Nakup avtomobila – kako ga financirati, če prihranki ne zadoščajo?

8. april 2016

Krediti Avto in oprema za avto
Nakup avtomobila – kako ga financirati, če prihranki ne zadoščajo?

Kljub številnim popustom in trenutno razmeroma ugodnemu financiranju, je nakup avtomobila še vedno velik finančni zalogaj, za katerega je potrebno kar nekaj načrtovanja. V ZPS smo preverili, kakšne možnosti in pogoji financiranja so potrošnikom na voljo in primerjali najem kredita rabljenega ter novega avtomobila. Ugotovili smo, da so razlike med ponudbami občutne - razlika med najbolj in najmanj ugodnim ponudnikom je lahko več kot 600 evrov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Približno štiri od petih slovenskih gospodinjstev imajo vsaj en avto, število registriranih avtomobilov pa je po nekaj kriznih letih spet začelo naraščati. Pri tem se povečuje tudi povprečna starost avtomobila v Sloveniji in znaša po podatkih Statističnega urada 9,4 leta.

Pri nakupu oz. prodaji avtomobila imajo potrošniki zelo različne strategije. Nekateri ga želijo prodati najkasneje po petih letih, ko je prodajna cena dokaj visoka. Drugi avtomobila ne želijo hitro zamenjati in ga vozijo, dokler se ne začne kvariti.

Ne glede na strategijo, pa se marsikateri potrošniki ob nakupu bodisi novega ali rabljenega avtomobila znajde pred dilemo, kako financirati nakup.

favicon Preberite članek v celoti, pregled EOM, ponudb za kreditiranje in o razlikah med financiranjem nakupa avtomobila s kreditom ali lizingom

 

Če prihrankov ni (zadosti)

nz

Avto je seveda najugodneje kupiti s prihranki. Četudi prihranki zadostujejo le za del kupnine in niso namenjeni drugim pomembnim ciljem, je dobro vedeti, da nobeno varčevanje ali naložba ne bosta tako donosna, kot boste morali odšteti za stroške financiranja avtomobila,

ns

 

opozarja Boštjan Krisper iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "Seveda vedno velja upoštevati nasvet, da morate pred izposojo denarja najprej narediti pregled svojih dohodkov in izdatkov. Razmislite tudi o drugih finančnih načrtih in morebitnih novih finančnih obremenitvah, ki vas čakajo v prihodnjih letih. 

Pri avtomobilu ne pozabite na stroške uporabe in vzdrževanja v naslednjih letih." V tipičnem gospodinjstvu pomenijo stroški, povezani z avtomobilom, kar okoli 16 odstotkov celotnih izdatkov, pri čemer v povprečju veliko več namenijo za vzdrževanje, nakup goriva in zavarovanje avtomobila kot pa za njegov nakup.

Financirati nakup s kreditom ali z lizingom?
Ključna razlika za potrošnika je, da z najemom kredita postane lastnik avta takoj, pri lizingu pa vozilo zanj kupi lizingodajalec, ki ga potrošniku pod dogovorjenimi pogoji in mesečnimi zneski odda v uporabo. To ima lahko posledice tako za pogoje za odobritev financiranja, kakor tudi za stroške in pravice potrošnika. Pri odločanju med obema načinoma financiranja je torej za potrošnika pomembno, da ne primerja le ugodnosti financiranja, ampak ne pozabi tudi na druge dejavnike. 

Ne hitite, vzemite si čas za primerjavo ponudb financiranja – razlike so občutne
Na ZPS smo ob tej priložnosti primerjali ponudbe financiranja nakupa avtomobila nižjega razreda, in sicer novega za 15.000 evrov in 5 let starega za 7.500 evrov. Razlike med ponudbami so občutne, saj je razlika med najbolj in najmanj ugodnim ponudnikom kredita s fiksno obrestno mero pri upoštevanih ponudbah za rabljeno vozilo 460 evrov, za novo pa 665 evrov.

nz

Primerjava ponudb za financiranje avtomobila se torej splača. Potrošnikom svetujemo naj se pozanimajo tako pri prodajalcu avtomobilov kot v bankah. In ne le pri najbližjem trgovcu in svoji banki, ampak tudi pri drugih, saj trenutno vlada na trgu dokaj živahen boj za nove stranke. Mogoče ne bo odveč namig, da se boste lahko za še boljšo ponudbo najbolje pogajali z ugodno ponudbo konkurenta v roki,

ns

svetuje Boštjan Krisper.

Ob zbiranju ponudb je pomembno, da potrošnik pridobi pisno informacijo o končni ceni avtomobila (torej z vso dodatno opremo) in ponudbo za financiranje nakupa, v kateri so zajeti vsi stroški in način odplačevanja. "Ponudbe bodo potrošniki najenostavneje primerjali med seboj s pomočjo EOM, efektivne obrestne mere, ki pokaže, kakšni so skupni stroški kredita," opozarjamo na ZPS.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju