na PotrošnikovZOOM: tabela z ocenami in konkretni podatki

Primerjalno ocenjevanje nezgodnih zavarovanj po spletu je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si. Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Kaj upoštevati pri izbiri?

Na MIPORju svetujejo, da ko se odločate o tem, ali potrebujete nezgodno zavarovanje, najprej preverite, ali ste morebiti za določene primere že zavarovani v okviru drugih zavarovanj (npr. na delovnem mestu, v športnem ali drugem društvu, v okviru premoženjskega, avtomobilskega zavarovanja...) in kakšno kritje vam omogočajo že sklenjena zavarovanja, ter to upoštevajte pri izbiri.

Izberite takšen obseg zavarovanja, ki v primeru nezgode vam in osebam, ki so od vas odvisne, omogoča finančno varnost. Pri tem upoštevajte verjetnost, da se vam kaj pripeti in okvirno ocenite, kakšno škodo bi utrpeli. Nezgodno zavarovanje je posebej smiselno, če so od vas oziroma od vaše delovne sposobnosti odvisni tudi ostali družinski člani in bi izguba delovne sposobnosti za vašo družino predstavljala veliko finančno breme.

Pestra izbira na spletu, vendar si za odločitev vzemite čas

Izbira možnih nevarnosti v ponudbi zavarovalnic je precejšnja. Na MIPORju svetujejo, da se prvenstveno osredotočite na zavarovanje za primer trajne invalidnosti in nezgodne smrti, saj sta to tisti dve nevarnosti, zaradi katerih bi vi oz. družinski člani, ki so od vas odvisni, utrpeli najhujše finančne posledice. Razna dnevna nadomestila podražijo premijo, hkrati pa so bistveno manj smiselna.

Če ste zaposleni, namreč tudi tekom zdravljenja prejemate mesečne prihodke. Če pa npr. delate preko študentskega servisa ali ste samostojni podjetnik, se boste zaradi nezgode res lahko soočili z občutnim izpadom prihodka, ki pa vam ga dnevna nadomestila nikakor ne bodo povrnila.

Posebno pozornost namenite zavarovalnim vsotam. Od izbranih zavarovalnih vsot je odvisno izplačilo, ki ga boste ob določenem zavarovalnem primeru, ki ga vaša zavarovalna pogodba krije, prejeli s strani zavarovalnice. Primerna zavarovalna vsota je tista, s katero boste lahko nadomestili izgubo prihodkov zaradi začasne ali trajne izgube delovne sposobnosti in stroške, ki nastanejo zaradi nezgode.

Za višje zavarovalne vsote se običajno odločajo ljudje, ki živijo bolj aktivno, zato je verjetnost, da jih doleti nezgoda, večja, priporočljive pa so tudi takrat, ko so od vas odvisni vaši bližnji. Realno oceno ustrezne zavarovalne vsote opravite s pomočjo vaših letnih prihodkov. Praviloma velja, da mora biti zavarovalna vsota za primer invalidnosti približno šestkratnik, zavarovalna vsota za primer smrti pa približno trikratnik letnih prihodkov.

Vrsto koristnih informacij najdete že na spletu

Na MIPORju zaključujejo, da si pri izbiri ustreznega zavarovanja lahko precej pomagate že z informacijami, ki jih sami najdete na spletnih straneh zavarovalnic, vendar hkrati opozarjajo, da se nikar ne zanašajte zgolj na opise zavarovanj in tabele, v katerih so predstavljeni različni paketi.

Podrobno branje splošnih, posebnih pogojev in ostale pogodbene dokumentacije potrošnikom tudi tu ne uide, saj se v drobnem tisku lahko skrivajo 'malenkosti', ki niso več tako malenkostne, ko pride do zavarovalnega primera in ugotovite, da se za zavarovalnino lahko obrišete pod nosom.

Dobro je vedeti!

Če se odločite za sklenitev zavarovanja preko spleta, je dobro vedeti, da imate v takšnih primerih možnost, da od pogodbe odstopite, če ugotovite, da ste se prenaglili. Pri pogodbah o finančnih storitvah, sklenjenih na daljavo, ima namreč potrošnik pravico, da v 14 dneh podjetju sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev ali plačati pogodbeno kazen.

mgrt

Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju