Ličila za pusta: Barvita, a polna (neželenih) kemikalij

4. februar 2020

Nevarne kemikalije Kozmetika in nega telesa
Ličila za pusta: Barvita, a polna (neželenih) kemikalij

Ličenje je pogosto obvezni del maske, a pri ličilih pa obstaja boljša in slabša izbira. Med osmimi izdelki pod drobnogledom smo našli le enega, ki ne vsebuje zdravju ali okolju škodljivih sestavin. Večina tako vsebuje vrsto nezaželenih kemikalij, ki so še posebej problematična za (mlajše) otroke. Branje seznama INCI je tako nujno za vse tiste, ki želijo kupiti ličila brez nezaželenih kemikalij. A pozor – branje je zaradi majhnih črk velik izziv.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Ličila boste brez težav boste našli v večjih marketih, nekaterih drogerijah, pa tudi specializiranih pustnih trgovinah. Ocenili smo kemijsko sestavo ličil, preverili, ali so označena tako, kot predpisuje zakonodaja in kako velika je embalaža glede na vsebino.

PotrošnikovZOOM: Preverite rezultate ocenjevanja pustnih ličil

Sestavine: le en izdelek brez neželenih sestavin

Na podlagi seznama INCI smo ocenili, ali ličila vsebujejo neželene kemikalije. Iskali smo predvsem mineralna olja, potencialno endokrine kemikalije (EDC-kemikalije) in okolju nevarne kemikalije. V to skupino spadata dve kemikaliji: polyethylene terephthalate in polybuthilene terephthalate iz katerega so najverjetneje bleščice v ličilih. 

Ličila: na osnovi vode ali olja

Potrošniki lahko izbirajo med pustnimi ličili na osnovi olja in na osnovi vode. Vsaka imajo svoje prednosti (in slabosti). Prva je lažje nanašati in odstranjevati, a so manj intenzivna in obstojna.

Ličila na osnovi olja pa so bolj intenzivnih barv in obstojna, a jih je težje odstraniti. "Ta ličila tudi praviloma vsebujejo mineralna olja, ki, če niso dovolj prečiščena, lahko vsebujejo karcinogene aromatične mineralna olja ogljikovodike MOAH," je opozorila Urša Šmid Božičevič.

Naš nasvet

  1. Izogibajte se ličilom, ki vsebujejo mineralna olja, še posebej, če jih boste nanašali na ustnice. Na INCI seznamu jih poste našli kot Cera Microcristallina, Ceresin , Microcrystaline Wax, Ozokerite, Paraffin, Paraffinum liquidum, Petrolatum, Vaseline …našteli smo najbolj pogoste. Za otroško kožo tudi niso priporočljive dišave, ki sodijo med pogoste alergene, med drugim najbolj pogosto uporabljani limonene, linalool, citronellol.
  2. Izraz kot je `hipoalergeno´ še ne zagotavlja, da je izdelek varen, oz. da na (otroški) koži ne bo povzročal alergije. Za ta izraz namreč ni natančno dogovorjeno, kdaj ga lahko proizvajalci uporabljajo in kakšni preizkusi morajo biti opravljeni, da je lahko zapisan na embalaži.
  3. Posebej bodite pozorni na nanašanje ličil pri otrocih: Pred ličenjem preizkusite, ali morebiti otrok ni alergičen na kakšno izmed sestavin v ličilu. Ličilo nanesite na notranjo stran podlakti ali za uho. Počakajte vsaj eno uro in preverite, ali ni morebiti prišlo do alergijske reakcije. Otrok tudi ne ličite okoli oči in ustnic: koža na teh področjih je zelo nežna in občutljiva.
  4. Ličilnih umetnin ni brez čopiča in gobice. Ličila vedno nanašajte s čistimi pripomočki in umitimi rokami.
  5. Imate doma še ličila od lanskega pusta? Pred uporabo preverite rok uporabe. Na deklaraciji boste našli sliko odprtega kozarca (simbol PAO) in življenjsko dobo izdelka po odprtju (v mesecih). V vsakem primeru pa lanskih ličil ne uporabljajte, če imajo slab vonj, ali če ste opazili, da je oljni del ločen od vodnega. V tem primeru je treba ličila zavreči.
  6. Če želite letos kupljena ličila uporabljati tudi prihodnje leto, jih tesno zaprite in hranite v hladnem in suhem prostoru.
MGRT 2Primerjalno ocenjevanje pustnih ličil je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si. Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju